Je kunt nog 3 dagen overstappen
Wil jij in 2021 minder zorgpremie betalen óf ben je op zoek naar een verzekering die beter bij jouw wensen past? Wees er dan snel bij: je kunt nog 3 dagen overstappen. Overstappen kan tot 1 januari. Hier moet je op letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.
Het is verstandig om ieder jaar te kijken of je nog goed zit bij jouw zorgverzekeraar. Dit betekent niet per se dat je moet overstappen, zie het als een APK.
Inhoudsopgave
Veranderingen
Ieder jaar veranderen er allerlei zaken die invloed kunnen hebben op jouw keuze. Sommige veranderingen zijn persoonlijk zoals een verandering in je gezinssituatie of je gezondheid. Andere veranderingen komen vanuit de verzekeraar zoals een wijziging in de premie of de dekking van jouw verzekering.
Gedurende het jaar is het in de meeste gevallen niet mogelijk om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Daarom is het verstandig om vóór 1 januari een paar minuten te pakken om te kijken of je wilt overstappen.
Eigen risico
Het verplicht eigen risico is in 2021 385 euro, net als in 2020. Je betaalt het eigen risico wanneer je gebruik maakt voor het merendeel van de zorg uit de basisverzekering. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ziekenhuiszorg, medicijnen en psychologische zorg.
Je kunt het verplicht eigen risico aanvullen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Als je hiervoor kiest, dan ontvang je korting op je maandpremie. De keerzijde is dat je een groter deel van de rekening zelf moet betalen als je toch zorg nodig hebt.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Eigen risico gespreid betalen – hoe werkt dit?
Basisverzekering
De dekking van de basisverzekering is bij iedere verzekeraar zo goed als hetzelfde. Het verschil tussen de verzekeringen zit in het aantal zorgverleners bij wie je een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgt.
Er zijn vier soorten basisverzekeringen:
- Restitutiepolis: je kunt bij iedere zorgverlener terecht voor volledige vergoeding. Zorgverleners hoeven geen contract te hebben met de verzekeraar.
- Combinatiepolis: voor de meeste zorgsoorten geldt dezelfde vergoeding als bij de restitutiepolis. Een aantal dure zorgsoorten kennen een maximale vergoeding.
- Naturapolis: je krijgt een volledige vergoeding bij alle gecontracteerde zorgverleners. Bij zorgverleners zonder contract krijg je slechts een percentage van de gecontracteerde vergoeding.
- Beperkte naturapolis of budgetpolis: dezelfde vergoeding als de naturapolis, máár er zijn een stuk minder zorgverleners die een contract hebben met de verzekeraar.
Weet je nu al dat je bepaalde zorg nodig hebt in 2021? Dan is het verstandig om te controleren of deze zorgverlener onder de dekking van jouw basisverzekering valt voordat je gaat overstappen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Marktconform of gecontracteerd tarief: zo werkt het!
Aanvullende verzekering
De aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet (volledig) in het basispakket zit. Hierbij kun je denken aan fysiotherapie, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen. In de zorgvergelijker van ZorgKiezer vul je heel eenvoudig de zorg in die jij nodig hebt. Wij selecteren dan automatisch de pakketten die bij jouw zorgbehoefte aansluiten. Zo weet je direct of je moet overstappen.
Tip: Weet je niet welke zorg je in 2021 kunt verwachten? Log dan eens in op jouw persoonlijke pagina bij je huidige – of eerdere – verzekeraar(s). Hier kun je precies zien welke zorgkosten je de afgelopen jaren hebt gemaakt. Kijk ook eens naar de zorg die je al gepland hebt voor 2021. Samen geeft dit een goed beeld van de zorgkosten die je voor het komende jaar kunt verwachten.
Collectiviteitskorting
Wist je dat je via ZorgKiezer korting kunt krijgen op je zorgverzekering. Dit noemen we de collectiviteitskorting. Je kunt op allerlei manieren in aanmerking komen voor collectiviteitskorting bijvoorbeeld via je werkgever, je studie, de ouderenvereniging of de patiëntenvereniging.
