Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Overzicht van wijzigingen in het basispakket 2023

vitamine d

In 2023 gaan er een aantal dingen wijzigen in het basispakket. In mei 2022 heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al de tweede kamer geïnformeerd over deze wijzigingen. Zorgkiezer.nl heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Combinatietest uit het basispakket

Een combinatietest gaat niet meer vergoed worden in het basispakket 2023. Op dit moment kunnen zwangere vrouwen een gratis combinatietest ophalen waarmee kan worden onderzocht of een kind een grotere kans heeft op een chromosomale afwijking. Denk hierbij aan het opsporen van syndroom van down. In 2014 werd dit voor vrouwen met een verhoogd risico al vergoed. Dit zijn vrouwen die eerder al een kind hebben gekregen met een chromosomale afwijking. In 2017 werd dit voor alle zwangere vrouwen vergoedt.  De afgelopen jaren hebben echter te weinig vrouwen gebruik gemaakt van de combinatietest waardoor de kwaliteitsrichtlijnen niet meer kunnen worden gewaarborgd. Hierdoor stopt het Ministerie volksgezondheid en Sport op advies van het RIVM met deze combinatietest en zal dit ook niet meer vergoed worden in het basispakket 2023.

Vitamine D

Ook Vitamine D zal niet meer vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. Dit is besloten op advies van zorginstituut Nederland. De reden hiervoor is dat er er al geneesmiddelen zijn in de vrije verkoop die minimaal gelijkwaardig zijn aan de Vitamine D tabletten die worden vergoed. Doordat de Vitamine D tabletten in de vrije verkoop relatief goedkoop zijn, heeft het zorginstituut Nederland geadviseerd dit niet meer te vergoeden in het basispakket. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kan worden ingezet voor zorg dat veel mensen zelf niet kunnen betalen.

Verlenging paramedische herstelzorg corona

Er zijn mensen in Nederland die langdurige klachten hebben overgehouden aan Covid-19. Om te herstellen, hebben deze mensen extra zorg nodig. Op 18 juli 2020 werd de paramedische herstelzorg voor corona al toegelaten in het basispakket, deze regeling liep echter af in augustus 2022. Ernst Kuipers heeft in de brief aan de tweede kamer aangegeven dit graag te willen verlengen met nog een jaar. Ook is de vraag of corona weer gaat opleven in de winter en hoeveel mensen hierdoor langdurige klachten gaan overhouden.

 

Laatste update op 24 oktober 2022 – 17:16 door Fabian Clemens.

Reacties op “Overzicht van wijzigingen in het basispakket 2023

  1. Ik vindt het belachelijk dat de vitamine D uit het vergoed pakket gehaald word. Ik moet elke maand, jaar in en jaar uit die vitamine D in capsule versie innemen vanwege maagverkleining.. en nu gaat alles weer omhoog en we krijgen steeds minder terug van ons zuur betaalde geld..

    1. De maagverkleining en alle zorg daarom heen is toch wel vergoed? Is toch niet zo heel gek als je ook nog wat zelf bijdraagt?

      Je eet tenslotte nu toch ook een stuk minder?

      1. Waar slaat jouw antwoord op: je eet nu toch minder!!
        Steeds meer premie betalen maar halen wel de nodige medicijnen eruit.Maar jij vindt het nodig dat je zelf moet bijdragen pfffff

          1. Ook ik heb onder
            andere de ziekte van Bechterew en ik slik iedere dag vitaminen D maar als je bij de apotheek 16 euro betaald voor een potje en bij Kruidvat of online maar 6 euro en heel vaak 2 voor een prijs dan vindt ik het logisch dat dit uit het pakket gaat

        1. Je hebt helemaal gelijk! ik baal er ook van, want ik moet ze ook namelijk elke maand innemen, heb er gewoon een tekort van, tjionge echt he! alles duurder en steeds minder voor je geld, rot land

          1. Lekker vertrekken naar een ander land waar het allemaal véél beter is geregeld! Doen!
            Overigens: bij welk land kom je dan uit?

