Nederlander betaalt (bijna) vijftig procent meer aan zorgverzekering
Nederlanders zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 bijna vijftig procent meer kwijt aan hun zorgverzekering. In 2012 bedragen de kosten voor een zorgverzekering van een alleenstaande 1.786 euro, dat is 567 euro meer dan in 2006. Een gezin is zo´n 1.134 euro duurder uit dan bij de invoering. Tegelijkertijd is de dekking van de basisverzekering op een aantal belangrijke onderdelen versoberd.
Daarmee lijkt het erop dat de nieuwe zorgverzekering haar doelstellingen rond toegankelijkheid, betaalbaarheid en houdbaarheid van het zorgstelsel vooralsnog niet waar heeft gemaakt. Dit blijkt uit het onderzoek trends en ontwikkelingen in de zorg 2006-2012 van de onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl naar de effecten van de nieuwe zorgverzekering in de periode 2006-2012.
Sinds 2006 zijn de zorgverzekering kosten fors gestegen terwijl de dekking verder is verslechterd. Zo zijn de eerste 20 behandelingen fysiotherapie geschrapt voor chronische aandoeningen, wordt het trekken van verstandskiezen bij de kaakchirurg niet meer vergoed, en worden een groot aantal geneesmiddelen zoals slaapmiddelen,
maagzuurremmers en antidepressiva niet meer of beperkt verstrekt.
Iedereen is erop achteruit gegaan: zowel mensen met een bovenmodaal inkomen (door ondermeer de fors verhoogde inkomensafhankelijke bijdrage), mensen met een modaal inkomen (geen zorgtoeslag maar wel hoger eigen risico en aanvullende verzekering betalen), als mensen met een zorgtoeslag (die in 2011 al niet opweegt tegen de stijging van de zorgkosten en vanaf 2012 zal worden afgebouwd). Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport Factsheet Evaluatie Zorgverzekering 2006 – 2012 van Zorgkiezer.nl.
In 2012 bedragen de kosten voor een zorgverzekering van een alleenstaande 1.786 euro, dat is 567 euro meer dan in 2006. Een gezin is met 3.572 euro per jaar zo´n 1.134 euro duurder uit. Deze stijging wordt veroorzaakt door de hogere premies voor de
basisverzekering (+20,6 procent) en de aanvullende verzekering (+42,1 procent)
alsmede door het afschaffen van de no-claim teruggave en het invoeren van het
wettelijk eigen risico.
Het beeld van de afgelopen jaren is diffuus door het grote aantal wijzigingen in het
vergoedingenstelsel. De (tot nu toe) verborgen stijging van de zorgkosten
(2006-2012) zitten in het op 1 januari 2008 afschaffen van de no-claimkorting. Daarvoor in de plaats kwam er een wettelijk eigen risico. De no-claimkorting leverde geld op aan het eind van het jaar wanneer er weinig tot geen zorg werd geconsumeerd. Het eigen risico echter kost geld omdat de eerste zorgdeclaraties voor eigen rekening komen. Bij de introductie bedroeg deze 150 euro per persoon maar dat is in de loop van de jaren flink verhoogd tot 220 euro per persoon in 2012.
Ook werden vergoedingen in het pakket opgenomen om er een paar jaar later weer uitgehaald te worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de tandartskosten tot 22 jaar, de
anticonceptiepil vanaf 21 jaar en ondersteunende programma´s om te stoppen met roken.
De stijging van de zorgkosten wordt veroorzaakt door demografische ontwikkelingen (de vergrijzing), de medisch-technologische vooruitgang en een fors hogere
zorgconsumptie. Nader onderzoek is nodig naar de vraag wat het effect is van de
marktwerking in de zorg en het (gefaseerd) vrijgeven van budgetten en prijzen op
de zorgconsumptie en de zorguitgaven.
ZorgKiezer.nl is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor zorg en ziektekosten en monitort sinds 2005 het nieuwe zorgstelsel. ZorgKiezer.nl is een project van DGN Publishers B.V. en DGN Finance B.V., een internetbedrijf in Amsterdam dat zich bezig houdt met het stimuleren van transparantie. Andere bekende portals van DGN Publishers zijn DeGoedkoopsteNotaris.nl, AdvocatenOverzicht.nl, BankenOvericht.nl en
ProvisieOverzicht.nl.
Laatste update op 24 november 2011 – 02:23 door Peter Ruys.
