Bijna 1 op de 10 van de 65-plussers heeft onverwachte ziekenhuisopname
Ieder jaar hebben zo’n 300.000 van de 65-plussers te maken met een ziekenhuisopname die niet gepland is. Daarnaast komt 15 procent van deze groep jaarlijks terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH). Het gaat in sommige gevallen zelfs om meerdere keren per jaar. Tussen 2017 en 2021 waren deze cijfers stabiel meldt Vektis. Daarnaast zijn er in verschillende regio’s grote verschillen te zien. Zo ligt het aantal ongeplande ziekenhuisbezoeken in Noord-Oost Brabant op 8,3 procent en ligt dit in Rotterdam op 11,4 procent voor 65-plussers. Op de Wadden bevindt zich het laagste percentage dat de SEH bezoekt met 10,4 procent. Terwijl dit in andere delen van Friesland op ongeveer 13 procent ligt. De regio Haaglanden komt op een percentage van 19,9 procent.
Inhoudsopgave
In 2020 vaker ongepland ziekenhuisbezoek
In 2020 kwamen 65-plussers vaker ongepland in het ziekenhuis. Dit kwam in 2020 op 72 procent van de 65-plussers die in het ziekenhuis zijn opgenomen en voorgaande jaren was dit 69 procent. Waarschijnlijk heeft de corona-pandemie effect gehad op het aantal ouderen dat de SEH heeft bezocht. Eigenlijk is dit beeld in de gehele groep 65-plussers te zien. Behalve bij de groep van 90 jaar en ouder. Bij deze groep is dit constant 94 procent gebleven.
Zorgverzekering voor onverwachte ziekenhuisopnames
Vanuit de basisverzekering ben je in principe altijd verzekerd voor onverwachte ziekenhuisopnames. Toch heb je ook te maken met een eigen risico dat verbruikt wordt. Veel 65-plussers kiezen er daarom voor om geen risico’s te lopen met een eigen risico. Zij laten dit op €385 staan. Ben je een 65-plusser? Vergelijk zorgverzekeringen via ZorgKiezer. Schrijf je daarnaast ook in op de PremieAlert. Je ontvangt dan een e-mail zodra alle zorgpremies voor 2023 bekend zijn. Zo vind je een zorgverzekering die bij jouw situatie en eigen risico past.
Onverwachte ziekenhuisopname in het buitenland
Een ziekenhuisopname in het buitenland kan behoorlijk in de papieren lopen. Het is dan ook goed om je hierop voor te bereiden. Dit doe je door een zorgverzekering met buitenlanddekking af te sluiten of door een reisverzekering met vergoeding voor geneeskundige kosten af te sluiten. Met name als je naar een land gaat waar Nederland geen verdrag mee heeft is dit belangrijk. Is er wel een verdrag? Dan geldt er een buitenlandregeling. Ga naar Nederland Wereldwijd om te zien welke verdragslanden bij de buitenlandregeling voor zorgverzekeringen horen.
Bron: Nationale Zorggids
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.
Het is elk jaar weer moeilijk om een goede verzekering voor zorg af te sluiten.
Zeker als je ouder aan het worden bent. Zorgkiezer helpt je hopelijk daarbij.
Wij worden beiden bijna 80 jaar en vandaar doe ik nu een beroep op de hulp van Zorgkiezer.
Ok wacht dus af wat hun advies gaat worden.