Het faillissement van ziekenhuizen, wie zijn schuld is dat?
De IJsselmeerziekenhuizen zijn deze week failliet verklaard ook het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam is bankroet. Maar hoe kan het dat een ziekenhuis failliet gaat en wie zijn schuld is dat?
Inhoudsopgave
Hoe komt het?
De ziekenhuizen gaan bankroet, omdat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Belangrijke reden? De personeelskosten lopen op door extern en duur personeel. Voor de behandeling van een patiënt krijgen ziekenhuizen een vergoeding van zorgverzekeraars. Als de kosten hoger worden dan de vergoeding die ze krijgen van zorgverzekeraars kom je in de problemen. Zorgverzekeraars hadden dus financieel bij kunnen springen, maar onder andere Zilveren Kruis heeft dit geweigerd.
Wat betekent dit voor de patiënten?
De spoedeisende hulp is nog open. Dit wordt afgebouwd. Zorgverzekeraars onder leiding van Zilveren Kruis stellen geld beschikbaar voor een gecontroleerde afbouw van de zorg.
Zorgplicht van zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en zijn er dus verantwoordelijk voor dat hun verzekerden bij een ziekenhuis terecht kunnen voor zorg. Als jouw afspraak in het ziekenhuis niet doorgaat kun je dus contact opnemen met jouw zorgverzekeraar. Zij moeten voor jou een afspraak in een ander nabij gelegen ziekenhuis maken en daar hun zorg inkopen of informeren. Spoedeisende zorg heeft daarbij voorrang.
Hoe had dit voorkomen kunnen worden?
Zorgverzekeraars moeten zorgvuldig omgaan met de contractering met ziekenhuizen zegt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Alle ziekenhuizen hebben het probleem dat ze duur en extern personeel hebben. Er moeten daarom hogere tarieven worden gevraagd. “Het kan niet zo zijn dat één verzekeraar ruim 15 procent minder betaald aan de ziekenhuizen dan wat de marktleider betaald.” Aldus Chris Oomen.
Waar komen de kosten terecht?
Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen heeft volgens de bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW direct gevolgen voor premiebetalers. De patiënten moeten meer gaan reizen en de zorgverzekeraars moeten meer kosten maken. Zorgverzekeraars moeten dit doorberekenen in de zorgpremie.
Niet te veel betalen voor jouw zorgverzekering?
Zorgverzekeraar DSW is alsnog de eerste die de zorgpremie al bekend heeft gemaakt voor 2019. Wil jij niet te veel betalen voor jouw zorgverzekering in 2019? Vergelijk dan alle zorgverzekeringen in de zorgvergelijker vanaf 12 november op Zorgkiezer.
Wil je als eerste een seintje als er een nieuwe premie bekend gemaakt wordt? Meld je dan aan voor het premiealert van Zorgkiezer.
Laatste update op 26 oktober 2018 – 12:44 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.