Eigen bijdrage
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutWanneer je gebruik maakt van zorg die de zorgverzekering dekt, vergoedt je verzekeraar de kosten. Voor bepaalde zorg geldt echter een eigen bijdrage. Dat betekent dat je een deel van je zorgkosten zelf moet betalen.
Twee soorten eigen bijdrage
- De wettelijke eigen bijdrage
- De kosten die je moet betalen als de prijs van een behandeling hoger is dan de maximale vergoeding van de verzekeraar
De wettelijke eigen bijdrage
De wettelijke eigen bijdrage is de eigen bijdrage die je moet betalen voor zorg die je basisverzekering niet geheel vergoedt. Hoe hoog deze bijdrage is, wordt bepaald door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Je kunt je echter wel aanvullend verzekeren voor deze eigen bijdrage. Een wettelijk eigen bijdrage geldt onder andere voor:
- Zittend ziekenvervoer
- Kraamzorg
- Hulpmiddelen, zoals orthopedische schoenen
- Bepaalde medicijnen
- Tandheelkundige zorg
Kosten bij overschrijden maximale vergoeding per behandeling
De tweede soort eigen bijdrage heeft betrekking op de maximale vergoeding van zorg. Als de zorgverzekeraar met een maximale vergoeding werkt, dan betaal je alles boven dit maximumbedrag zelf. Deze variant van de eigen bijdrage heeft vooral te maken met zorg die je verzekeraar vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Kijk in het vergoedingenoverzicht van je zorgverzekeraar om erachter te komen voor welke vergoedingen bij jouw zorgverzekering een maximum vergoeding geldt.
Hoogte premie
Het is belangrijk om ook naar de hoogte van de premie te kijken. Het kan voorkomen dat je geen eigen bijdrage betaalt, maar dat de premie zo hoog uitvalt dat je minder voordelig uit bent.
Let op: de eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basisverzekering. dit doe je elk jaar opnieuw. De eigen bijdrage is een bijdrage dat je per behandeling betaalt.