Zorgkosten stijgen de aankomende jaren veel harder dan de economie
Het komende jaar zullen de kosten voor de gezondheidszorg met 3,5 procent per jaar stijgen. Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Zo zal in 2027 in totaal 10,7 procent van het BBP naar de gezondheidszorg gaan. Dit is een record.
Inhoudsopgave
Waarom stijgen de zorgkosten?
Dit heeft een aantal redenen. Allereerst zorgt de inflatie ervoor dat medicijnen, apparatuur en de energiekosten voor zorginstellingen duurder worden. Daarnaast zijn de salarissen van zorgpersoneel de afgelopen jaren gestegen. Ook vergrijzing en toename van het aantal chronisch zieken dragen bij aan hogere kosten in de gezondheidszorg. Het CPB verwacht dat het zorgvolume tot 2028 met 3 procent per jaar stijgt. Dit is dubbel zoveel als het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar.
Meer banen in de zorg de aankomende jaren
Doordat er meer vraag is naar zorg, zijn er ook meer zorgmedewerkers nodig. Op dit moment werkt 13,2% van de beroepsbevolking in de zorg. Het CPB verwacht dat over 5 jaar 14,4% van de beroepsbevolking in de zorg zal werken en er per jaar 2,3% meer banen bij zullen komen in de zorgsector.
Wat betekent dit voor de zorgpremie?
Uiteindelijk moeten de zorgkosten door de verzekerden betaald worden. Dit heeft invloed op de hoogte van de zorgpremie. De verwachting is daarom ook dat de zorgpremie de aankomende jaren zal toenemen. Op Prinsjesdag zal er meer bekend worden over de zorgpremie in 2024. Op deze datum wordt de nominale zorgpremie bekendgemaakt. Bekijk onze zorgverzekering 2024 pagina voor alle ontwikkelingen
Op 22 november zijn er verkiezingen in Nederland. De gezondheidszorg is bij veel politieke partijen een belangrijk thema. Denk hierbij aan onderwerpen zoals preventieve zorg en ontwikkelingen door middel van kunstmatige intelligentie.
Laatste update op 24 augustus 2023 – 11:15 door Fabian Clemens.
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.
Gezondheidszorg moet veel meer gericht worden op preventie: gezonde voeding, gezond leven.
Daar hebben de zorgverzekeraars geen oren naar. Dan wordt er minder verdient, zeker als er meer mensen minder zorg nodig hebben.
Jammer dat je niks leest over de enorme winsten die doordeweeks zorgverzekeraars worden gemaakt.
Moet zijn door de……