Tandartstarieven stijgen in tweede kwartaal tot twaalf procent
Inhoudsopgave
De tandartstarieven zijn gestegen met bijna 12 procent vergeleken met 2011. Eerder werd al bekend gemaakt dat de tandartstarieven met 9,6 procent zijn gestegen in het eerste kwartaal van dit jaar, nu komt daar nog eens 2 procent bij. Dat blijkt uit een analyse van ZorgKiezer.nl op basis van tarieven van 3058 tandartspraktijken.
Tegelijkertijd lijkt de marktwerking na het eerste kwartaal wel op gang te komen. Zo verlagen veel dure tandartsen hun tarieven en neemt het shoppen onder consumenten flink toe. De verschillen tussen de tarieven zijn enorm en kunnen oplopen tot honderden euro’s. Dat blijkt uit een analyse van de tandartstarieven 2012.
Zo rekent de goedkoopste tandarts van Nederland in Grijpskerk voor een tweevlaksvulling 43,50 euro waar de duurste in Blaricum met 110 euro er twee en een half keer zoveel vraagt. Een kroon kost exclusief materiaal en/of techniekkosten in Borne 189 euro en in Rotterdam 520 euro. Een verschil van 331 euro voor de zelfde behandeling. Voor de prijsbewuste consument valt er dus flink te besparen door over te stappen naar een goedkopere tandarts. En dat is vaak ook echt mogelijk. De tandartsen staan in ruime meerderheid open voor nieuwe patiënten, overstappen naar een andere tandarts is dus wel degelijk mogelijk.
Experiment vrije tandartstarieven 2012
Door de flinke stijging in de tandartstarieven 2012 overweegt minister Schippers om vroegtijdig het experiment van de vrije tandartstarieven te beëindigen. Ook lijkt er een meerderheid in de Tweede Kamer te zijn die het experiment zo snel mogelijk willen stoppen. Het experiment komt echter nu pas uit de gewenningsfase, nu stoppen is misschien te snel. Zo zegt Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer.nl: “Direct stoppen met het experiment is zonde. Je moet het wel een kans geven om te slagen. De boodschap aan tandartsen dat de tarieven omlaag moeten is aangekomen. En onze ervaring met andere sectoren als het notariaat en fysiotherapie leert dat de marktwerking enige tijd nodig heeft om op gang te komen. Toen wij in 2000 met onze vergelijkingssite DeGoedkoopsteNotaris.nl begonnen waren de tarieven in het eerste jaar ook zo’n tien procent gestegen. Binnen enkele jaren is de marktwerking losgebarsten door de komst van nieuwe aanbieders en een inzakkende onroerendgoedmarkt. Inmiddels zijn de tarieven gemiddeld zo’n vijftien procent gedaald.”
Zorgverzekering en tandarts
Met de stijging van de tandartstarieven in 2012 is er enige discussie ontstaan tussen de zorgverzekeraars en de tandartsen. De zorgverzekeraars hebben de premie voor de zorgverzekering omhoog gegooid en de dekking van de tandartsverzekering omlaag. Hiernaast hebben de tandartsen de tarieven met bijna 12 procent verhoogd. Het lijkt er op dat de consument nu dubbel moet betalen.
Peter Ruys:“De consument is nu aan zet. Marktwerking is een kwestie van vraag en aanbod. Je kunt niet van een tandarts verwachten dat hij zijn tarieven verlaagd zo lang de consument de hoge tarieven accepteert. En als de consument echt niet tevreden is met de tarieven van zijn tandarts kan hij overstappen naar een andere tandarts. Daarmee kan hij zich honderden euro’s besparen.”
Download het volledige rapport Kwartaalupdate Tandartstarieven Transparant ZorgKiezer.nl.
Over ZorgKiezer.nl
Op ZorgKiezer.nl kan iedereen makkelijk en snel de tandarts vergelijken en overstappen om zo honderden euro’s te besparen. Er kan een vergelijking worden gemaakt tussen ruim 3000 tandartspraktijken. Vergelijken op behandeling of woonplaats is ook mogelijk.
Laatste update op 5 juli 2012 – 20:33 door Peter Ruys.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Reacties op “Tandartstarieven stijgen in tweede kwartaal tot twaalf procent”