Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Waarom het aandeel ‘zorg thuis’ de aankomende jaren gaat stijgen

Het is duidelijk dat het aantal cliënten dat ‘zorg thuis’ ontvangt zal toenemen in de komende jaren. Een nieuw landelijk beleid stimuleert mensen namelijk langer thuis te blijven wonen. Het aandeel dat ‘zorg thuis’ ontvangt is in 2017 al 16 procent en vier jaar later is dit met 6 procent toegenomen tot 22 procent. Vektis heeft een factsheet gepubliceerd over zorg in gemeenten waarin dit verder is toegelicht en je alle data in één overzicht ziet.

Is dit toekomstbestendig? Zorgorganisaties luiden de noodklok en zien dat de huidige financieringsvormen niet toereikend zijn.

Zorgorganisaties wensen andere financiering voor de toekomst

Noodorganisaties luiden de noodklok als het gaat om de betaalbaarheid van goede zorg. Zij geven aan dat mensen sneller herstellen in de eigen omgeving en goede zorg valt of staat met de juiste vorm van wijkverpleging. Zorg die men thuis krijgt is er om na een ziekenhuisbezoek weer naar huis te kunnen, voor complexe wondverzorging of eventueel ook bij specialistische verpleegkundige zorg. En 95% van de Nederlanders ontvangt zorg in de laatste levensfase in de eigen omgeving met de mensen die ze kennen. Ook hier is wijkverpleging voor nodig. Kortom wijkverpleging houdt de zorg toegankelijk.

Toch dreigt deze zorg kopje onder te gaan geven twintig zorgorganisaties aan. Dit komt volgens hen door de huidige vorm van financiering. Wijkverpleging is nog steeds gefinancierd op uurbasis. Alles gaat volgens hetzelfde tarief.

Wijkverpleging heeft maandelijks te maken met tekorten. Subsidies en tijdelijke regelingen geven hier wel wat lucht voor. Maar toch is het volgens de wijkverpleging onmogelijk om op deze manier de toekomst in te gaan.

Zorgorganisaties pleiten voor een transparante, eerlijke en toekomstbestendige financiering van de wijkverpleging. Deze oproep is naar buiten gebracht door inmiddels twintig zorgorganisaties: Aafje, Amstelring, Antonius Zorggroep, Archipel Thuis, Espria (Icare, Evean en Zorggroep Meander), Florence, Laurens, Opella, Pantein, Rivas Zorggroep, Santé Partners, Sensire, STMG, Thebe, TWB, Vitalis, Vivent, Zorgboog, Zuidzorg, ZZG zorggroep.​

In de Volkskrant lezen we dat de wijkverpleging diep in de rode cijfers duikt. Zo is te lezen dat Aafje 5 miljoen euro verlies maakte op een omzet van 40 miljoen en Laurens 4 miljoen verlies maakte op een omzet van 57 miljoen. Oorzaken als ziekteverzuim en de inhuur van zzp’ers zouden hier onder andere de oorzaak van zijn. Dit onderschrijft de noodoproep van deze zorgorganisaties.

Zorgverzekering vergelijken

Goed verzekerd zijn? Daar begint het allemaal mee! Vergelijk zorgverzekeringen via ZorgKiezer. Schrijf je daarnaast ook in op de PremieAlert. Je ontvangt dan een e-mail zodra alle zorgpremies voor 2023 bekend zijn. Zo vind je een zorgverzekering die bij je past.

Bron: Zwijndrecht.net, deVolkskrant

Reacties op “Waarom het aandeel ‘zorg thuis’ de aankomende jaren gaat stijgen

  1. Waarom wordt niet gekozen voor het al reeds overbekende en heel goed werkende thuiszorgsysteem van Buurtzorg.
    Gewoon goed, vriendelijker voor de cliënt én verzorgster, minder verschillende helpsters over de vloer, minder onnodige verplaatstijd, doordat de verzorgende meerdere (specialistische handelingen) in één bezoek kan en mag toepassen. Dat gebeurt doorgaans per fiets doordat veel verzorgende veelal in dezelfde omgeving wonen als de cliënt en dat alles is ook nog eens kostenbesparend. .Negatieve verhalen over Buurtzorg komen eigenlijk hier niet voor.

  2. Helemaal mee eens Karel !
    Het is idd zo dat de komende jaren (tm 2030) het tekort qua zorgpersoneel (thuiszorg, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg ea) oploopt van 35000 tot minimaal 135 000. Dit zijn overigens gegevens van de rijksoverheid. We zullen het dus wel anders moeten organiseren !
    Ik werk zelf ook in de zorg in het Noorden van het land (Assen) en maak vaak mee dat er bv invallers zijn, zzp-ers die vanuit Almere of Amsterdam moeten komen. Te gek voor woorden !

    Praktisch gezien is het handiger om vanuit de buurt te werken, maar hoe krijg je dat (beter) voor elkaar ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344