10 tips om te besparen op je zorgverzekering
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 3 minutenJe zorgverzekering kan elk jaar van prijs veranderen. Door kritisch te kijken naar je zorgverzekering kun je veel geld besparen. Wij hebben 10 tips voor jou op een rijtje gezet.
Zorgverzekering vergelijken en overstappen
1 Kijk ieder jaar goed naar je zorgwensen
Kijk ieder jaar opnieuw naar je zorgverzekering . De zorgverzekeraar die het best bij jou past, past misschien volgend jaar niet zo goed meer. Misschien heb je volgend jaar wel een andere vergoeding nodig, omdat je bijvoorbeeld een kind verwacht of omdat je meer bezoekjes gaat brengen aan de fysiotherapeut. Daarbij veranderen de zorgpremies ieder jaar.
2 Kies de juiste basisverzekering
Kies je alleen een basisverzekering? Alle basisverzekeringen vergoeden dezelfde zorg. Let wel op of je een naturapolis, een combinatiepolis of een restitutiepolis kiest. Het verschil zit hem in of je zelf mag kiezen naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat. Je kunt in principe altijd zelf beslissen naar welke zorgverlener je gaat, maar als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Voor spoedeisende hulp kun je altijd overal terecht. Bekijk alle zorgpolissen in Nederland.
3 Heb je een aanvullende verzekering nodig?
Verwacht je volgend jaar weinig zorgkosten te maken? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bekijk dan hoeveel zorgpremie je betaalt voor een aanvullende zorgverzekering en hoeveel je gebruik gaat maken van de vergoedingen. In sommige gevallen ben je goedkoper uit als je de zorgkosten uit eigen portemonnee betaalt.
4 Verhoog je eigen risico
Het verplichte eigen risico is 385 euro. Je kunt er voor kiezen om je vrijwillig eigen risico te verhogen. Dit kan tot 500 euro per jaar. Dat betekent dat je een eigen risico hebt van 885 euro. In ruil voor dit verhoogde eigen risico krijg je een korting op maandpremie. wanneer je zorg uit de basisverzekering gebruikt moet je dan wel de eerste 885 euro zelf betalen. Je moet er dus wel voor zorgen dat je dit bedrag achter de hand hebt.
Bonus tip: Zet de korting die jij ontvangt op je maandpremie iedere maand weg. Zo heb je aan het einde van het jaar een klein spaarpotje waar je eventueel het eigen risico van kunt betalen. Als je geen zorg hebt gebruikt en dus geen eigen risico hoeft te betalen heb je een leuk spaarcentje.
5 Collectieve verzekering
Ben jij collectief verzekerd via bijvoorbeeld je werkgever of een vakbond? Dit hoeft niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Vaak krijg je een korting aangeboden, maar ben je verzekerd voor een heel ruim pakket waar je geen gebruik van maakt. Vergelijk daarom ook een collectieve verzekering met een los af te sluiten zorgverzekering. Zo voorkom je dat je over-verzekerd bent.
6 Betaal je zorgpremie in één keer
Heb jij wat geld achter de hand. Dan kan het schelen om de zorgpremie in één keer te betalen. Je krijgt bij sommige zorgverzekeraars korting als je de zorgpremie in één keer voor het hele jaar betaalt. Zo ben je meteen voor het hele jaar klaar en betaal je totaal minder dan wanneer je per maand zou betalen.
7 Allebei een aparte polis
Veel gezinsleden willen graag samen op één polis, omdat dit makkelijk is voor de betalingen en de administratie. Toch is dit in de meeste gevallen niet het meest voordelig. Je gebruikt vaak niet dezelfde zorg als jouw partner. Dus is het risico groot dat één van de twee over-verzekerd is. Vergelijk de zorgverzekering per persoon en sluit allebei een aparte polis af als jullie niet dezelfde zorgwensen hebben.
8 Kinderen op de meest uitgebreide polis
Kinderen onder de 18 jaar kunnen gratis worden meeverzekerd voor de basisverzekering bij één van de ouders. Zorg ervoor dat alle kinderen mee zijn verzekerd op de meest uitgebreide polis. Zij kunnen dan gratis gebruik maken van deze zorg. Let wel op, er zijn een paar zorgverzekeraars die voor sommige aanvullende zorgverzekeringen ook een (lagere)premie voor minderjarige kinderen rekenen.
9 Huisartsenpost in plaats van spoedeisende hulp (of ziekenhuis)
Ga naar de huisartsenpost in plaats van direct naar de spoedeisende hulp. Voor zorg van de huisarts betaal je geen eigen risico. Bij de spoedeisende hulp wel. Ingrepen die ook door de huisarts gedaan kunnen worden zijn daarom een stuk minder duur dan in het ziekenhuis. Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje zelf en niet het plaatsen hiervan.
10 Vraag zorgtoeslag aan
Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Je krijgt dan iedere maand van de Belastingdienst een bedrag op je rekening waarmee je de zorgpremie kunt betalen. Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag en vraag direct aan via de Belastingdienst.
Vergelijk zorgverzekeringen in 2025
Je kan op ZorgKiezer zorgverzekeringen vergelijken aan de hand van je eigen voorkeuren en wensen. Zorgverzekeringen vergelijken is altijd aan te bevelen, zelfs wanneer jouw zorgverzekering precies bij je past. Het kan namelijk dat een andere zorgverzekeraar hetzelfde pakket goedkoper aanbiedt.
Hoe kan ik bezuinigen op een zorgverzekering?
10 tips om te besparen op je zorgverzekering:
1. Kijk ieder jaar goed opnieuw naar je zorgwensen.
2. Kies de juiste basisverzekering
3. Controleer of je een aanvullende verzekering nodig hebt.
4. Verhoog je eigen risico
5. Vergelijk een collectieve verzekering met een los af te sluiten zorgverzekering.
6. Betaal je zorgpremie in één keer
7. Sluit als gezin allebei een aparte polis af
8. Zorg ervoor dat alle kinderen mee zijn verzekerd op de meest uitgebreide polis.