Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Collectiviteitskorting zorgverzekering stopt

In 2023 komt er een einde aan de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Dit maakte Tamara van Ark, Minister voor Medische Zorg en Sport vandaag bekend in de Kamerbrief die zij naar de Tweede Kamer stuurde. Meer weten? Ga naar collectieve zorgverzekering of collectiviteitskorting.

Bron: Rijksoverheid

Op 24 juni jongstleden stuurde minister Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al een onderzoek over zorgcollectiviteiten naar de Tweede Kamer. In de begeleidende brief liet de Minister weten dat de maximale collectiviteitskorting van 5% in ieder geval tot en met 2021 gehandhaafd blijft. Wel kondigde hij destijds al aan dat zijn opvolgster, Tamara van Ark, in het najaar met een beleidsreactie over de toekomst van de collectiviteitskorting zou komen. Die beleidsreactie blijkt nu het definitieve einde van de collectieve korting op de zorgverzekering te bezegelen.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering sluit je met een groot aantal mensen af, bijvoorbeeld met een groep werknemers, een sportvereniging of een patiëntenorganisatie. Je krijgt van de zorgverzekeraar korting op de premie voor deze collectieve zorgverzekering. Bron: Vektis

Sigaar uit eigen doos

Er gaan al langere tijd stemmen op voor de verlaging – en uiteindelijke afschaffing – van de collectiviteitskorting. Zo noemde Bruno Bruins, voormalig Minister van Medische Zorg en Sport, de collectiviteitskorting in het verleden ‘een sigaar uit eigen doos’. Volgens hem ging het om schijnkorting, omdat de prijs van de verzekering eerst verhoogd wordt om hier vervolgens weer korting op te geven.

Tot 2019 mochten verzekeraars maximaal 10% collectiviteitskorting op de basisverzekering geven. Dit jaar werd dat percentage al gehalveerd tot slechts 5%. Hierdoor moest een groot deel van de verzekerden plotseling flink meer betalen voor de zelfde zorg. Sterker nog: in 2020 was de gemiddelde premie voor collectief verzekerden voor het eerst duurder dan de premie voor individueel verzekerden.

Dalende lijn

Niet alleen de hoogte van de collectieve verzekering neemt af, maar ook het aantal aanbieders. In 2020 werden er 2% minder collectieve verzekeringen aangeboden dan in het jaar daarvoor. Ook het aantal verzekerden dat gebruik maakt van een collectieve verzekering neemt steeds verder af. In 2020 kromp deze groep met 1,8% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze dalende lijn is al zichtbaar sinds 2015.

Zorgverzekering 2021

Nu er steeds minder van de collectieve kortingen overblijft, is het de vraag wat de Nederlander gaat doen én of de gevolgen van deze beslissing ook dit jaar al consequenties zullen hebben. Dat er de komende drie jaar veel gaat veranderen, dat staat als een paal boven water.

Morgen trapt zorgverzekeraar DSW het overstapseizoen af met de bekendmaking van de zorgpremie voor 2021. De rest van de verzekeraars heeft tot halverwege november om hun premies openbaar te maken. Vanaf dat moment is het mogelijk om een nieuwe zorgverzekering voor 2021 te kiezen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste premie nieuws? Schrijf je dan nu in voor het PremieAlert!

Laatste update op 5 december 2022 – 15:53 door Menno de Haan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344