Vergoeding van ooglaseren
Hoe werkt ooglaseren en wordt dit vergoed door de verzekering? En onder welke voorwaarden krijg je een vergoeding voor ooglaseren? Op deze pagina lees je daar alles over.
Direct naar beneden voor overzicht met vergoedingen.
Zorgverzekering vinden met de juiste vergoeding voor ooglaseren?
Wat is ooglaseren?
Een ooglaserbehandeling laat je doen om je oogsterkte te optimaliseren. Dit kan uitkomst bieden bij bijziendheid, verziendheid of een cilinder. In sommige gevallen is ooglaseren ook een oplossing bij verslechtering van het zicht. Tijdens een ooglaserbehandeling behandelt de arts je hoornvlies met een laser. Het hoornvlies is het buitenste laagje van je oog. De laser corrigeert de bolling van je oog. Hierdoor komt het licht op een andere manier je oog binnen. Ooglaseren kan uitkomst bieden bij bijziendheid, verziendheid of een cilinder. In sommige gevallen is ooglaseren ook een oplossing bij verslechtering van je zicht. Je kunt je ogen laten laseren vanaf een sterkte tussen -10 en +4. De leeftijd waarop je dit kunt laten doen is tussen de 18 en 60 jaar oud.
Waarom ooglaseren overwegen?
Mensen kiezen voor ooglaseren omdat je na een ooglaser behandeling geen bril of lenzen meer nodig hebt om goed te kunnen zien. In dat geval kun je ooglaseren zien als een investering voor de lange termijn. Het is een kostbare ingreep, maar je hoeft daarna geen bril of lenzen meer aan te schaffen. Dit scheelt natuurlijk geld en gedoe. Een andere reden om je ogen te laten laseren is een intolerantie voor contactlenzen, of ogen die qua afwijking uitzonderlijk van elkaar verschillen.
Ooglaseren: de kosten van een behandeling
De kosten van een ooglaserbehandeling liggen gemiddeld tussen de 1.500 en 3.000 euro. Een groot verschil dus. De exacte prijs is afhankelijk van de lasermethode, behandelaar en de complexiteit van de oogafwijking.
Ooglaseren vergoed bij bepaalde medische indicaties
De basisverzekering vergoedt de kosten van een ooglaserbehandeling over het algemeen niet. Alleen bij hoge uitzonderingen vergoedt de basisverzekering een behandeling. Hiervoor heb je een medische indicatie nodig. Deze kun je bijvoorbeeld krijgen wanneer je een intolerantie hebt voor contactlenzen. Een andere reden voor vergoeding van ooglaseren door de basisverzekering, is een groot verschil tussen de afwijking van beide ogen. In de praktijk wordt ooglaseren zelden vergoed door de basisverzekering.
Vergoeding voor ooglaseren door je aanvullende verzekering
Om een deel van een ooglaserbehandeling vergoed te krijgen, moet je aanvullend verzekerd zijn. De hoogte van de vergoeding voor ooglaseren verschilt per verzekeraar. De vergoeding varieert van 100 euro tot 750 euro. Een ooglaserbehandeling wordt door geen enkele verzekeraar volledig vergoed, ook niet met een aanvullend pakket.
Krijg je een vergoeding voor lensimplantatie?
Voor sommige mensen is het niet mogelijk om hun ogen te laten laseren. Een alternatief hiervoor is lensimplantatie. Bij lensimplantatie plaatst de oogarts een vervanglens of voorzetlens permanent in het oog. De basisverzekering vergoedt ook dit niet. De aanvullende verzekering voor ooglaseren biedt hier vaak wel dekking voor. Controleer bij de verzekeraar of dit inderdaad het geval is.
Vergoeding voor ooglaseren: de voorwaarden
Er gelden bij veel verzekeraars voorwaarden om ooglaseren vergoed te krijgen. Namelijk de volgende:
- De arts moet BIG-geregistreerd zijn
- De arts moet lid zijn van het NOG
- De kliniek moet het ZNK keurmerk hebben
Controleer voordat je een afspraak maakt voor ooglaseren, of jouw kliniek aan de voorwaarden voldoet. Zo weet je zeker dat je in aanmerking komt voor een vergoeding van jouw verzekeraar.
Welke zorgverzekering biedt de hoogste vergoeding voor ooglaseren?
Om te zien welke aanvullende verzekering het beste bij je past, kun je de zorgverzekeringen vergelijken. Hieronder zie je een overzicht van de aanvullende verzekeringen die ooglaseren vergoeden.
Ooglaseren vergoedingen
Bel naar 020-2611600.