Maagklachten
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutMaagklachten zijn een vervelend en veelgehoord probleem in Nederland. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft weleens last van maagklachten en klaagt bijvoorbeeld over pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur of opboeren.
Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken kunnen hierbij soms opspelen. Gelukkig is het in de meeste gevallen zo dat de klachten vanzelf over gaan.
Wat zijn de oorzaken van maagklachten?
Maagklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Roken, bepaalde medicatie en stress zijn veel gevonden oorzaken. Ook je voedingspatroon kan een oorzaak zijn, hierbij gaat het vaak om het eten van vette gerechten en drinken van zure of koolzuurhoudende dranken.
Ook kunnen er lichamelijke oorzaken zijn zoals een slechte afsluiting van de maag naar de slokdarm of een maagzweer. Echter is er meestal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. In dit geval wordt er gesproken over aspecifieke maagklachten.
Hoe worden maagklachten gediagnosticeerd?
In de meeste gevallen kunnen maagklachten worden vastgesteld op basis van je klachtenpatroon door je huisarts.
Eventueel kunt u door worden verwezen naar het ziekenhuis, waar verder onderzoek kan worden gedaan.
Hoe zijn maagklachten te verhelpen?
Afhankelijk van de ernst en aard van de klachten kan je huisarts ook medicijnen voorschrijven. Dit is echter in veel gevallen niet nodig.
Probeer er achter te komen of de maagklachten worden veroorzaakt door bepaalde eet- of drinkgewoonten. Mocht dit zo zijn, probeer je voedingspatroon dan aan te passen.
Ook het regelmatig op vaste tijden eten kan een oplossing zijn. Mochten de problemen zich nu blijven voordoen, dan is voedingsadvies belangrijk.
Er zijn veel verzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden waarin voedingsadvies is opgenomen. Kijk hiervoor op het overzicht vergoedingen op ZorgKiezer.