Wijzigingen zorgverzekering 2021: wat weten we al
Prinsjesdag 2020 valt op dinsdag 15 september. Dan wordt de miljoenennota besproken. Op dit moment zijn nog niet alle wijzigingen van de zorgverzekering 2021 bekend, maar enkele dingen weten we al wel. De zorgpremie zal gaan stijgen, maar er wordt ook extra geld geïnvesteerd in de zorg. De wijzigingen die we nu al weten zetten we op een rij.
Inhoudsopgave
Stijging van de zorgpremie
Volgens bronnen zal de zorgpremie met zo’n 60 euro stijgen. Dat komt neer op 5 euro meer per maand per volwassene. De gemiddelde premie voor de basisverzekering komt dan uit op 123 euro per maand. Dit is een rekenpremie, de daadwerkelijke prijs voor een basisverzekering kan hier onder of boven zitten. Dat mogen zorgverzekeraars zelf bepalen. Na Prinsjesdag hebben de zorgverzekeraars tot 12 november de tijd om de nieuwe premie te berekenen. Het nieuwe aanbod van de zorgverzekeraar komt ook uiterlijk 12 november op de mat. De stijging van de zorgpremie komt niet geheel als een verrassing. Vanwege de uitbraak van het corona virus was de verwachting eerder dit jaar al dat de premie flink zou gaan stijgen. De verwachtte stijging valt nu in verhouding nog mee. Daarnaast is de zorgpremie vrijwel elk jaar iets gestegen, waarbij 2021 geen uitzondering is.
Zorgtoeslag
Wanneer de zorgpremie omhoog gaat, stijgt de zorgtoeslag voor de lage inkomens ook mee. De groep met de laagste inkomens is hiermee beschermd tegen de stijgende kosten van de zorgverzekering. Hoeveel de zorgtoeslag in 2021 exact wordt, is nu nog niet bekend. Dit wordt meestal bekend nadat alle zorgverzekeraars de premies openbaar hebben gemaakt.
Wijzigingen zorgverzekering 2021
Elk jaar kijkt de overheid opnieuw naar de samenstelling van de basisverzekering. Er kunnen vergoedingen uit het basispakket verdwijnen, maar er kunnen ook nieuwe vergoedingen worden toegevoegd. Op dit moment zijn er geen vergoedingen uit de basisverzekering gehaald. Er worden wel een aantal nieuwe dingen toegevoegd. Dat zijn:
- Dagbehandelingen in groepsverband voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
- Er hoeft geen eigen risico betaald te worden voor zorgkosten die een donor maakt in verband met een donatie
- Er hoeft geen eigen risico betaald te worden door slachtoffers van seksueel geweld als zij zich binnen 7 dagen melden bij een CSG
Daarnaast is sinds 18 juli 2020 de basisverzekering uitgebreid met extra vergoeding voor zorg aan patiënten die het coronavirus hebben gehad. Deze herstelzorg is tijdelijk is de basisverzekering opgenomen voor maximaal één jaar. Deze vergoeding is specifiek voor mensen die ernstige klachten hebben nadat zij het coronavirus hebben gehad. Onder bepaalde voorwaarden komen deze mensen in aanmerking voor extra vergoeding uit de basisverzekering voor het herstel. Tijdens deze tijdelijke uitbreiding vindt onderzoek plaats naar het effect van de behandelingen op het herstel van deze ex-coronapatiënten.
Prijs van de aanvullende verzekering
Zorgverzekeraars stellen zelf de aanvullende verzekering samen. Zij mogen zelf bepalen wat zij vergoeden en welk prijskaartje en voorwaarden hier aan hangt. Bij de aanvullende verzekeringen is een trend te zien waarbij de pakketten steeds verder uitgekleed worden. Dat betekent dat er steeds minder vergoeding uit de aanvullende verzekering komt. Het kan een vertekend beeld geven van de waarde van de aanvullende zorgverzekering. Als de prijs voor de aanvullende dekking niet omhoog gaat, dan bestaat de kans dat er is geschrapt in de dekking. Blijft de dekking van de aanvullende verzekering gelijk, dan bestaat de kans dat de prijs hiervoor omhoog gaat. Gebruik je vergoeding uit een aanvullende verzekering, dan is het raadzaam om goed te bekijken of de dekking nog in lijn ligt met de zorgwensen.
Prinsjesdag 2020
Op Prinsjesdag 2020 horen we de de nieuwe nominale rekenpremie. Dat is een bedrag voor de zorgverzekering die zorgverzekeraars gebruiken om te berekenen hoeveel zij voor de basisverzekering moeten vragen. Vanaf dat moment gaan verzekeraars aan de slag en komen ze stuk voor stuk naar buiten met de nieuwe premie voor de zorgverzekering in 2021. Traditiegetrouw is DSW zorgverzekeraar de eerste die de nieuwe premie bekend maakt. Meestal een week na Prinsjesdag. Vaak wachten de meeste verzekeraars tot het laatste moment om de premie bekend te maken en wachten ze vaak op elkaar om met de nieuwe bedragen naar buiten te komen. Elke zorgverzekeraar moet uiterlijk 12 november de nieuwe premie bekend maken. Dan is er nog tot 31 december de tijd om van zorgverzekeraar te wisselen of het huidige pakket te wijzigen.
De wijzigingen van Prinsjesdag 2019 ter vergelijking zijn terug te vinden. Als Prinsjesdag 2020 is geweest, houden wij je op de hoogte van alle wijzigingen zorgverzekering 2021.
Laatste update op 8 september 2020 – 15:42 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.