Let op: een verzekering mét collectiviteitskorting is niet per se voordeliger dan een verzekering zónder collectiviteitskorting. Veel verzekeringsconcerns bestaan uit een hoofdlabel en meerdere kleinere labels. De collectiviteitskorting geldt vaak alleen voor het vrij dure hoofdlabel. Vaak zijn kleinere labels een stuk voordeliger terwijl ze grotendeels dezelfde dekking bieden. Dit zie je bijvoorbeeld bij de volgende labels:
- VGZ – Bewuzt
- Zilveren Kruis – ZieZo
- CZ – CZdirect en Just
- Menzis – Anderzorg
De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering is de afgelopen jaren flink verlaagd. In 2023 verdwijnt de korting zelfs helemaal.
Ga voor meer informatie naar collectieve zorgverzekering of collectiviteitskorting voor het landelijk beleid.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
- Overzicht alle zorgverzekeraars in Nederland (2021). Wie hoort bij wie?
- Collectiviteitskorting voor zzp’ers en ondernemers: wat houdt het in?
- Besparen? Kies voor de ZorgKiezer collectiviteit!
Betaalkorting
Heb jij een spaarpotje achter de hand én wil je besparen op je zorgpremie? Dan kun je er voor kiezen om je jaarpremie in één keer te betalen. Bij veel verzekeraars ontvang je hierdoor een korting van een aantal procent op de jaarpremie.
Acceptatieplicht bij overstappen
Heb je medische klachten en ben je bang dat je hierdoor niet kunt overstappen? Dit is lang niet altijd terecht!
Voor de basisverzekering geldt een wettelijke acceptatieplicht. Dit betekent dat verzekeraars verplicht zijn om jouw aanvraag te accepteren tenzij er sprake is van fraude of betaalproblemen. Stel je bent onder behandeling in het ziekenhuis of je gebruikt veel medicatie, dan kun je dus alsnog gewoon overstappen.
Voor de aanvullende verzekering geldt géén acceptatieplicht. Hierbij kan het dus zijn dat de verzekeraar aanvullende vragen stelt om te kijken of hij het aandurft om jou te verzekeren. Dit geldt met name voor pakketten met een hoge vergoeding voor:
- Tandzorg
- Orthodontie
- Fysiotherapie
Als de verzekeraar jou niet accepteert voor het gewenste pakket, dan kan hij jou een pakket met een lagere dekking aanbieden. Je kunt er ook voor kiezen om naar een andere verzekeraar over te stappen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Medische acceptatie: wat is dat?
Overstappen ná 1 januari
Normaal gesproken kun je tussen 12 november en 1 januari overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Deze nieuwe verzekering gaat dan in per 1 januari. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je tussentijds kunt overstappen.
Tussentijds overstappen zorgverzekering
Als je voor 1 januari overstapt, dan verloopt het hele overstapproces automatisch. Wij zorgen ervoor dat je oude verzekering wordt opgezegd én dat je nieuwe verzekering wordt opgemaakt.
Lukt het écht niet om voor 1 januari over te stappen? Dan kun je er voor kiezen om zelf je verzekering op te zeggen vóór 1 januari 2021. Als je dit tijdig doet, dan krijg je tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Deze nieuwe verzekering gaat dan alsnog met terugwerkende kracht in per 1 januari 2021.
We raden dit af omdat dit bij verzekeraars en zorgverleners tot verwarring kan leiden waardoor het een stuk lastiger kan zijn om jouw zorg (vergoed) te krijgen.
Zorgverzekering 2021
Je hebt nog tot het einde van de maand om over te stappen! Alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 vind je op ZorgKiezer.nl. Hier kun je jouw zorgverzekering direct vergelijken en overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!
Laatste update op 5 december 2022 – 15:56 door Menno de Haan.