Compensatie eigen risico 2013
Iedereen boven de 18 jaar moet een zorgverzekering hebben in Nederland. Hierbij hoort ook het verplichte eigen risico. Het eigen risico wordt volgend jaar 350 euro per persoon, dat is 130 euro meer dan in 2012. Dit is een flink bedrag waarvoor in een aantal gevallen een compensatie verkregen kan worden. Dan hoef je dus niet de hele 350 euro zelf te betalen.
De compensatie voor het verplichte eigen risico bestaat uit een geldbedrag dat eenmalig wordt uitgekeerd. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de voorwaarden bepaald waaraan je moet voldoen om voor een compensatie in aanmerking te komen.
Inhoudsopgave
Krijg jij compensatie op je eigen risico?
Om in aanmerking te komen voor een compensatie moet je in 2012 voldoen aan één (of meer) van de volgende voorwaarden:
- Je gebruikt geneesmiddelen voor een specifieke aandoeningen. Deze geneesmiddelen moet je bij je zorgverzekeraar hebben gedeclareerd en ze moeten een bepaalde werkzame stof bevatten die terug te vinden is op de lijst van stoffen bekend bij het VWS.
- Je bent onder behandeling voor een specifieke aandoening bij een ziekenhuis of medisch specialist. Deze behandeling voor een chronische aandoening moet in een diagnose kostengroep vallen.
- Je verblijft in een AWBZ instelling. Je moet dan minstens een half jaar achter elkaar in een AWBZ instelling verblijven.
Compensatie eigen risico lage inkomens
Aankomend jaar wordt het eigen risico flink verhoogd. Deze stijging van 130 euro wordt voor de mensen met de laagste inkomens gecompenseerd. Deze groep krijgt een compensatie voor het eigen risico via extra zorgtoeslag. De zorgtoeslag wordt op jaarbasis verhoogd met zo’n 115 euro. Het maakt in dit geval niet uit of je het eigen risico helemaal verbruikt in een jaar en of je chronisch ziek bent of niet.
Hoger eigen risico, lagere zorgpremie
Kom je niet in aanmerking voor een compensatie voor het eigen risico, dan kan je soms toch nog besparen. Als je jong en/of gezond bent gebruik je vaak weinig zorg. Je maakt het eigen risico dan in veel gevallen niet op. Als je denkt dat je niet meer dan 350 euro uitgeeft aan het eigen risico, kan je het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je kan het eigen risico ophogen tot 850 euro. De eerste 850 euro moet je dan zelf betalen. In ruil hiervoor geven zorgverzekeraars korting op maandelijkse premie. Hiermee bespaar je honderden euro’s per jaar. Wil je weten wat de goedkoopste zorgverzekering is? Op ZorgKiezer.nl kan je elke zorgverzekering vergelijken en gratis overstappen.
Laatste update op 18 oktober 2012 – 10:47 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
ik hoop, dat de zorgverzekering voor mij betaalbaar blijft?????? ik heb een chronische aandoening en gebruik vrijveel medicatie. kunt u voor mij uitzoeken, wat of de consequenties zijn voor mij in 2014????? vast bedankt voor de moeite. mrvr. hennie sangers