Acnetherapie en de zorgverzekering
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenAcne is een huidaandoening die vooral jongeren tussen de 12 en 24 jaar treft. Soms begint acne op volwassen leeftijd. De basisverzekering vergoedt geen acnebehandeling. Een aanvullend pakket kan uitkomst bieden.
Acnetherapie bestrijdt vormen van acne in de hals of het gezicht. Een huidtherapeut of schoonheidsspecialist reinigt de huid en verwijdert onzuiverheden. Het doel van de therapie is het verminderen van acne en herstellen van huidschade. Daarnaast proberen de therapeuten nieuwe littekens te voorkomen en oude littekens te genezen.
Acnetherapie in de aanvullende verzekering
Behandelingen worden uitgevoerd in het gezicht, op de borst, schouders en rug bij alle huidtypes. Vaak heb je een voorschrift of verwijsbrief van een (huis)arts nodig voor een behandeling. Controleer dit bij de verzekeraar. Er is geen vergoeding voor acnetherapie vanuit de basisverzekering. Veel verzekeraars bieden een aanvullend pakket aan met vergoeding voor acnetherapie. Hoe hoger de premie, hoe uitgebreider de dekking vaak is. Acnetherapie valt vaak onder dezelfde vergoeding als camouflagetherapie en laser-epilatie in het gelaat.
Wat is acne?
Acne is één van de meest voorkomende aandoeningen. Het is onschuldig, maar kan zeer storend zijn. Waarom krijgen we hier last van? De huid moet soepel blijven. Daarom produceert de huid talg. Er zitten vijftien talgklieren per vierkante centimeter op de huid. Deze talgklieren zijn verbonden met haarzakjes. Een verstopt haarzakje veroorzaakte acne. Acne verschijnt op verschillende manieren: de één krijgt last van veel pukkels terwijl het bij de ander nauwelijks zichtbaar is. De acne kan zich ook uitbreiden naar de hals, rug of schouders. Ten slotte kunnen er pustels en infiltraten ontstaan, die voor pijn kunnen zorgen. Soms veroorzaakt acne littekens.
Verschillende soorten acne
Er zijn verschillende soorten acne en onderscheiding per leeftijdscategorie. Acne neonatorum komt voor de babies. Acne infantum zie je vooral bij peuters. De meest bekende vorm is acne vulgaris, die vooral voorkomt bij pubers. Zij hebben vooral last van de puistjes op de T-zone: de neus en het voorhoofd. Daarnaast is er acne tarda, acne die op latere leeftijd aanwezig is. Vaak op de wangen en de kin.
Oorzaken acne
Acne wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen. Er zijn echter een aantal andere factoren die acne kunnen veroorzaken of verergeren waaronder:
- Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
- Stress
- Omgevingsfactoren
- Cosmetica
- Ondervoeding
- Mogelijk zuivelproducten
- Bepaalde medicijnen zoals sommige steroïden, anti-epileptica of antidepressiva
Acne is meestal een onschuldige aandoening, die vanzelf verdwijnt voor het 25e levensjaar. Soms blijft de acne helaas als chronische aandoening. Er is nog geen genezing voor. Wel zijn er behandelingen - waaronder acnetherapie - die de huid rustiger kan maken.