7 tips voor het kiezen van je zorgverzekering
Alle pakketten en premies zijn bekend voor de zorgverzekering in 2016. Vrijwel alle zorgverzekeraars gaan met de prijs omhoog voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering volgend jaar. Het eigen risico stijgt met 10 euro naar 385 euro per volwassene. Overstappen van zorgverzekering of het aanpassen van je huidige pakket kan voordeel opleveren, maar waar moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering? Wij geven je zeven tips.
Inhoudsopgave
Tip 1: Heb je wel zo’n uitgebreide tandartsdekking nodig?
Ga jij jaar in jaar uit alleen naar de tandarts voor de controles en heb je eigenlijk nooit gaatjes, dan kan het voordelig zijn om eens geen tandartsverzekering af te sluiten. Een eenvoudige controle kost namelijk maar 20 euro. Doe je dat slechts twee keer per jaar, dan kom je nooit aan het bedrag dat je betaalt voor je aanvullende tandartsverzekering. Een gemiddelde tandartsverzekering kost ongeveer 10 euro per maand. Je kan dus zelf eenvoudig berekenen of een tandartsverzekering voor jou verstandig is.
Tip 2: Besparen door het eigen risico
Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daarbij krijgt iedereen een verplicht eigen risico. In 2016 is het eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Dit bedrag kan worden opgehoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je neemt dan zelf iets meer risico en daar krijg je dan een korting op de zorgpremie voor terug. Die korting kan op jaarbasis oplopen tot bijna 300 euro. Voor wie is dit verstandig? Als jij denkt dat je komend jaar weinig zorgkosten gaat maken, kan het interessant zijn om voor een hoger eigen risico te kiezen. Gebeurt er echter wel iets en heb je zorg nodig vanuit de basisverzekering, dan zijn de eerste kosten tot maximaal 885 euro voor jouw eigen rekening. Met een korting van bijna 300 euro, en een maximaal risico van 500 euro extra, loop je dus in totaal een risico van 200 euro. Bedenk goed of dit voor jou interessant is. De laatste jaren zie je steeds meer mensen vrijwillig het eigen risico verhogen. Afgelopen jaar had ruim 10% van de verzekerden vrijwillig een hoger eigen risico.
Tip 3: Weinig zorg nodig? Kijk eens naar de budgetpolis!
Veel zorgverzekeraars bieden tegenwoordig een zorgverzekering aan met een beperkt pakket. Deze polissen worden budgetpolissen genoemd, omdat ze erg voordelig zijn. Het is een goedkope basisverzekering waarbij je zelf wat meer zaken online moet regelen en een iets beperktere zorgkeus hebt. Dat laatste betekent dat je maar bij een aantal gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunt voor geplande zorg. Bij sommige budgetpolissen zijn dat er maar 16, bij andere budgetpolissen zijn dat 53 ziekenhuizen. Ga je naar een ziekenhuis waar geen contract mee is, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Wat veel mensen vergeten is dat je voor spoedeisende hulp, altijd naar het ziekenhuis van jouw keuze mag! Dus moet je met haast naar het ziekenhuis, dan hoe je uiteraard niet eerst te kijken welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Nee hoor, je kan direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis ‘sjezen‘. Neem de budgetpolissen mee in jouw vergelijking en check goed of er contract is met jouw ziekenhuis. Als dat zo is, is een budgetpolis het overwegen waard.
Tip 4: Bedenk goed wat je echt nodig hebt
De basisverzekering is verplicht en overal hetzelfde. De aanvullende zorgverzekering mag je zelf kiezen en daar zit flink wat verschil in per zorgverzekeraar. Besparen op je zorgverzekering kan eenvoudig door goed in beeld te hebben welke zorg je echt nodig hebt. De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar je kan wel terugkijken op het afgelopen jaar. Heb je vaak gebruik gemaakt van fysiotherapie? Of heb je die alternatieve geneeswijzen wel echt gebruikt? Gebruik je medicijnen die niet door de basisverzekering worden vergoed? En ben je van plan nog een kindje te krijgen. Bedenk goed wat je denkt nodig te hebben en vergelijk de zorgverzekering aan de hand van deze wensen. Wellicht ben je met een minder uitgebreid pakket net zo goed verzekerd. Kom je er zelf niet uit, neem dan gerust contact op met het serviceteam van ZorgKiezer.nl op 020 2611600.
Tip 5: Betaal je premie per jaar
Vrijwel iedereen in Nederland betaalt maandelijks de premie voor de zorgverzekering. Maar je kan ook per jaar betalen! Wie per jaar betaalt, krijgt van zijn zorgverzekeraar vaak een korting van 1 á 2 procent. Op een jaar premie van bijna 1200 euro, is dat toch drie tientjes die je minder betaalt.
Tip 6: Krijg korting op je zorgverzekering
In de meeste situaties is het mogelijk om een korting te krijgen op je zorgverzekering in 2016. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je daarvoor kiest, let dan goed op het pakket. Met een collectief verzeker je vaak zorg mee die je niet gebruikt. Korting op je zorgverzekering krijg je vaak ook als je student bent op ZZP’er. Val je niet in een specifieke groep waardoor je recht hebt op korting, dan kan je altijd gebruik maken van de korting via ZorgKiezer.nl. Enige wat je daarvoor moet doen, is overstappen via ZorgKiezer.nl.
Tip 7: Vergelijk altijd je zorgverzekering
Heb je de nieuwe offerte van je huidige zorgverzekeraar ontvangen, vergelijk die dan altijd met andere aanbieders. Het kan zo zijn dat er een andere verzekeraar is die vrijwel hetzelfde pakket aanbiedt tegen een scherper tarief. De zorgwensen kunnen nu ook anders zijn dan toen je de gekozen zorgverzekering afsloot. Neem tip 5 mee in de vergelijking en je kan dan vaak wel besparen op je zorgverzekering. De zorgverzekering vergelijken kost niks en overstappen kan eenvoudig online of telefonisch. Wil je hulp bij het vergelijken? Bel ons serviceteam op 020 2611600. Wij helpen je graag!
Bonustip: Neem allebei een andere zorgverzekering
Vaak hebben stellen of gezinnen een polis voor het hele gezin. Maar niet iedereen in het gezin heeft dezelfde zorgbehoefte. Zo kan het zijn dat moeder misschien veel fysiotherapie nodig heeft en daarvoor een uitgebreid (en duur pakket) is afgesloten voor alle gezinsleden. Maar als vader vervolgens nauwelijks zorg gebruikt, is dat eigenlijk zonde. Een goede tip is om te kijken of jij en je partner niet allebei een andere polis kunnen afsluiten. Aangezien de kinderen altijd gratis meeverzekerd zijn, is het verstandig deze mee te nemen op de meest uitgebreide polis. Wel zo handig! 🙂
Laatste update op 29 december 2022 – 15:47 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.