Welke behandelingen tegen depressie worden vergoed?
Steeds meer mensen hebben last van depressieve gevoelens. Misschien heb jij er zelf ook last van of ken je iemand uit je directe omgeving die hiermee te kampen heeft. Het is belangrijk om het bespreekbaar te maken. Ga daarom ook altijd naar de huisarts om je klachten te bespreken. Een depressie kan na verloop van tijd vanzelf weer overgaan, maar soms is behandeling nodig. Er zijn verschillende middelen en therapieën die je hierbij kunnen helpen. Maar hoe zit het met de kosten van deze behandelingen? Vergoeden zorgverzekeringen deze of moet je dit uit eigen zak betalen?
De huisarts kan aan de hand van jouw symptomen bepalen of je te maken hebt met een lichte, matige of zware depressie. Zodra de diagnose gesteld is kunnen jullie samen bepalen hoe de depressie het best behandeld kan worden.
Bij een lichte depressie kunnen huisartsen soms adviseren om eerst te bekijken wat bepaalde tips voor je kunnen betekenen. Denk hierbij aan steun van familie en vrienden en bewegen in de buitenlucht.
Inhoudsopgave
Behandelingen depressie
Als de huisarts de diagnose van een matige of zwaardere depressie stelt, zijn er verschillende behandelpaden die bewandeld kunnen worden. Hieronder hebben wij de meest voorkomende behandelingen voor je opgesomd.
Medicatie (Antidepressiva)
Antidepressiva is het meest gebruikte medicijn bij een depressie. Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen een depressie. Deze medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. In het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS) is het vergoedingslimiet per medicijn vastgelegd. In sommige gevallen moet je een eigen bijdrage betalen voor de medicijnen.
Psychotherapie
Er zijn twee vormen van psychotherapie die zowel individueel als in groepsverband gegeven kunnen worden.
- Cognitieve gedragstherapie
- Interpersoonlijke psychotherapie
Beide therapieën zijn praktisch van aard. Er wordt gewerkt aan oplossingen in het hier en nu. Er wordt niet gezocht naar de ‘oorzaak’ van de depressie.
Psychotherapie wordt vergoed via het basispakket als je een verwijzing van de huisarts voor een behandeling in de Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ).De kosten worden vergoed volgens de voorwaarden van de zorgverzekeraar.
Mindfulness
Een mindfulness cursus kan ook helpen bij het verminderen van depressieve gevoelens. Tijdens mindfulness leer je om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding uit de aanvullende verzekering onder alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologisch hulp of psychosociale hulp. Controleer bij je zorgverzekeraar of deze vergoeding in jouw pakket zit en tegen welke voorwaarden.
Lichttherapie
Lichttherapie kan voornamelijk helpen bij seizoensgebonden depressie, beter bekend als de winterdepressie waar veel Nederlanders last van hebben. Kijk in ons vergoedingenoverzicht welke zorgverzekeraars een vergoeding bieden voor lichttherapie.
TMS
Bij Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) worden hersencellen met elektrische pulsen aangezet tot meer of minder activiteit met als doel de balans te herstellen in de prefrontale hersenschors. Dit is het gedeelte waar emoties worden gecontroleerd.
Zorgverzekeraars Nederland adviseerde onlangs om TMS te vergoeden in combinatie met gesprekstherapie. Deze nieuwe behandeling is wetenschappelijk onderzocht en bewezen is dat uitbehandelde patiënten baat kunnen hebben bij deze nieuwe techniek. Zilveren Kruis, VGZ en De Friesland Zorgverzekeraar hebben al besloten dat advies op te volgen.
Vergoeding basisverzekering
Een aantal van bovengenoemde behandelingen wordt dus volledig vergoed vanuit de basisverzekering en sommige zorgverzekeraars bieden voor bepaalde behandelingen een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Let er op dat als je een budget- of naturaverzekering hebt, je er rekening mee moet houden dat je een deel van de rekening zelf betaalt als de GGZ zorgverlener niet gecontracteerd is.
Eigen risico
Voor alle zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Dat betekent dat je de gemaakte zorgkosten eerst zelf betaalt tot de hoogte van je eigen risico. De overheid heeft het verplicht eigen risico voor 2017 vastgesteld op 385 euro.
Zorgverzekeringen vergelijken
Vanaf half november is het weer mogelijk om van zorgverzekering te wisselen. Op ZorgKiezer.nl kun je alle pakketten met elkaar vergelijken en overstappen naar de meest geschikte zorgverzekering voor jouw situatie.
Laatste update op 18 juli 2017 – 14:01 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Ik moet 1x per maand Door mijn depressie bijna 20 euro betalende aan mijn apotheek voor het bereiden van de medicijnen wat uitbesteed aan een bedrijf te Amsterdam.vanwege mijn ts poging krijg ik ze maar r1. X per maand ik had al 12 jaar een depressie die vanwege zwaar emotionele werkomgeving en blind worden van mijn oog wat later verwijderd is en Door dat mijn ex een andere vrouw tegenkwam werd mijn depressie ernstig is er een goedkopere alternatief bijvoorbeeld om de 3maanden halen scheelt dat veel ik heb een uitkering zit in WAO Hoe kan ik dit aanpakken vroeger kreeg een CAK Bijdrage maar sinds dat alles naar de gemeente is overgegaan krijg ik. Niets meer. Ik krijg ook geen huursubsidie om dat ik teveel gespaard heb en mijn ex moest mij uitkopen vanwege gezamenlijke woning in Nederland wordt je geacht niet te sparen je moet alles op maken wat ik in mijn werkzame leven heb opgebouwd terwijl mijn financiële toekomst toch onzeker is
waarom moet je betalen voor een antidepressiva die duurder is, omdat ik niet tegen die hulpstoffen kan van die goedkopere variant antidepressiva