Corona in 2022: hoe zit het met de kosten?
Door het coronavirus worden wij met extra kosten geconfronteerd. En mede door de pandemie stijgt de zorgpremie voor zorgverzekeringen in 2022. Althans, dat is wat er gedacht wordt. Dit hoeft namelijk niet zo te zijn! Vul onze zorgvergelijker in om te zien of er iets te besparen is.
Wat betekent het voor jou als verzekerde als je corona krijgt? Welke kosten worden precies vergoed door je zorgverzekeraar rondom het coronavirus? Dat beantwoorden wij op deze pagina.
Inhoudsopgave
Zelftest
Als je op het punt staat om naar je grootouders te gaan, of naar school of naar je werk, dan kun je preventief een zelftest doen om te checken of je toch geen corona hebt. Sinds december 2021 kun je deze testen ook gebruiken als je lichte klachten hebt. Mocht je testuitslag positief zijn, dan moet je wel nog een – meer betrouwbare – PCR-test doen. In de Tweede Kamer laait af en toe de discussie op of de zelftesten niet door de overheid zouden moeten worden vergoed.
- Er zijn verschillende zelftests op de markt van diverse fabrikanten. De zelftests kun je kopen bij de apotheek, drogist of bij de supermarkt. Ze kosten circa €3,- per stuk. Deze zelftesten moet je zelf betalen. Je kunt ze niet bij je verzekeraar declareren. Hetzelfde geldt voor hygiënemiddelen zoals mondkapjes en handgel.
PCR-test
Oké, je hebt wat keelpijn of lichte verkoudheidsklachten of je bent in de buurt geweest van iemand die corona heeft. Dan moet je je dus laten testen door middel van een PCR-test. Deze test heeft een grotere betrouwbaarheid dan de zelftest. Wat de coronatest jou precies kost is afhankelijk van wie de test uitvoert en wie de opdracht voor een coronatest geeft.
- Voor een coronatest bij de GGD hoef je niets te betalen, ook je eigen risico wordt niet aangesproken. Voor een PCR-test bij de GGD kun je bellen met 0800-1202.
- Ook als de huisarts een coronatest voor je aanvraagt, hoef je daar niets voor te betalen. Ook je eigen risico wordt niet aangesproken.
- Doe je een coronatest op je werk, bijvoorbeeld als je werkt in een zorginstelling? Ook dan zijn er geen kosten voor jou. De werkgever neemt dan de kosten voor z’n rekening.
- Als je een PCR-test krijgt in het ziekenhuis, in een GGZ-instelling of in een polikliniek, dan wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar. In dat geval wordt je eigen risico bij je verzekeraar wél aangesproken.
- Als je een coronatest in het buitenland krijgt, dan vergoedt de verzekeraar dit. Maar alleen als de test door een arts of GGD is aangevraagd.
Huisarts
Je hebt eerst een zelftest, en daarna voor de zekerheid nog een PCR-test gedaan, en ja, je bent dus positief. Dat betekent dat je corona hebt. Bij veel mensen vallen de coronaklachten mee, maar soms zijn de klachten ernstiger en moet je naar een huisarts toe.
- Als je naar de huisarts moet voor je coronaklachten, dan worden de kosten voor het huisartsbezoek door je verzekeraar vergoed. Huisartsenzorg zit immers in het basispakket. Mocht de huisarts bloedonderzoek door een laboratorium nodig vinden, dan vallen de kosten daarvoor wél onder je eigen risico.
Medicijnen
Je hebt corona en nu heb je misschien wel medicijnen nodig om het virus te bestrijden. Symptomen zoals koorts kun je tegengaan met een eenvoudig koortsverlagend middel zoals paracetamol. Voor patiënten die heel benauwd zijn, kan het nodig zijn om zuurstof toe te dienen. Maar welke medicijnen worden nu door de zorgverzekeraar vergoed?
- Eenvoudige koortsverlagende middelen zoals paracetamol zitten niet in het basispakket. Je koopt ze zelf bij de drogist, de apotheek of bij de supermarkt.
- Alle medicijnen die voorkomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem worden vanuit de basisverzekering vergoed. Wil je weten of jouw medicijn vergoed wordt, dan kun je dat checken op de website medicijnkosten.nl. De meeste medicijnen die door je huisarts worden voorgeschreven, worden vergoed door je zorgverzekeraar. Daarbij wordt wel je eigen risico aangesproken. Daarnaast wordt voor sommige medicijnen een ‘eigen bijdrage’ gevraagd.
Ziekenhuiszorg
Sommige mensen worden zó ziek van het coronavirus dat ze in het ziekenhuis, of zelfs op de intensive care terecht komen. Wie in het ziekenhuis ligt, kan rekenen op zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Ook hier geldt dat eerst je eigen risico wordt aangesproken.
- Ziekenhuiszorg voor corona wordt door de verzekeraar vergoed uit het basispakket. Hiervoor wordt wel eerst je eigen risico aangesproken.
- Als je voor een andere behandeling naar het ziekenhuis moet, en die behandeling wordt uitgesteld, dan kan het zijn dat je dubbel eigen risico betaalt. Dat komt omdat de duur van een behandelplan (DBC) leidend is voor wat je moet betalen. Als een behandeling in 2021 is ingezet en nog in 2022 voortduurt, dan kan het zijn dat je twee keer het eigen risico moet betalen.
Herstelzorg na corona
Mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona, hebben in de praktijk vaak een lange hersteltijd. Sterker nog, ook bij minder ernstig verloop van de ziekte, kan het herstel van ‘long covid’ lang duren. Daarom is besloten dat patiënten tot 1 augustus 2022 recht hebben op vergoeding voor paramedische zorg. Voorwaarde hierbij is dat patiënten meedoen aan onderzoek naar de effecten van deze herstelzorg. Bij al deze zorg wordt je eigen risico aangesproken. Heb je na deze zes maanden nog meer herstelzorg nodig? Dan kun je op verwijzing van een medisch specialist nog zes maanden zorg vergoed krijgen uit het basispakket.
- Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal 10 uur
- Diëtetiek: maximaal 7 uur
- Logopedie: geen maximum voor logopedie na corona
Laatste update op 10 december 2021 – 11:15 door Menno de Haan.
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.