Voeding en zwangerschap
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutHet is algemeen bekend dat roken en alcohol drinken een slechte invloed hebben op de ongeboren baby. Maar ook voeding tijdens de zwangerschap is belangrijker dan je zou denken. Het is belangrijk om half-rauwe en rauwe producten te vermijden, zoals vlees en vis. De listeria-bacterie die in deze producten kan zitten is de boosdoener en is zeer bedreigend voor je ongeboren kind.
Producten die je moet vermijden
Wij van ZorgKiezer hebben een inventarisatie gemaakt van producten die deze bacterie bij zich dragen en welke dus vermeden moeten worden tijdens je zwangerschap:
- Paling
- Lever
- Zachte kaas
- Schelpdieren (mosselen, oesters, kokkels)
- Tonijn, haai, zwaardvis en koningsmakreel
- Rauw vlees of vleeswaar (filet-americain, biefstuk, rosbief)
- Gerookte zalm
- Kruidenpreparaten (aloë, sassafras, anijs, hoefblad, boerenwormkruid, smeerwortel, dong quai, absint-alsem, kava kava, venkel.)
Producten die je met mate moet eten
Onderstaande producten kun je tijdens je zwangerschap beter niet teveel eten:
- Zout en zoutproducten
- Rookworst, rookvlees
- Paté
- Rabarber
- Eieren (alleen hardgekookt of goed doorbakken)
- Drop
- Keukenkruiden (beperking op salie, anijs, basilicum, kaneel, pesto, venkel)
- Koffie (maximaal 4 koppen per dag i.v.m. cafeïne)
- Zoethoutthee
Aanvulling op een gezond voedingspatroon:
In het begin van de zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. In veel voedingsmiddelen, zoals groenten en volkorenproducten komt foliumzuur voor. Het wordt daarnaast aangeraden om de eerste tien weken 0,4 milligram extra te slikken. Verder zijn onverzadigde vetzuren zijn heel gezond. Dit zijn namelijk goede vetten voor zowel je kind als voor jou.