Wordt bevallen in het ziekenhuis vergoed door de zorgverzekering?
Als je zwanger bent, krijg je een deel van de zorg die hierbij komt kijken vergoed door de basisverzekering. Zorg die door de basisverzekering wordt vergoed bestaat onder andere uit verloskundige zorg, zoals een consult met een verloskundige of gynaecoloog, de 12 weken echo en de 20 weken echo.
Kraamzorg wordt deels vergoed door de basisverzekering. Hoeveel kraamzorg er wordt gegeven, wordt door het Landelijke Indicatieprotocol Kraamzorg bepaald. Voor kraamzorg is een wettelijke eigen bijdrage van kracht. In 2014 is dit 4,10 euro per uur. Bevallen in het ziekenhuis wordt ook door de basisverzekering vergoed, maar alleen als hier een medische indicatie voor is. Wil je bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie, dan moet je ook hiervoor een eigen bijdrage betalen.
Inhoudsopgave
Eigen risico en bevallen in het ziekenhuis
Het eigen risico is een verplicht bedrag wat normaal eerst betaald moet worden bij zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed. Zwangerschap is hier echter een uitzondering op. De kosten rond een zwangerschap en bevallen die vanuit de basisverzekering worden vergoed zijn vrijgesteld van het eigen risico. De eigen bijdrage voor bijvoorbeeld kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis zonder medische noodzaak moet je wel blijven betalen. Wil je dit liever niet zelf betalen, dan kan een aanvullende zorgverzekering uitkomst bieden. Is er geen medische indicatie voor bevallen in het ziekenhuis, maar treden er complicaties op tijdens het bevallen. Dan wordt dit tijdens het bevallen omgezet en krijg je de bevalling in het ziekenhuis alsnog vergoed door de basisverzekering.
Aanvullende zorgverzekering bij bevallen in het ziekenhuis
Wil je graag bevallen in het ziekenhuis, maar heb je hier geen medische indicatie voor. Dan kan je de eigen bijdrage vergoed krijgen met een aanvullende zorgverzekering. De eigen bijdrage die je moet betalen voor kraamzorg kan je ook dekken met dezelfde aanvullende zorgverzekering. Vaak bieden zorgverzekeraars een kraampakket aan in de aanvullende zorgverzekering. Hieronder vallen verschillende hulpmiddelen die handig zijn voor en na het bevallen. De samenstelling van deze pakketten verschilt echter per zorgverzekeraar. Het is daarom verstandig om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken als je hier interesse in hebt. Ga je volgend jaar bevallen, dan is het verstandig om vanaf half november te bekijken of de huidige zorgverzekering nog het meest geschikt is. Na Prinsjesdag worden alle wijzigingen voor de nieuwe zorgverzekering bekend gemaakt. Je kan dan de huidige zorgverzekering vergelijken met overige aanbieders en eventueel overstappen naar een andere zorgverzekering die een betere dekking biedt voor het bevallen in het ziekenhuis. Wil je weten hoeveel vergoeding er dit jaar wordt gegeven voor bevallen in het ziekenhuis, in ons vergoedingenoverzicht is dit per verzekeraar weergegeven.
Laatste update op 29 december 2022 – 17:03 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.