Beste allemaal
Ik denk dat de zorgpremie weer afhankelijk moet worden van het inkomen.
Iemand verdient b.v. 100.000 euro per jaar. Deze mijnheer of mevrouw
betaalt evenveel premie als degene die b.v. 30.000 per jaar.
De sterkste schouders kunen meer dragen maar schijnbaar niet
in de zorg!! Wie is het daar mee eens?
Paul
ik ben het daar volkomen mee eens. Eens was dit land een sociaal land met dit soort uitspraken!! Maar is dit allang niet meer!!
Helemaal mee eens,het is toch te gek voor woorden,dat wij in 5 jaar tijd,50% meer zijn gaan betalen.De marktwerking werkt dus niet.
Zorgkiezer .nl
Deze kabinetten kiezen steeds maar voor de draagkrachtigen.
Onder het mom van marktwerking zou een grotere efficientie bereikt worden; nu betalen we bijna 50% meer voor ziektekosten.
Omdat zieke mensen ook nog eens vaak minder inkomen hebben als ze niet beter worden, zijn de lasten onevenredig zwaar voor hen.
Het inkomens gerelateerde beleid voor ziektekostenverzekering en sociale woonlasten leek veel beter en rechtvaardiger te werken.
Bovendien is het een dreiging voor ons allen als steeds meer mensen zich om welke reden ook niet meer verzekeren. Denk aan besmettelijke, gevaarlijke ziekten/aandoeningen als TBC e.a.
De grootverdieners betalen net zoveel pensioen als het werkvolk. Door deze constructie betaalt het werkvolk voor een groot deel de pensioenen van de grootverdieners. Het zorgstelsel is hetzelfde ingericht. ik ben het eens dat de mensen naar inkomsten bij moeten dragen, nu is het oneerlijk verdeeld en wie vangen nu de meeste klappen……..jawel degene die het meest betalen!!!
Kijk de kosten voor diegene die niet betaalden werden gedragen door de overheid en nu door de wel betalende verzekerde.
Dit is een spel wat door de linkse club is bedacht en ook zo is uitgevoerd.
Dit wordt alleen maar erger want de toestroom van dit soort mensen (geluk zoekers die niet betalen) wordt erger en erger.
Dus over 4 jaar betalen we ca 100% meer als nu in 2011 en als de grenzen open blijven wordt het nog erger.
Let op de Oostblokkers die betalen ook niets maar profiteren van onze zorg met volle teugen.
het is weer klote gewoon armoe in nederland he niet te geloven
Dat je door de vrije markt (marktwerking) goedkope en goede zorg zou krijgen, was bijvoorbaat al een utopie. Vrije markt met zulke belangrijke zaken werkt altijd averechts!!
Kijk ook naar energie bijvoorbeeld, en naar Telecom, de post, en ga zo maar door.
Ze maken onderhandse afspraken, krijgen een boete van de MMA, die naar de staatskas gaat, en niet naar ons, en alles gaat weer verder zoals het was.
Het feit dat er zoveel wanbetalers zijn in de zorg, is ook al weer zoiets, men zei: niemand kan meer onverzekerd zijn!! Hoezo dan 280000 mensen die meer dan een half jaar achterstand hebben, of nog helemaal niets betaald hebben.
Men moet 1 kantoor ergens plaatsen, en de zorg weer nationaliseren, vervolgens de zorgpremie rechtstreeks inhouden van ofwel het loon, danwel de uitkering, zodat je geen wanbetalers meer hebt, en hiermee los je dan gelijk de illigaliteit op, want wie dan niet verzekerd is, is hier illegaal!!!!
En het levert “TONNEN” op aan de verschillende direkteurskosten.
Het is met de zorg net als met de lonen. Zorg wordt voor de laagste lonen steeds moeilijker te betalen, de lonen worden voor de laagste lonen steeds minder verhoogd dan bij de hoge lonen.
Conclusie: De laagste inkomens worden steeds meer uitgeknepen en zullen in de armoede belanden. Actie: stem dus in het vervolg op de juiste partij
vanmorgen hoorde ik bij mijn fysioterapeute dat vanaf 1 januari 2012 reuma niet meer als cronische ziekte wordt erkend.
Eerst dacht ik nog dat er een nieuw medicijn op de markt was gekomen, maar nee fysio is uit “het pakket”. Ik heb al 48 jaar reuma, ik red me prima tot redelijk, maar verbaas mij over dit bericht.Is dit juist? Vriendelijke groeten Coquille Belièn