Grote verschillen ziekenhuistarieven: patiënt betaalt tot drie keer zoveel voor zelfde behandeling
Er zijn grote verschillen in de tarieven die ziekenhuizen rekenen. Een patiënt kan zo tot wel drie maal zoveel betalen voor dezelfde behandeling bij het goedkoopste en duurste ziekenhuis. Zo kost een behandeling op de polikliniek voor benauwdheidsklachten in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam een Achmea-verzekerde 284 euro, terwijl hij bij het VU MC ziekenhuis verderop in de stad voor dezelfde behandeling ruim 552 euro kwijt is.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maken elk jaar afspraken over de hoogte van de kosten van een behandelingen in het ziekenhuis. Deze gecontracteerde ziekenhuis tarieven niet openbaar. Als je als consument vòòraf wilt weten wat je ziekenhuis behandeling gaat kosten is dat niet eenvoudig.
Tegelijkertijd moeten mensen door het hogere eigen risico deze zorgkosten vaak zelf betalen. De onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl start vandaag een petitie om ziekenhuizen op te roepen om de tarieven van behandelingen tot 875 euro openbaar te maken.
Onderteken de petitie: https://www1.zorgkiezer.nl/ziekenhuis/petitie
Inhoudsopgave
Grote verschillen tarieven
ZorgKiezer.nl vroeg als verzekerde van Achmea, CZ, Menzis en VGZ het tarief op van een behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten bij ruim 60 verschillende ziekenhuizen. Het goedkoopste ziekenhuis is in Boxmeer voor 201 euro. Het duurste ziekenhuis zit in Assen en vraagt bijna het driedubbele voor dezelfde behandeling.
Petitie
ZorgKiezer.nl vindt dat er openheid moet komen over de tarieven van de behandelingen tot 875 euro. Peter Ruys van ZorgKiezer.nl: ‘Het eigen risico is de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Daarnaast zijn er steeds meer verzekerden die een vrijwillig eigen risico nemen. Wie de rekening van de zorg zelf betaalt, wil op z’n minst weten wat ie betaalt en of dat elders goedkoper kan. De consument heeft er recht op om te weten of hij naar een goedkoop, gemiddeld of duur ziekenhuis gaat. Nu heeft de consument geen idee. Daar moet verandering in komen.’
Met deze petitie wil ZorgKiezer.nl de minister vragen om de verzekeraars en ziekenhuizen te verplichten de tarieven onder de 1000 euro openbaar te maken. Ruys ziet nog een positief effect: ‘De minister vraagt consumenten de rekening te controleren op mogelijke fraude. De consument kan alleen weten of de rekening mogelijk frauduleus is, als hij vooraf weet wat de behandeling zou kosten.’
Nieuwsuur
Vorig jaar maakte ZorgKiezer.nl in samenwerking met Nieuwsuur al een onderwerp over de enorme tariefverschillen tussen ziekenhuizen. Samen met de NPCF vroegen we zorgverzekeraars en ziekenhuizen op om de tarieven openbaar te maken. We kregen geen gehoor op deze oproep. Uit het onderzoek ‘Ziekenhuis Tarieven Transparant’ bleek al dat er ook bij kleine, goedkope behandelingen enorme verschillen waren. Zo kostte een Consult op de Polikliniek bij het ene ziekenhuis 100 euro en bij het andere ruim het drie dubbele.
Over ZorgKiezer.nl
ZorgKiezer.nl is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor zorg en zorgverzekeringen. Meer informatie: Peter Ruys, directeur ZorgKiezer.nl, telefoon 020-616 8200 / 06- 5355 5857
Kijk op www.zorgkiezer.nl of mail ruys@dgngroep.nl.
Laatste update op 29 december 2022 – 16:52 door Fabian Clemens.
Ik vraag me intussen af of het als patiënt interessant of belangrijk is om te weten wat de zorg kost. Eigenlijk zou dat wel van belang moeten zijn want tenslotte moeten we het allemaal wel zelf betalen.
Maar als je in een ziekenhuis meerdere keren te horen krijgt: “Mijnheer H. waar maakt u zich druk over ? Al kost die operatie een ton, de verzekering betaalt toch alles !” of je ziet de verspilling in de zorg ( minister Schippers mag zich buigen over meer dan twintigduizend !! meldingen hierover) en de misstanden bij de zorgverzekeringen dan vraag je je inderdaad af wat belangrijk is.
Voor mij staat voorop dat de zorg goed moet zijn. Ook daarin kom je grote verschillen tegen in de diverse ziekenhuizen.
Overigens wordt mij steeds maar verteld dat de ziekenhuizen slechts mogen declareren aan de hand van codes/tabellen en dat elke zorg of ingreep vaste tarieven zou kennen . Uit dit onderzoek blijkt dus het tegendeel. Hoe kan dat dan ??
De onduidelijkheid neemt alleen nog maar toe als je een ziekenhuis vraagt wat het maken van (röntgen)foto’s en een daaropvolgende afspraak kosten. Elkerliek in Helmond kan ons nu nog niet vertellen wat er gedeclareerd gaat worden voor een onderzoek 2 maanden geleden. “Mijnheer H. dat kan nog 3 maanden tot misschien een half jaar duren voordat wij daarvoor de rekening bij uw verzekeraar indienen”.
Mijn conclusie: De hele gezondheidszorg is ernstig ziek. Wie maakt haar beter ??
Jan
Hallo Jan! Om je vraag te beantwoorden: De verschillen in behandelingstarieven zijn wel degelijk interessant voor patiënten. Dit is te verklaren doordat er steeds vaker meebetaald moet worden aan behandelingen in verband met het eigen risico. Veel mensen hogen hun eigen risico op tot het maximum van 875 euro, in ruil voor een lagere maandelijkse premie. Zo wordt er onnodig veel uit eigen zak betaald wanneer de behandelingen tot honderden euro’s kunnen schelen.