        2. En wie zegt dat de dosering hetzelfde is? Vitamine D maakt je lichaam niet zelf aan, maar breekt bij te veel dit ook niet zelf af. Dat houdt dus in dat je voor een pil van de apotheek misschien van kruidvat wel 3 moet innemen. Ik vind dat een risico. Wat kan er gebeuren met je lijf bij te veel vitamine D? Schade aan hart nieren en bloedvaten als dit structureel te veel innemt

          1. Precies wat je zegt Joyce! Ik heb vorig jaar een poos vitamine D geslikt, omdat werd gezegd, dat je dan minder vatbaar zou zijn voor Corona. Ik eet gezond, dus nu heb ik besloten het niet meer te slikken. Iemand vertelde mij dat hij in het ziekenhuis terecht was gekomen door een overdosis vitamine D, terwijl hij dacht goed bezig te zijn.

          2. Dosering bij de drogist is hetzelfde. Je moet 10-20mcg per dag innemen. Je kan bij je apotheek navragen welke voor jou van toepassing is. Ook kan je het omrekenen naar welke dosering dit is als je maar 1x per week wil innemen.

        3. Als medicijnen of pillen door wat voor arts dan ook op recept worden voorgeschreven zouden ze gewoon door de zorgverzekeraar vergoed moeten worden!!! Een arts schrijf het toch niet voor niets voor!!! Het gelul van je eet toch ook minder slaat ook nergens op. Ik heb bv geen kinderen maar moet wel meebetalen zodat kinderen kinderbijslag kunnen ontvangen. Ook moet ik meebetalen zodat mensen die roken nicotine pleisters kunnen krijgen zodat zij minder roken en zo meer geld overhouden.

        1. Wij moeten respect voor elkaar te hebben. Iedereen heeft een mening over ziektevergoeding. Wij kunnen niemand portemonnee inkijken waarom ze vindt wat ze vindt.
          De feit is dat de zorgverzekering steeds duurder wordt en steeds minder vergoed wordt.

      2. Wat een belachelijke reactie en daarbij…we betalen mega bedragen per maand aan zorgverzekeringen juist om datbwat we nodig hebben te betalen en zij maken daar zeer grote winst op…
        Waar betalen we dan voor?

      3. En daarbij weet je vantevoren dat je vitaminen, behalve de kalk tabletten, niet vergoed worden.
        En feit is…je eet nogal wat minder.
        In mijn geval iig. 7 jaar later.

      4. Sorry je antwoord is kort door de bocht. Gezonde eten in deze tijd is duurder. Je weet nog geen eens waarom iemand een maag verkleining moest.

    2. Kinderen slikken ook dagelijks vitamine D, mijn man en ik nu ook. Ik heb er nooit aan gedacht om dit soort dingen te moeten declareren.

      Je kunt ook niet altijd alles vergoed krijgen.

        1. Je kan altijd zien wat je betaald en waarvoor je het betaald! Bij de ene veezekering makkelijker terug te vinden dan bij de ander.

        2. ik wist nooit dat ie vergoed is. Mijn huisarts zei: ga maar bij de winkel iets zelf kopen. zo’n 10 – 20 mg.

        3. @ Sleegers, dit behoor je te kunnen zien in je account van je ziektenkostenverzekering. Het probleem is, dat de apotheker vaak ook nog een behoorlijk bedrag in rekening brengt voor de uitleg, terwijl een klant dat allang weet. Dit zal dan ook wel de reden zijn, dat het nu uit het pakket wordt gehaald. Het kost overigens ook vrijwel niets. Vaak, kun je het zelfs bij Lidl kopen. Let wel op de sterkte, dat verschilt nogal. Via Amazon, kun je zelfs hele sterke kopen, daar zou ik echt mee uitkijken. Overleg met uw arts.

          1. Je betaalt bij een apotheek niet alleen voor uitleg, maar voor het complete werk dat een assistente voor je doet: recept controleren; is de dosering goed. Is hetvrecept voor devjuiste persoon, kan het samen met evt andere medicatie of allergien die een patiënt heeft, vervolgens klaar maken, goede doosje pakken, etiket erop, registreren in het dossier. Het gebouw waar alles opgeslagen ligt gebruikt gas, water, licht etc. Ook krijgen de assistenten een salaris en dat alles wordt van dat bedrag betaald.

