Hooikoorts, wat vergoedt jouw zorgverzekering?
De hooikoortsklachten beginnen vroeg dit jaar, omdat de temperaturen deze winter warmer zijn dan normaal. Veel elzen komen daarom vroeg in bloei te staan. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om jouw hooikoorts te verminderen. Welke medicijnen en andere middelen zijn beschikbaar en wat wordt er vergoed vanuit jouw zorgverzekering?
Inhoudsopgave
Symptonen hooikoorts
Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt doordat pollen van bloeiende grassen, planten of bomen in de lucht komen die je inademt. Het lichaam maakt dan bepaalde stofjes aan, waaronder histamine. Deze reactie kan zorgen voor jeukende ogen, jeukende neus of niesbuien, hoofdpijn, hoesten en soms huidirritatie.
Weersomstandigheden en hooikoorts
Het seizoen en het weer heeft een grote invloed op het aantal pollen in de lucht. Als het warmer buiten is wordt er namelijk meer stuifmeel aangemaakt. Als er dan ook nog eens veel wind staat, dan wordt het stuifmeel gemakkelijker verspreid. Door de regen gaan de stofjes juist uit de lucht, waardoor je minder last hebt van de klachten.
Hooikoorts en je zorgverzekering
Bezoekje aan de huisarts wordt vergoed
Vertrouw jij het niet? Omdat het bijvoorbeeld om jouw kind of een bejaarde ouder gaat? Dan kun je altijd even langs de huisarts gaan. Dit bezoekje wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt ook géén eigen risico. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven die de aanmaak van hestamine tegengaan, zoals een neusspray die niet vrij verkrijgbaar is. Je betaalt soms wel een eigen bijdrage als je huisarts na het bezoek medicijnen voorschrijft tegen de hooikoorts.
Bij doorverwijzing of extra onderzoek betaal je eigen risico
Je kunt je ook door je huisarts laten doorverwijzen om te laten vaststellen voor welke pollen je precies allergisch bent. Voor een doorverwijzing naar een andere zorgverlener of extra onderzoek (zoals bloedprikken) betaal je eerst altijd je eigen risico. In 2018 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dat met het vrijwillig eigen risico 500 euro verhogen.
Zelfzorgmiddelen worden niet vergoed
Wanneer je hooikoortstabletten koopt bij de drogist of apotheek zonder recept, dan valt het onder ‘zelfzorgmiddelen’. Deze worden niet vergoed.
Aanvullende verzekering: geen recept, toch een vergoeding?
Heb jij geen recept van de huisarts, maar wil je toch de medicijnen vergoed hebben tegen hooikoorts? Er zijn aanvullende verzekeringen voor ‘zelfzorgmiddelen’. Als je je alleen voor de zelfzorgmiddelen wilt verzekeren is dit vaak niet voordelig. Alternatieve geneeswijzen zijn soms ook een optie.
Sommige aanvullende verzekeringen bieden ook de mogelijkheid om de eigen bijdrage vergoed te krijgen voor sommige medicijnen. Je betaalt dan alleen nog het eigen risico, geen eigen bijdrage.
Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?
Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hooikoortsklachten te verminderen.
- Draag een zonnebril: dit beschermt je ogen tegen pollen die anders in je ogen komen en kunnen gaan irriteren
- Douche voor het slapen. Zo zijn alle pollen afgespoeld en heb je er ‘s nachts minder last van.
- Kijk goed naar de planten en bomen in je huis of tuin. Misschien komen hier ook wel pollen vanaf die de klachten in huis verergeren.
- Smeer je neus in met vaseline
- Ga wanneer het kan na een regenbui naar buiten.
Lees ook: Griep? Wat vergoedt je zorgverzekering
Laatste update op 6 augustus 2024 – 14:50 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.