Vergoeding van taxivervoer
Als je regelmatig naar het ziekenhuis moet voor een medische behandeling, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor vergoeding van de reiskosten. Deze vergoeding van taxivervoer is opgenomen in de zorgverzekering.
Onder taxivervoer valt het openbaar vervoer (bus of trein), een eigen auto of een taxi(bus). Een ritje met een ambulance valt niet onder taxivervoer. De ambulance wordt volledig door de basisverzekering gedekt. Voor vergoeding van taxivervoer betaal je een eigen bijdrage.
Direct naar beneden voor overzicht met vergoedingen.
Zorgverzekering vinden met de juiste vergoeding voor Taxivervoer?
Bij frequent en langdurig ziekenhuisbezoek in verband met een medische behandeling, is er in veel gevallen (gedeeltelijke ) vergoeding van de reiskosten mogelijk. Uiteraard gelden hier wel een aantal voorwaarden voor. Namelijk:
- De verzekeraar moet de vergoeding goedkeuren voordat de kosten zijn gemaakt.
- De vergoeding gaat in vanaf de eerste behandeling. De reiskosten voor consulten en onderzoeken die hiervoor hebben plaatsgevonden, worden niet vergoed.
- Er geldt een maximale reisafstand van 200 kilometer voor een enkele reis. Is de afstand groter? Dan moet de verzekeraar eerst goedkeuring geven.
- Er geldt een eigen bijdrage van €118,- per jaar (in 2024)
- Het eigen risico is van toepassing vanaf 18 jaar
Vergoeding reiskosten
De reiskostenvergoeding is bedoeld voor mensen die:
- Zich alleen met behulp van een rolstoel kunnen verplaatsen.
- Een visuele handicap hebben waarbij er sprake is van minder dan 30% zicht aan beide ogen. Ook moet de persoon in kwestie begeleiding nodig hebben in verband met de oogklachten.
- Nierdialyse krijgen.
- Oncologische behandelingen (radio-, chemo- of immuuntherapie) krijgen.
- Geriatrische revalidatiezorg (herstel van ouderen na een ziekenhuisbehandeling) nodig hebben.
- kinderen jonger dan 18 jaar hebben, die intensieve kindzorg krijgen.
- donor zijn bij een transplantatie.
De vergoeding geldt niet alleen voor de behandeldata, maar ook voor de consulten, onderzoeken en controles die met bovenstaande zorg te maken hebben nadat de eerste behandeling is gestart.
Vergoeding per voertuig
De kosten voor openbaar vervoer worden vergoed als er gebruik wordt gemaakt van de 2e klas
De kosten voor gebruik van een privé auto worden vergoed tot €0,32 per kilometer (parkeerkosten worden niet vergoed)
De kosten voor een taxi worden vergoed als er gebruik wordt gemaakt van een gecontracteerd taxibedrijf.
Let op:
Voor alle vormen van taxivervoer geldt een maximum afstand van 200 kilometer voor een enkele reis.
Voor alle vormen van taxivervoer heb je vooraf toestemming nodig van de zorgverzekeraar.
Machtiging reiskostenvergoeding
Het is altijd verstandig om eerst contact op te nemen met de verzekeraar. Zij kunnen bevestigen of jouw situatie voor vergoeding in aanmerking komt. Als dit het geval is, dan ontvang je een machtiging - oftewel; toestemming - van de verzekeraar. Met deze machtiging kun je de gemaakte kosten bij de verzekeraar declareren. Wanneer je gebruik maakt van taxivervoer, moet je de kosten voor de taxi eerst zelf voorschieten. Deze kosten mag je achteraf bij de verzekeraar declareren.
Uitzonderingen taxivervoer
Veel verzekeraars hebben een speciale vervoerslijn. Deze lijn wordt bemand door medewerkers die alle vragen rondom vervoer kunnen beantwoorden én je kunnen helpen bij het aanvragen van een machtiging.
Voldoet jouw situatie niet aan de bovenstaande criteria, maar maak je wel veel reiskosten in verband met een medische behandeling? Dan kun je jouw situatie voorleggen aan de zorgverzekeraar. Op basis van de zogenaamde ‘hardheidsclausule’ kan de verzekeraar dan besluiten om een uitzondering te maken.
Hulp nodig?
Meer informatie over vergoeding van reiskosten vind je op ons blog. Heb je een vraag over een vergoeding of over de zorgverzekering 2024? Bel ons dan op 020 261 1600. We helpen je graag verder en kunnen de verzekering ook telefonisch voor je afsluiten.
Taxivervoer vergoedingen
Bel naar 020-2611600.