Waar lieten verzekerden het meest liggen in 2022?
Ieder jaar betalen verzekerden letterlijk miljarden teveel. Wil jij weten waar verzekerden het vaak laten liggen? Dan kun je deze kennis gebruiken om zelf ook slimmer te verzekeren. In de regel zijn er een aantal zaken waar verzekerden het laten liggen:
- Vrijwillig eigen risico slechts door 13% benut
- 64,1% is sinds 2014 niet van zorgverzekeraar gewisseld
- Betaalkorting door zorgpremie per jaar te betalen
- Honderden miljoenen euro’s aan zorgtoeslag
Inhoudsopgave
Vrijwillig eigen risico slechts door 13% benut
Sinds 2013 stijgt het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico. In 2021 is dit ten opzichte van 2020 voor het eerst gedaald. Ook in 2022 ging het percentage dat voor een vrijwillig eigen risico koos weer iets omlaag.
Van de mannen boven de 18 jaar maakt 30% geen zorgkosten en is er 40% die het verplichte eigen risico volledig besteedt. Van de vrouwen boven de 18 maakt 19% geen zorgkosten en is er 49% die het verplichte eigen risico volledig besteedt.
Mannen maken over het algemeen minder zorgkosten dan vrouwen. Jongeren maken over het algemeen minder zorgkosten dan ouderen.
Bij de groep van 13% die voor een vrijwillig eigen risico kiest, gaat 75% voor het vrijwillig eigen risico van €500. In de zorgthermometer van Vektis zijn de details na te lezen.
Ga jij ook voor een hoger eigen risico? Dan levert dit al snel honderden euro’s per jaar op. Dit is vooral interessant als je weinig zorg gebruikt en als je een buffer hebt om onverwachte kosten mee op te vangen.
64,1% is sinds 2014 niet van zorgverzekeraar gewisseld
In 2022 is 33,5% van de overstappers voor het eerst in 8 jaar van zorgverzekeraar gewisseld. Toch is er nog steeds een grotere groep van 64,1% die de afgelopen 8 jaar nog helemaal niet gewisseld is. Deze groep zou er goed aan doen om zorgverzekeringen te vergelijken. Op basis van jouw specifieke zorgbehoefte is er steeds weer een andere verzekeraar die het best past. Door ieder jaar even te vergelijken, kun je checken of je goed zit en of overstappen verstandig is. De groep die niet overstapt en ieder jaar bij dezelfde zorgverzekering blijft, loop hier iets mis. Bekijk de zorgthermometer van Vektis voor meer informatie.
Betaalkorting door zorgpremie per jaar te betalen
Slecht een klein deel van de verzekerden betaalt per jaar vooruit. Het levert een betaalkorting op van tussen de 1% tot 2%. Waarschijnlijk valt dit voor 2023 iets hoger uit door de hogere spaarrente die zorgverzekeringen op hun banktegoed krijgen. Zo’n 5% van het aantal overstappers zou van deze betaalkorting profiteren. Voor de rest van de verzekerden ligt dit percentage vaak nog lager. In totaal laten verzekerden hierdoor letterlijk honderden miljoenen liggen. Maak hier dan ook gebruik van en geef bij jouw zorgverzekering aan dat je per jaar betaalt.
Honderden miljoenen euro’s aan zorgtoeslag
Niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag vraagt dit ook aan. Zo zijn er honderden miljoenen euro’s blijven liggen blijkt uit berekeningen van een bekende zorgvergelijker. Met terugwerkende kracht is het mogelijk om tot 1 september zorgtoeslag terug te krijgen voor het voorgaande jaar . Nu zou je voor 2021 dus al te laat zijn. Voor 2022 kun je nog wel zorgtoeslag aanvragen (tot 1 september 2023). Ga naar zorgtoeslag aanvragen voor meer informatie. Heb je recht op zorgtoeslag? Dan krijg je soms meer dan €1.000 per jaar uitgekeerd.
Overstappen op een andere zorgverzekering?
Flink besparen in 2023? Stap vanaf half november over op een andere zorgverzekering en kies de zorgverzekering en betaalwijze die bij je past. Bij ZorgKiezer vergelijken we alle zorgverzekeringen in één zorgvergelijker. Zo vind je direct een passende zorgverzekering. Ga naar zorgverzekering vergelijken en gebruik de zorgvergelijker van ZorgKiezer of meld je aan voor de PremieAlert. Je ontvangt dan een e-mail zodra alle zorgpremies bekend zijn.
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.
Voordelig en makkelijke keuze, dank U.
Via Zorgkiezer heb ik een verkeerde overstap gemaakt. Het bleek digitaal te zijn. Ik ben motorisch en ziend beperkt. De keuze bleek digitaal te zijn wat niet haalbaar is voor mij. Mijn dochter heb ik moeten machtigen wat zeker niet mijn intentie was.
Telefonisch werd de keuze bevestigt maar zonder vermelding dat dit digitaal was, terwijl ik belde omdat ik het zelf niet per computer kon. helaas!
Vr. gr. R