Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Ook in 2023 bereiken zorguitgaven recordhoogte

zorguitgaven

De zorguitgaven zullen in 2023 weer tot recordhoogte stijgen. Vergrijzing, technische ontwikkelingen, inflatie en corona hebben allemaal invloed op deze toename in zorguitgave. Zorgkiezer heeft onderzocht hoeveel de zorguitgaven de aankomende jaren gaan zijn.

Zorguitgaven door de jaren heen 

In 2021 waren de zorguitgaven 76 miljard euro. Volgens onderzoek van het Ministerie van Financiën zullen de zorguitgaven in 2022 stijgen naar 81,4 miljard. Dit is een stijging van wel 5,3 miljard. Hoewel de groei in zorguitgaven de aankomende jaren wel minder zal worden, wordt verwacht dat er in 2023 een bedrag van 84,6 miljard aan zorg wordt uitgegeven. De zorguitgaven zullen daarmee weer toenemen en zelfs een recordhoogte bereiken.  

Volgens onderzoek van ourworldindata waren de zorguitgaven 9,47% van het BBP in 2020 in Nederland. In 2019 en de jaren daarvoor lagen de zorguitgaven altijd tussen de 8 en 8,5%. Gezien corona, vergrijzing en andere ontwikkelingen in de zorg, zullen de zorguitgaven van het BBP eerder stijgen dan dalen. Ook in andere  Europese landen is een duidelijke stijgingen te zien aan zorguitgaven van het BBP. Zo ging Duitsland in 2019 van 9,83% van aan zorguitgaven van het BBP naar 10,91%.

Vergrijzing

De vergrijzing is van grote invloed op de zorguitgaven, Zo zijn in 2025 nog maar 60% potentieel werkenden. Daarnaast zullen er in in 2040 86% (2.600.000) meer 75-plussers in nederland wonen ten opzichte van 2012 (1.400.000). Hierdoor zal het mensen met ouderdomsziekten of chronische aandoeningen ook toenemen, wat een extra druk op de zorg legt. Ook andere behandelingen zullen toenemen.Ook worden mensen gemiddeld ouder dan tientallen jaren geleden. Dit alles zorgt ervoor dat de zorguitgaven alleen maar zullen toenemen.

Technische ontwikkelingen in de zorg

Doordat er veel technische ontwikkelingen zijn, kan de gezondheidszorg de volksgezondheid verbeteren en kunnen uiteindelijk meer mensen effectief geholpen worden met een ziekte of aandoening. Echter kan nieuwe technologie de zorg ook duurder maken. Zo moet er worden geïnvesteerd in vaak dure apparatuur en het doen van onderzoeken. Toch kunnen de technische ontwikkelingen op de langere termijn ook kostenbesparend zijn. Denk bijvoorbeeld aan minder behandelingen, robots die het werk van zorgverleners overnemen of eerder opsporen van een ziekte.  Zo kan duurdere tweedelijnszorg naar de vaak goedkopere eerstelijnszorg worden verplaatst.

Corona blijft als kostenpost

Ook in 2023 zal corona niet verdwijnen als kostenpost in de zorguitgaven. Niet alleen door corona patiënten in het ziekenhuis, maar ook door mensen die langdurig last hebben van corona. Deze mensen daardoor meer hulp nodig hebben van zorgverleners (fysiotherapie, ergotherapie etc). Ook het inkopen van medicijn en vaccins om mensen te blijven beschermen tegen het coronavirus blijft een kostenpost in de zorguitgaven.

Doordat er minder potentieel werkenden zijn en de hogere uitgaven aan zorg ergens van betaald moeten worden, zal de zorgpremie alleen maar hoger worden aankomende jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344