      1. Ik koop vitamine D ook altijd zelf, ik denk alleen dat vitamine D nu duurder gaat worden juist omdat het niet meer vergoed gaat worden, zo gaat dat meestal.

  2. ik zou graag zien dat het weer ziekenfonds en particulier werd geen gedoe met toeslag kost ons ook geld komt ook van de belasting betaler af vraag me af waarom zon hoge premie betalen en niks voor terug krijgen alles word er uit gehaald zo dat er gegraaid kan worden

    1. Als je het ziekenfonds terug wil moet je goed kijken op wie je gaat stemmen.
      Tip: Niet op een rechtse partij of populistisch geleuter.

    2. Weer terug naar het lullige fondsbrilletje en grijze vullingen? Nee, bedankt. Toen kon iedereen in je vaders portefeuille kijken…

  3. Vit D eruit??! Die je kunt kopen in de vrije verkoop is qua dosering niet te evenaren met die van een dokters recept. En ja, DIE dosering is nou juist essentieel voor sommige mensen!!!

    1. In vrije verkoop heb je dezelfde dosis. 300 tabletten voor 8.95.
      Ik ben daar uit mezelf al op over gestapt , omdat ik het belachelijk duur via de apotheek vind. Ik wilde de verzekering er niet mee belasten. Als we allemaal kritisch nadenken over wat we slikken, dan hoeft de basispremie niet ieder jaar omhoog.

      1. Hannie,
        Dachten maar meer mensen zo.
        Vitamine D is geen medicijn, maar een additief.
        En….maagverkleining betekent ècht wel aanmerkelijk minder eten: dus besparing!

        1. Als je door 2 autoimmuunziektes een chronisch vitamine D tekort hebt, wat gevolgen heeft voor je algehele gezondheid slik je het als medicijn en niet als additief.
          Ik ben in januari/februari al door mijn eigen risico heen, mag ik dan iig nog m’n vit.D vergoed krijgen?!

          1. Precies. Dat heb ik nou ook.
            Ik heb een aanvullende verzekering juist voor die extra dingen. Betaal al een vermogen.

    2. Mijn orthopeed zei indertijd: koop het gewoon bij de drogist. Er zijn verschillende “doseringen” te koop. Je hebt alle keus.

  4. Ik moet 3 x per dag een calcichew tablet nemen en deze zijn 33 cent per stuk. Ik kom dan uit op een bedrag van 361€ per jaar wat ineens niet meer vergoed gaat worden. Dat noem ik niet betaalbaar.

    1. Hoi hoi, die slik ik ook maar zal het niet alleen gaan om pure vitamine d? Ik moet calcichew slikken voor de kalk met als extra de vitamine d. (Ps ik weet het ook niet hoor maar wellicht wordt dat niet gezien als vitamine d omdat dat niet zo gekocht kan worden)

  5. Vit D eruit???
    Dat lijkt mij geen gooed idee. Voordat ik de vit D niet in naam was ik altijd ziek en heel vaak griep gekregen door een zwakke weerstand. Waarom vit D eruit halen iis geen goede plan.
    Eigenlijk dom, dan krijgen jullie meer zieke mensen.

  6. Vit. D eruit voor de mensen die t nodig hebben. Maar ook belachelijk is Vit.B12 die er vorig uit was. Ik krijg elke 4 weken 1 injectie die gezet word door de praktijkondersteuner kost ook jezelf geld. vitB12 vloeistof ook niet gratis. Laat ze de belafspraken van ziekenhuizen artsen maar goedkoper maken die zijn belachelijk hoog.

    1. @Mientje, ik heb geen idee wat een belafspraak met een ziekenhuis-arts kost. Vergeet echter niet dat artsen goed gestudeerd hebben en naar aanleiding van de belafspraak het resultaat moeten vastleggen. Het kost hen dus meer tijd, dan het gesprek, dat ze met jou hebben gevoerd.

