Finse premier pleit voor 24-urige werkweek
De Finse premier Sanna Marin (34) wil gaan experimenteren met een 24-urige werkweek. De jonge regeringsleider opperde het idee al in haar tijd als Minister van Transport en Communicatie. Nu zij daadwerkelijk een wetsvoorstel in heeft gediend, voegt zij de daad bij het woord.
Momenteel kent Finland, net als Nederland een 40-urige werkweek van vijf dagen van acht uur. Het nieuwe wetsvoorstel zou hier radicaal verandering in kunnen brengen. Marin: “Een vierdaagse werkweek, een zes-urige werkdag, waarom zou dat niet de volgende stap kunnen zijn? Is acht uur echt het ultieme doel? Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd door te brengen met een familie en naasten. Dat ze meer tijd moeten hebben voor hun hobbies en andere aspecten van het leven, zoals cultuur. Dit kan de volgende stap zijn in ons werkleven.”
Inhoudsopgave
Gezond, gelukkig en productief
In Scandinavië is de afgelopen jaren meer geëxperimenteerd met de lengte van de werkweek. In een verpleeghuis in het Zweedse Göteborg werkten de verpleegkundigen twee jaar lang een 30-urige werkweek, in plaats van 37 uur zonder dat ze er op achteruit gingen in hun salaris. Een Zweedse tak van Toyota voerde in 2003 al kortere werkdagen in, en met resultaat! De werknemers werden productiever, gezonder en blijer en de winst nam toe.
Efficiëntere werkweek
Er gaan steeds meer geluiden voor efficiënter werken, in plaats van méér werken. Toch is dit principe niet nieuw. Charles Darwin werkte vier uur per dag en schreef een van de meest invloedrijke boeken in de wereldgeschiedenis. Ernest Heminway werkte zes uur per dag en staat bekend als een van de grootste literaire meesters aller tijden. Bestseller auteur Stephen King vind meer dan vier uur per dag ‘behoorlijk pittig’ en Alice Munro – winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, zweert steevast bij drie uur per dag.
Plan van aanpak
Het gaat niet om de hoeveelheid uren die je in je werk investeert, maar om hoe je je uren benut. Wil je weten hoe jij het meeste uit je werkweek haalt? Deze vier tips helpen je op weg:
1. Focus
Sluit je af voor afleiding. Probeer in een prikkelarme omgeving te werken en richt al je aandacht op de taak waar je mee bezig bent.
2. Probeer niet te multi-tasken
Wanneer je meerdere dingen tegelijk probeert te doen, beperk je jezelf. Steeds meer wetenschappers betwijfelen de mogelijkheid om te multitasken. In plaats van dat je twee dingen tegelijk doet, laat je jouw hersenen continu van de ene naar de andere taak springen. Dit is mentaal uitputtend. Onderzoek van neurowetenschapper Daniel Weissmann bewijst dit punt: de testpersonen werden in een MRI scanner geplaatst en kregen verschillende, gekleurde getallen te zien. Ze moesten aangeven welk van de getallen hoger was. Weismann ontdekte dat de testpersonen even pauze namen voordat ze antwoord gaven, zodat ze konden nadenken over de informatie van een cijfer tegelijkertijd. Zijn conclusie: “Zelfs kleine taken kunnen je brein overbelasten wanneer je meerdere dingen tegelijk probeert te doen.”
3. Neem pauzes
Onderzoek toont aan dat mensen niet in staat zijn om de hele dag aaneengesloten door te werken. Het is verstandig om elke paar uur in ieder geval een kwartier pauze te nemen. In die pauzes is het belangrijk om je hersenen dan ook echt even tot rust te laten komen. Scroll dus niet door je telefoon, blijf niet achter je beeldscherm zitten en stap even achter je bureau weg om bijvoorbeeld een frisse neus te halen.
4. Doe regelmatig een dutje
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig: maar je presteert beter als je overdag een siesta inplant. Japanners hebben er zelfs een woord voor bedacht: ‘inemuri’, oftewel: ‘slapen tijdens aanwezigheid’. Tijdens een onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature Neuroscience , moesten de deelnemers verspreid over de dag vier testen maken. De personen die niet sliepen presteerden steeds slechter. De personen die een half uur sliepen bleven op elke test hetzelfde presteren. Personen die een half uur sliepen gingen zelfs beter presteren!
Laatste update op 6 januari 2020 – 17:10 door Emma-Jane Tolenaar.