Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De hormoonspiraal: ‘minder hormonen en nauwelijks bloedverlies’

Hormoonspiraal

Minder hormonen en weinig tot geen bloedverlies. De meeste vrouwen worden helemaal niet meer ongesteld als ze een hormoonspiraal hebben. Ben je benieuwd wat het hormoonspiraaltje is en wat de ervaringen van gebruikers zijn? Lees het in deze blog.

Hormoonspiraal

Het spiraaltje is een ankertje van 3 tot 4 centimeter groot. De arts plaatst het in je baarmoeder en het kan vijf jaar blijven zitten. De hormoonspiraal bevat één hormoon, namelijk progestageen. Deze vorm van anticonceptie voorkomt zwangerschap heel goed, de kans dat je toch zwanger raakt is heel klein. Minder dan 5 van de 1000 gebruikers raken toch zwanger. Naast de hormoonspiraal bestaat ook de koperspiraal. Het verschil is dat de koperspiraal geen hormonen bevat.

Werking hormoonspiraal

De werkzame stof in de hormoonspiraal is progestageen. De spiraal geeft elke dag een klein beetje progestageen af. Dit hormoon zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan vastmaken in je baarmoeder. Daarnaast maakt het het slijm aan het begin van je baarmoedermond dikker. Sperma kan hier minder goed doorheen komen.

De voordelen van de hormoonspiraal

De meeste vrouwen worden helemaal niet meer ongesteld. Dit kunnen vrouwen als een voordeel ervaren. Bij de vrouwen die wel hun menstruatie behouden is het bloedverlies minder. Daarnaast is een voordeel dat het spiraaltje werkzaam is voor vijf jaar. Ten opzichte van de pil kun je dit anticonceptiemiddel dus niet vergeten en je hoeft er niet aan te denken. Bovendien komen er bij de hormoonspiraal minder hormonen in je bloed dan bij andere anticonceptiemiddelen die hormonen bevatten. Ook is het spiraaltje nog steeds werkzaam als je overgeeft of diarree hebt. Een ander voordeel is dat je geen hoger risico op trombose hebt bij het spiraaltje. Bij het gebruik van de combinatiepil is dit wel zo.

De nadelen, bijwerkingen en risico’s

Een nadeel is dat sommige gebruikers onregelmatig een beetje bloedverlies hebben. De vrouwen die wel hun menstruatie behouden kunnen hun ongesteldheid niet uitstellen, zoals je bij de combinatiepil wel kunt doen. Daarnaast hebben sommige vrouwen die de hormoonspiraal gebruiken last van bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral in de eerste maanden voor. Je kunt last hebben van puistjes, hoofdpijn, lichte somberheid, haaruitval, meer afscheiding uit je vagina en pijn in je borsten. Vaak verdwijnen de bijwerkingen binnen 3 maanden. Daarentegen kan het ook zo zijn dat je helemaal geen last van bijwerkingen hebt.

Een risico is ook dat het spiraaltje loskomt uit je baarmoeder, maar de kans hierop is erg klein. Als dit gebeurt kun je toch zwanger raken. Dit komt vooral voor wanneer het spiraaltje vlak na een bevalling of abortus geplaatst is. Ook is er een kans dat het spiraaltje bij het plaatsen door je baarmoeder heengaat en in je buik komt. De kans hierop is klein en dit gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen die een spiraal laten plaatsen.

Ervaringen van gebruikers van het hormoonspiraaltje

We vroegen een aantal gebruikers van de hormoonspiraal naar hun ervaring hiermee.

“Ik vind het fijn dat ik minder hormonen binnenkrijg dan bij de pil en dat ik nauwelijks bloedverlies heb”

Charlene (23) heeft de hormoonspiraal nu 3 jaar. “Ik vind het fijn dat ik er niet meer aan hoef te denken of kan vergeten om de pil te nemen”.  Voorheen gebruikte ze de pil, maar ze voelde zich heel naar van al die hormonen en haar huid werd ook slecht. “Ik was heel vaak chagrijnig en down”. Daarnaast had ze ook vaak last van tussentijdse bloedingen. Haar dosis werd twee keer verhoogd, maar dat verhielp de tussentijdse bloedingen niet.

