‘Premie lager, zorgverzekering toch duurder’
Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering. Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite ZorgKiezer. Dit bericht Het Dagblad van het Noorden.
Vooral mensen die zo’n verzekering hebben bij werkgevers die nu nog deze maximale korting krijgen gaan dit merken. De collectieve verzekering wordt voor hen veel minder interessant, zegt Peter Ruys. ‘Er zijn veel mensen die denken: ik zit in collectief via mijn werkgever, dat is toch interessant. Die zullen dit jaar achter hun oren krabben, want die zullen met een forse premiestijging te maken krijgen’, legde hij eerder uit.
Inhoudsopgave
‘Sigaar uit eigen doos’
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg geen fan is van de kortingen. ‘Een sigaar uit eigen doos’, noemt hij de collectiviteit. Volgens hem gaat het om schijnkorting, omdat de prijs van de verzekering eerst verhoogd wordt. Niet iedereen weet dat de collectieve kortingen omlaag gaan, en hoeveel euro zo’n korting relatief gezien precies oplevert. Minister Bruins roept zorgverzekeraars op zorgvuldig te communiceren over de nieuwe kortingen in 2020.
Zorgverzekering duurder. Overstappen?
Het loont voor zorgkiezers om eens goed te kijken naar de voordelen van het collectief waarbij ze aangesloten zijn. Veel mensen met een collectieve verzekering zijn namelijk te ruim verzekerd, omdat een collectiviteit vaak met een aanvullende verzekering komt. ‘Als je individueel verzekerd bent en op zoek gaat naar een verzekering die precies bij je past, ben je voordeliger uit buiten de collectiviteit’, volgens Peter Ruys. Je kunt een beperktere, en goedkopere verzekering afsluiten als je weinig zorgkosten verwacht in 2020.
Laatste update op 15 november 2019 – 14:26 door Remco Horters.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Reactie op “‘Premie lager, zorgverzekering toch duurder’”