Voorlopig vergoeding dure medicijnen
Eerder dit jaar ontstond er flink wat ophef toen bekend werd dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) geen vergoeding meer wilde geven voor de medicijnen die gebruikt worden bij de ziekte van Pompe of Fabry. Deze medicijnen worden nu voorlopig alsnog vergoed voor de huidige patiënten.
Het CVZ heeft in een nieuw voorstel gepleit voor een overgangsregeling met als eindresultaat dat de medicijnen niet meer vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het is nog onduidelijk hoe lang de overgangsregeling moet duren. Een hoop onzekerheid voor patiënten dus, zij weten niet hoe lang zij nog vergoedingen voor de medicijnen krijgen. Nieuwe patiënten kunnen helemaal geen aanspraak meer doen op een vergoeding voor de medicijnen. De vergoeding blijft alleen bestaan voor mensen met de ‘klassieke’ variant van de ziekte van Pompe. Dit komt slecht bij twee procent van de gevallen voor.
Inhoudsopgave
Prijzen omlaag
Naast deze maatregel wil het CVZ dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in overleg gaat met de fabrikanten van medicijnen om de prijzen omlaag te krijgen. En medicijnen die door zeer weinig mensen worden gebruikt, moeten in een apart financieringsstelsel komen.
Medicijnen te duur
De vergoeding van de medicijnen moet stoppen omdat de medicijnen te duur zijn. Toch hebben de patienten deze medicijnen nodig. Als het aan het CVZ ligt moeten de medicijnen uit eigen zak worden betaald en de vergoeding meteen stoppen. Het is daarom extra belangrijk om de zorgverzekering te vergelijken om zo de beste zorgverzekering te vinden die aansluit bij de persoonlijk wensen en behoeften.
Laatste update op 19 september 2012 – 16:56 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.