Wat is de AWBZ en wat betekent het voor mij?
De AWBZ, of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, is een verzekering tegen langdurige ziektekosten. De AWBZ ontfermt zich over grote medische risico’s die niet onder de zorgverzekering vallen. Denk aan langdurige thuiszorg, of opnames in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg.
Inhoudsopgave
Wanneer val je onder de AWBZ?
Woon je officieel in Nederland, dan heb je recht op AWBZ-zorg. Vanaf dat je een basis- of zorgverzekering hebt wordt je ingeschreven voor de AWBZ. Hier hoef je zelf niets voor te ondernemen. Mocht men gemoedswaardig zijn, wat inhoudt dat het hebben van een zorgverzekering in strijd is met het geloof, dan gelden er andere regels voor de AWBZ.
Wie is er verantwoordelijk voor de AWBZ?
De AWBZ wordt uitgevoerd door de zorgkantoren in Nederland. Ons land bestaat uit 31 zorgkantoorregio’s. De zorgverzekeraar die in dat gebied de meeste verzekerden heeft, krijgt de rol van het zorgkantoor.
Binnen de AWBZ bestaan vijf soorten zorg:
Begeleiding
Begeleiding is van toepassing als iemand je ondersteunt in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van de dag, of samen boodschappen doen. Deze begeleiding kan zowel in groepsverband als persoonlijk zijn.
Behandeling
Dit soort zorg is gericht op het verminderen of herstellen van een specifieke aandoening. Denk aan opnieuw leren lopen na een hersenbloeding, of het verbeteren van (sociale) vaardigheden of gedrag.
Persoonlijke verzorging
Het gaat hier om dagelijkse en hygiënische zorg. Hieronder vallen helpen met aankleden, douchen, pillen innemen, oogdruppels toedienen of naar de wc gaan.
Verblijf
Dit gaat in werking wanneer iemand niet meer zelfstandig kan blijven wonen. Denk hierbij aan een (tijdelijk) verblijf in een verpleeg- of verzorgingstehuis.
Verpleging
Verpleging is van toepassing wanneer er thuis medische hulp nodig is. Hulp bij injecties en het verzorgen van wonden vallen hieronder.
Hoe vraag ik AWBZ-zorg aan?
Om in aanmerking te komen voor AWBZ-zorg moet worden vastgesteld of je in de eerste plaats zorg nodig hebt, wat voor soort zorg en in welke mate. Dit wordt indicatiestelling genoemd. Om dit te doen kun je contact opnemen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of Bureau Jeugdzorg (BJZ). Hier hoef je geen verwijzing voor te hebben.
In november en december is er weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Wil je als eerste weten wanneer je de nieuwe zorgverzekering vergelijken kunt? Meld je aan voor de Premie–Alert van Zorgkiezer.nl Hier kun je gelijk zorgverzekeringen vergelijken met anderen. Ook staat de goedkoopste zorgverzekering altijd bovenaan.
Laatste update op 17 december 2016 – 18:02 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.