Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hoe voorkom jij de griep?

Griep

Half Nederland ligt weer hoestend en proestend onder een dekentje. Er is een griepstroom in Nederland. De griepepidemie komt jaarlijks terug in de wintermaanden december, januari en februari. Wat kan je doen om niet geveld te worden met de griep? 

Griep

Hoe voorkom jij de griep?

Als mensen om jou heen de griep al te pakken hebben dan moet je extra uitkijken om het virus niet te krijgen. Weet dus wat je moet doen om de griep te voorkomen.

1. Rust

Dit is misschien een open deur, maar rust is erg belangrijk bij het voorkomen van griep. Zorg dus dat je voldoende slaapt.

2. Handen wassen en afdrogen met papier

Was je handen goed met water en zeep. Droog ze vervolgens bij voorkeur af met papieren doekjes. Vaak zitten er in een handdoek alleen maar meer bacteriën. Pak dus een stukje keukenrol of zorg dat je een schone handdoek ophangt en regelmatig wast.

3. Maak ziekteverspreiders goed schoon

Er zijn een hoop dingen binnen en buitens huis die het virus razendsnel kunnen verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan deurklinken of de afstandsbediening. Een bron van bacteriën. Maar raak ook niet te veel aan als je in openbare ruimtes bent. Grijp je bijvoorbeeld niet vast aan de stang in de metro of de bus. Kun je niet anders? Neem dan een flesje desinfecterende handgeld mee in je tas.

4. Goede ventilatie in huis

Zorg voor ventilatie in je slaapkamer, de lucht in de woning is dan minder vochtig, zodat bacteriën minder kunnen nestelen. Bacteriën houden van vochtige warmte, vooral zweet. Je bed regelmatig verschonen kan daarom ook echt geen kwaad.

5. Tandenborstel vervangen

Vaak staat je tandenborstel in een bakje met andere tandenborstels. Vervang deze regelmatig. Zeker wanneer je met iemand in huis woont die de griep heeft (gehad). De bacteriën verspreiden zich van tandenborstel op tandenborstel razendsnel.

6. Medicijnen of griepprik 

Voel jij de griep een beetje opkomen, neem dan voor je gaat slapen een paracetamol. Dat heeft een remmende werking. Je kunt ook een griepprik halen. Voor risicogroepen wordt de griepprik vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt ook géén eigen risico. Als je ouder bent dan 60 jaar of als je bijvoorbeeld diabetes hebt of in een verpleeghuis woont, dan behoor je tot een risicogroep.

Griep al te pakken?

Ben jij te laat en heb je de griep te pakken? Wat vergoedt je zorgverzekering dan eigenlijk?

Je kunt altijd even langs de huisarts gaan als je de griep niet vertrouwt. Dit bezoek wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan ook geen eigen risico. Wanneer er extra onderzoek wordt gedaan, zoals bloedprikken betaal je vaak wel je eigen risico. Ook betaal je eigen risico als je bijvoorbeeld wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Wanneer je medicijnen krijgt voorgeschreven betaal je soms een eigen bijdrage.

Lees meer over wat jouw zorgverzekering vergoedt aan de griep.

Overstappen in 2018?

Wanneer jij jouw huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor 1 januari 2018 kun je nog een zorgverzekering uitkiezen voor 31 januari 2018. Er is ook een aantal uitzonderingen voor het tussentijds overstappen.

 

Laatste update op 28 oktober 2024 – 15:12 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344