  7. Dit is allemaal belachelijk voor woorden om dit er zomaar uit te laten bezuinigingen ze leuk maar doe het op de goede manier pak niets van de mensen die het nodig heb af.

  8. Waar maken jullie je druk om. In Nederland krijgen we al heel veel steun. Kijk eens om je heen. Ze kunnen beter de steuntrekkers aanpakken die niet willen werken.

  9. Zorgverzekeringen zijn zonder winstmerken. Ieder jaar miljardenwinst. Wanneer uitbetaling aan het volk hiervan? Zij zijn allen aandeelhouder.

  10. Elk jaar gaat er steeds meer uit en premies steeds hoger. Het is niet alleen de vit D die ik overigens ook moet gebruiken ivm ziekte het zijn steeds meer medicatie die je zelf moet betalen. Terwijk mebsen die ond land binnenkomen geen zorg hoeven te betalen . Als je diabeet bent moet je al over oo andere insuline, parkiso medicatie over op andere w. Maar kosten recept uitschrijven huusarts is 12 euro. Kom je bij de apotheek en medicatie uit laatje trekken is 7 euro. Uitleg medicatie 7 euro ect ect. Miss dat eens aanpakken

    1. Dora, hoe kom.je erbij dat mensen die ons land binnenkomen geen zorg hoeven te betalen. Dat moeten ze ook. Ze krijgen alleen zorgtoeslag bij een bijstandsuitkering. Maar dat krijgen alle mensen die in de bijstand zitten. Als ze aan het werk gaan en meer verdienen betalen ze ook zorgverzekering zelf.

  11. Ik vind de informatie over het verdwijnen van de combinatietest uit het basispakket die Zorgkiezer geeft niet compleet en daarom niet eerlijk.

    De combinatietest gaat uit de basisverzekering maar wordt vervangen door de NIPT test, die veel secuurder is!

  12. Geweldig hoe deze discussie totaal ontspoort naar asielzoekers, steuntrekkers, zakkenvullende zorgverzekeraars…als ieder gewoon naar zichzelf kijkt en z’n eigen verantwoordelijkheid neemt komen we n stuk verder

  13. Beste Sleegers
    Je kunt bij de apotheek vragen of ze iedere keer op de verpakking schrijven wat de medicijnen kosten.
    Bij mij hebben ze dat in het dossier gezet en geven dat nu standaard aan op het etiket.
    Zouden alle apotheken verplicht moeten doen.
    Worden we bewuster wat de medicijnen kosten en gaan daardoor er misschien beter en zorgvuldiger mee om.

  14. Lieve mensen, ik heb met belangstelling jullie verhalen en discussies bekeken. Nieuw voor mij want ik heb geen Twitter noch Facebook.
    Begrijp toch dat niemand “gelijk heeft” want we praten allemaal vanuit onze eigen situatie en met onze eigen achtergrond en emoties.
    Relax toch, volgens mij is bloeddrukmedicatie duurder dan vitamine D.

  15. ik heb last van hyperpotentie, ik heb ook die D nodig anders lig ik sneller uitgepit na inspanning. Het argument fat alles buiten zo goedkoop aangeboden wordt is JUIST een reden om het nu on het pakket te hpuden. Zou anders zijn indien de fabricage duurder wordt. Hoe krom en valse excuse.

  16. Ben vergeten de bonnetjes te bewaren van de afgelopen jaren dat ik gewoon zelf vitamine D kocht. Ik wist niet eens dat ik het kon terugvragen. Maar vitamine D is heel belangrijk ter ondersteuning van de gezondheid voor kinderen en ouderen. Zelfs o.a. ter voorkoming van depressieve gevoelens. En je gebit, botten etc. Het is een soort preventiemiddel. Maar onze verzekeringen zijn niet meer gericht op preventieve maatregelen. Dan zouden ze ook aan een abonnement op de sportschool of yogalessen kunnen meebetalen. Dat is in de ideale wereld. Nu zonder de ondersteuning van vitamine D en met mensen die dat niet zelf kunnen betalen (en dus niet kopen), gaan we er mogelijk per saldo op achteruit. Dat we meer onkosten krijgen aan ziekte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344