Nieuws over het eigen risico in 2023: bevriezen van huidig eigen risico van 385 euro
Belangrijk nieuws over jouw eigen risico in 2023: mogelijk wordt het bedrag van 385 euro bevroren tot en met 2025. Minister Ernst Kuipers van Gezondheid, Welzijn en Sport heeft een kamerstuk ingediend met het verzoek hiertoe. Als dit verzoek wordt ingewilligd, betekent het dat het eigen risico voor de zorgverzekering van 2022 tot en met 2025 hetzelfde blijft. Een lichtpuntje naast het feit dat door vergrijzing, inflatie en covid-19 de premies waarschijnlijk zullen blijven stijgen. Wanneer wordt deze beslissing genomen en wat gebeurt er als het eigen risico toch stijgt? In dit artikel lees je alles over de recente ontwikkelingen rondom het eigen risico in 2023!
Op de hoogte blijven van de premies voor zorgverzekering 2023? Klik op de link en schrijf je ook vast in voor het PremieAlert 2023 van ZorgKiezer om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen.
Inhoudsopgave
Wie willen het eigen risico bevriezen van 2023 tot en met 2025?
Het voorstel om het eigen risico te bevriezen van 2023 tot en met 2025, komt van de partijen CDA, VVD, D66 en de Christenunie. Zij kondigen aan dat ze het eigen risico de komende jaren niet mee willen laten stijgen met de zorgkosten. Ernst Kuipers (D66) heeft dit wetsvoorstel ingediend met een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer.
Wie gaat het verzoek tot bevriezen van het eigen risico in behandeling nemen?
Het bevriezen van het eigen risico in 2023 is een wetsvoorstel. Een wetsvoorstel wordt altijd behandeld door de Eerste en Tweede kamer. Er komt altijd schriftelijk commentaar op een wetsvoorstel, gevolgd door een debat en een stemming.
Wanneer wordt de beslissing over het bevriezen van het eigen risico genomen?
De beslissing over het bevriezen van het eigen risico moet vóór oktober 2022 worden afgerond. Dit is nodig voor de Regeling risicoverevening in 2023. Daarbij willen zorgverzekeraars rond 12 november 2022 de premies van 2023 bekend maken. Het is dus essentieel dat de beslissing over het eigen risico bevriezen vóór oktober wordt gemaakt. In zijn brief naar de Voorzitter van de Tweede Kamer heeft Ernst Kuipers dringend verzocht om het wetsvoorstel zo snel mogelijk in behandeling te nemen.
Waarom is het bevriezen van het eigen risico in 2023 goed nieuws?
Het bevriezen van het eigen risico van 2023 tot en met 2025 zou goed nieuws zijn. Juist nu, in deze tijd waarin prijzen hard omhoog gaan. Hoogstwaarschijnlijk zullen de premies van de zorgverzekeraars in 2023 flink stijgen. Een (kleine) stijging van het eigen risico zou daar dan bovenop komen. Het bevriezen van het eigen risico zou wat houvast geven. De titel van het Coalitieakkoord van 2021-2025 is ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. Het bevriezen van het eigen risico past goed in deze visie.
Eerder in het nieuws: mogelijk stijgen van eigen risico in 2023
Als het eigen risico niet bevroren wordt in 2023, zal het bedrag van 385 euro mogelijk hoger worden. Hoe hoog de stijging van het eigen risico dan precies zal zijn, is nog onbekend. Het is onwaarschijnlijk dat het eigen risico boven de 400 euro uit zal komen.
Mogelijk een andere invulling van het eigen risico in 2023
In het regeerakkoord is al gepleit voor een andere invulling van het eigen risico. Het zou gaan om een maximum eigen risico per behandeling, zodat mensen niet in één keer het hele eigen risico hoeven te betalen. Daarnaast leeft er een discussie over het vrijwillig verhogen van het eigen risico, dat vooral voordelig zou zijn voor jonge mannen.
Wie wordt er het hardst getroffen door eventueel stijgen van het eigen risico?
Zoals met ook de stijgende (zorg) premies, zijn het de minima die het hardst worden getroffen door het stijgen van het eigen risico. Voor deze mensen is het eigen risico van 385 euro per jaar al veel geld. Toch zijn er ook steeds meer mensen met een gemiddeld inkomen die moeite hebben met de stijgende kosten. Het zijn immers niet alleen de zorgkosten die stijgen, maar ook de prijzen voor energie en boodschappen.
Conclusie
Het bevriezen van het eigen risico van 2023 tot 2025 zou goed nieuws zijn. Nederlanders krijgen waarschijnlijk te maken met (fors) stijgende premies van de zorgverzekeraars in 2023. Om het eigen risico te bevriezen, heeft Minister Ernst Kuipers een brief met een wetsvoorstel gestuurd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. De behandeling van het wetsvoorstel moet vóór oktober 2022 afgerond zijn. Dit is nodig voor de zorgverzekeraars en de Regeling Risicoverevening. Naast een voorstel om het eigen risico te bevriezen vanaf 2023, gaan er ook stemmen op om het eigen risico anders in te vullen. Dit zou kunnen gaan om een maximale vergoeding per behandeling, zodat mensen niet in één keer een hoog bedrag hoeven te betalen. Er is dus flink wat gaande rond het eigen risico. ZorgKiezer houdt je op de hoogte!
Laatste update op 1 juli 2022 – 11:17 door Menno de Haan.
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.
Geachte hr. de Haan,
Mijn echtgenoot heeft nog niet het hele bedrag van 385 euro betaald over 2022. Hij heeft zojuist een rekening voor 120 euro te betalen. Restant is 220 euro. Moet hij dat ook nog betalen over 2022. Dan is het voor ons als ouderen ook niet meer op te brengen met alle gestegen prijzen.