Chinese longziekte blijkt nieuw virus
Een onbekend virus dat een paar weken geleden de kop opstak in China, lijkt verwant te zijn aan het SARS-virus en het MERS-virus. Meer dan 50 Chinezen zijn met het virus besmet. Het virus lijkt vooralsnog niet dodelijk. Toch maakt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich zorgen over de uitbraak.
De besmette personen raakten begin december besmet op een vismarkt in de stad Wuhan. Op de markt werden ook veel levende dieren verkocht. Het vermoeden is dat het virus door deze dieren is overgedragen. Het virus is tot nu toe bij vijftien personen officieel vastgesteld. Ze werden met de symptomen van een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. In totaal werden 59 mensen ziek, waarvan zeven er nog steeds slecht aan toe zijn. De familieleden en verplegers van de slachtoffers zijn niet ziek geworden en het slachtofferaantal is de afgelopen dagen niet verder gestegen. Dit lijkt er op te wijzen dat het virus zich niet gemakkelijk van persoon tot persoon verspreid.
Inhoudsopgave
SARS en MERS
Uit de eerste onderzoekresultaten blijkt dat het gaat om een nieuwe variant van het coronavirus. Dit type virus komt veel voor onder dieren, maar een aantal varianten is ook besmettelijk voor mensen. Op dit moment gaat het om zes varianten; met het nieuwe virus zou de teller op zeven komen te staan. De symptomen van een coronavirus lopen uiteen van een simpele verkoudheid tot een serieuze longinfectie. Veel mensen worden gedurende hun leven besmet met een variant van het coronavirus, maar over het algemeen zijn de symptomen relatief onschuldig.
Er zijn echter een aantal varianten die grote gezondheidsrisico’s opleveren, waaronder het SARS- en het MERS-virus. Sars dook in 2002 in Azië op en verspreidde zich razendsnel door 26 landen. Het virus werd overgedragen door te praten, hoesten of niezen. In totaal raakten er ruim 8000 mensen besmet, van wie 10% overleed aan de gevolgen.
In 2010 dook een nieuwe variant van het coronavirus op in het Midden-Oosten: het MERS-virus. Een groot verschil met het SARS-virus was, dat de meeste slachtoffers besmet werden door contact met besmette dieren. Besmetting door direct contact met een besmet persoon kwam wel voor, maar ging een stuk minder makkelijk dan bij het SARS-virus. Het virus wist zich uiteindelijk te verspreiden naar 27 landen, maar het overgrote merendeel van de gevallen bevond zich in het Midden-Oosten. In totaal raakten 2468 mensen besmet van wie er 851 aan het virus overleden.
Kleine uitbraak of reëel gevaar?
De vraag is natuurlijk: is er reden voor paniek of valt het allemaal wel mee? De BBC citeert Dr. Josie Golding, medisch onderzoeker. Zij stelt: “De herinnering aan Sars ligt bij veel mensen nog vers in het geheugen. Dat is waar veel van de angst vandaan komt, maar we zijn ondertussen veel beter in staat om met dit type ziektes om te gaan.” Ook Professor Mark Woolhouse van de Universiteit van Edinburgh sluit zich hier bij aan: “Bij een nieuw coronavirus, willen we altijd weten hoe heftig de symptomen zijn. In dit geval zijn de symptomen heviger dan een gewone verkoudheid. Dat is een reden om alert te zijn, maar dit is niet zo ernstig als Sars.”
Chinees Nieuwjaar
Op het moment heerst er nog veel onduidelijkheid over het virus. Er is nog niets bekend over de incubatieperiode en de manier waarop het virus wordt overgedragen. Hierdoor is het lastig om de ernst van de situatie in te schatten. Met het Chinees Nieuwjaar in het vooruitzicht (25 januari) hopen onderzoekers dat er snel meer duidelijkheid komt. Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestdag van het jaar. Veel mensen reizen naar hun naasten en familieleden om het samen te kunnen vieren. De verwachting is dat 1,4 miljard Chinezen op reis gaan. Wanneer het virus van persoon tot persoon overdraagbaar blijkt te zijn, kan dit er voor zorgen dat het virus zich in rap tempo door het land verspreid.
Gelukkig lijkt het virus zich tot nu toe niet van de ene persoon naar de ander te verspreiden. Toch houden experts een kleine slag om de arm. Zo ook professor Jonathan Ball, viroloog aan de Universiteit van Nottingham. Als het virus niet van mens op mens kan worden overgedragen, dan leidt dat volgens Ball tot de volgende conclusie: “Er zouden [in Wuhan] 59 dier-naar-mens overdrachtsmomenten moeten zijn geweest in een kort tijdsbestek. Dat voelt intuïtief behoorlijk hoog aan, daarom blijft het wat mij betreft nog een open vraag.”
De symptomen werden bij alle 59 slachtoffers tussen 12 en 29 december 2019 geconstateerd. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen vastgesteld. Dr. Golding: “Het is positief dat het aantal gevallen niet is toegenomen. China neemt de situatie serieus en het kan zijn dat de situatie onder controle is. Het is voorlopig een kwestie van afwachten.”
Verspreiding virus voorkomen
De besmette personen zijn in quarantaine geplaatst om besmettingsgevaar tot een minimum te beperken. Daarnaast worden 150 mensen die met de slachtoffers in aanraking zijn geweest, gemonitord op symptomen. De markt is gesloten zodat alles goed kan worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Ondertussen is het onderzoek naar het virus nog steeds in volle gang. Op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen de autoriteiten in andere landen het ziektebeeld in de gaten houden en zo nodig maatregelen treffen. De afgelopen week zijn alle reizigers geïdentificeerd die symptomen van een longontsteking vertonen én recentelijk in Wuhan zijn geweest. Op dit moment ziet de WHO geen reden om reisbeperkingen op te leggen of specifieke maatregelen te treffen voor China.
Laatste update op 13 januari 2020 – 10:26 door Emma-Jane Tolenaar.