Charlene moet hormonen binnenkrijgen omdat ze PCOS heeft, dit is een syndroom aan de eierstokken. Omdat de pil niet goed werkte en ze last van bijwerkingen had ging ze over naar het gebruik van de hormoonspiraal. “Met de hormoonspiraal krijg ik wel hormonen binnen, wat nodig is voor PCOS, maar veel minder dan bij de pil”. Ze vindt het fijn dat ze minder hormonen binnenkrijgt en bijna geen bloedverlies meer heeft.

“Ik ervaar geen nadelen aan het gebruik van de hormoonspiraal. Alleen de plaatsing is pijnlijk, maar gelukkig duurt dit niet lang”. De dag erna had ze nog last van krampen in haar buik, maar dit werd met de dag minder. Ook vertelt ze geen last te hebben van bijwerkingen. Charlene heeft wel vaak last van krampen in haar onderbuik als ze ongesteld zou moeten zijn, maar ze denkt niet dat dat met de spiraal te maken heeft. “Al met al ben ik erg tevreden met heb gebruik van de hormoonspiraal”.

“Ik heb minder last van moodswings, de ongesteldheidspijn is veel minder en je hoeft er niet meer aan te denken”

Zoë (23) heeft de hormoonspiraal al bijna 6 jaar.  Ook zij gebruikte voorheen de pil, maar had bij het gebruik daarvan last van heftige moodswings en emoties. Daarnaast vergat ze de pil ook weleens. Nu ze de hormoonspiraal heeft ervaart ze geen bijwerkingen meer. “Ik heb minder last van moodswings, de ongesteldheidspijn is veel minder en je hoeft er niet meer aan te denken”. Het plaatsen van de spiraal vond ze wel eng, maar de pijn viel haar mee. “Het voelt niet erg prettig, maar het is wel snel voorbij”.

“Ik hoor wel eens verhalen dat de spiraal vastgroeit en operatief verwijderd moet worden”

Sinds 2 jaar gebruikt Esme (24) de hormoonspiraal en het bevalt haar goed. Tijdens het plaatsen van de spiraal werd zij verdoofd. “Ik had een vrouwelijke arts die wist dat het pijn kon doen. Ik vond het laten plaatsen niet eng”.  De hormoonspiraal was ideaal voor haar omdat ze ging reizen. Ook Esme ziet het als een voordeel dat ze niet meer ongesteld wordt en ze geen zorgen meer heeft omtrent het op tijd innemen van de pil. Verder heeft ze geen last van bijwerkingen. “Ik ben wel een beetje bang hoe het gaat zijn als hij er weer uit gehaald moet worden. Ik hoor wel eens verhalen dat de spiraal vastgroeit en operatief verwijderd moet worden”.

Wanneer kun je het hormoonspiraaltje niet gebruiken?

Een hormoonspiraal is voor sommige vrouwen minder geschikt. Dit spiraaltje is minder geschikt als je:

  • Net bevallen bent
  • Liever niet wil dat een arts je inwendig onderzoekt en/of iets in je baarmoeder plaatst
  • Vleesbomen in je baarmoeder hebt
  • Een leverziekte hebt
  • Mogelijk een soa hebt (je kunt namelijk een ontsteking van de eierstokken krijgen)
  • Drager van het borstkanker-gen BCRA1 of BRCA2 bent of kanker gehad hebt.

Als je de hormoonspiraal wil gaan gebruiken kun je een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.

Meer lezen over anticonceptie?

Elke vrijdag posten we een blog over een anticonceptiemiddel.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Laatste update op 13 augustus 2024 – 15:21 door Fabian Clemens.

Reactie op “De hormoonspiraal: ‘minder hormonen en nauwelijks bloedverlies’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344