Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De combinatiepil: hoe werkt deze anticonceptiepil?

Wanneer je geslachtgemeenschap hebt of gaat hebben en nog geen zwangerschapswens hebt, is het goed om na te denken over anticonceptie. De anticonceptiepil is één van de meest bekende anticonceptiemiddelen. De twee varianten die de anticonceptiepil kent zijn de combinatiepil en de minipil. In deze blog kijken we naar de combinatiepil: wat is het en wat doet het met je?

Combinatiepil

In onze vorige blog hadden we het over de verschillende anticonceptiemiddelen die er zijn. Elke week zullen we op vrijdag een blog posten over een van deze anticonceptiemiddelen. Deze week kijken we naar de combinatiepil, dit is een variant van de anticonceptiepil. Daarnaast bestaat er nog de minipil en de prikpil, deze zullen we in een andere blog beschrijven.

De combinatiepil

De combinatiepil bevat twee hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Je slikt deze pil 21 dagen lang, waarna je een stopweek hebt van 7 dagen. Tijdens deze stopweek slik je de pil dus niet. Hierna begin je weer opnieuw met het slikken van de pil voor 21 dagen, enzovoort. De stopweek is het moment waarop je ongesteld bent. Je kunt deze stopweek eventueel ook uitstellen door de pil door te blijven slikken. Als je de pil niet op tijd slikt of vergeet heb je toch kans om zwanger te raken. Ook is het goed om te weten dat de pil niet beschermt tegen een soa. Als je hier tegen beschermd wil zijn moet je een condoom gebruiken. De combinatiepil is een erg goede bescherming tegen zwangerschap. Slechts 3 op de 1000 vrouwen die deze pil slikken raken toch zwanger. Dit is een hele kleine kans.

Klik hier om te lezen over de vergoeding van anticonceptie.

Hoe werkt de combinatiepil?

In de combinatiepil voorkomt het hormoon progestageen een zwangerschap. Dit komt doordat je geen eisprong hebt. Daarnaast maakt het hormoon het slijm in je baarmoedermond dikker, hier komt het zaad van de man minder goed doorheen. Ook kan een bevrucht eitje zich door het progestageen niet vastmaken in je baarmoeder. Het oestrogeen in de pil zorgt ervoor dat je nog wel een regelmatige ongesteldheid hebt.

De voor- en nadelen

Meestal is je menstruatie door het gebruik van de pil korter, heb je minder bloedverlies en minder last van pijn. Dit zijn dan ook de voordelen van het gebruik van de pil. De nadelen zijn dat je vooral in de eerste maanden last kunt hebben van bijwerkingen. De bijwerkingen waar je last van kunt hebben zijn gespannen borsten, hoofdpijn, somberheid, minder zin in seks en een beetje bloedverlies op de dagen dat je niet ongesteld bent. Sommige vrouwen hebben van geen enkele bijwerking last.

Een ander nadeel is dat de pil ook een aantal risico’s met zich mee kan brengen. Bij de meeste vrouwen brengt de pil weinig nadelen voor de gezondheid en is de kans op deze bijwerkingen heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets grotere kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je 35 of ouder bent én rookt is dit risico groter. Ook geeft de pil iets meer kans op trombose, dit is een stolsel in een ader. De kans op borstkanker is bij gebruik van de pil ook licht verhoogd. Dit risico vermindert zich wel weer als je stopt met de pil. Binnen 10 jaar is de verhoogde kans op borstkanker verdwenen. Wanneer je migraine met aura hebt en de pil gebruikt is de kans op een beroerte iets groter.

Ervaringen van gebruikers van de combinatiepil

We vroegen een aantal gebruikers van de combinatiepil naar hun ervaring hiermee.

“Ik vind het fijn dat je de controle over je menstruatie zelf in handen hebt”

Sophie* (23) gebruikt al 8 jaar de combinatiepil. “Ik vind het fijn dat je de controle over je menstruatie zelf in handen hebt. Voordat ik begon aan de pil was mijn menstruatie onregelmatig. Ook was mijn menstruatie periodes weg door ondergewicht”. Door de pil kon Sophie* weer een regelmatige cyclus opbouwen. Ze vindt het een voordeel dat je zou kunnen inplannen wanneer je ongesteldheid je goed uitkomt. Vooral wanneer ze een vakantie heeft komt dit goed uit voor haar. “Ik vind het wel jammer dat de pil zonder aanvullende verzekering niet vergoed wordt. Daarnaast vind ik het een nadeel dat je hormonen slikt, waar je bijwerkingen van zou kunnen krijgen”. Zelf weet ze niet zo goed of ze bijwerkingen van de pil ervaart. Ze denkt dat het misschien effect op haar gewicht en huid had, omdat ze dit ook vaak van mensen in haar omgeving hoort.

“Ik vind de pil makkelijk in gebruik”

Ook Demi (23) gebruikt de combinatiepil. Zij was 13 toen ze begon met het gebruik hiervan en gebruikt hem al 10 jaar. “Ik vind de pil makkelijk in gebruik. Daarnaast vind ik het fijn dat ik zelf kan bepalen wanneer ik wel of niet ongesteld wordt, doordat je de pil door kunt slikken”. Een ander voordeel vindt zij dat er bij deze vorm van anticonceptie niks in je lichaam geplaatst hoeft te worden (zoals bij het spiraaltje bijvoorbeeld). Ze ervaart geen bijwerkingen aan het gebruik van de pil. Alleen toen ze eenmalig een goedkopere variant gebruikte werd zij enorm misselijk. Hierdoor moet zij gebruik maken van een duurdere variant van de pil, welke niet standaard verstrekt wordt.

“De voordelen van de pil zijn dat je een regelmatige menstruatie, een minder heftige menstruatie en een grote betrouwbaarheid om niet zwanger te worden hebt”

Loïs (23) heeft ook een goede ervaring met de Pil. “De voordelen van de pil zijn dat je een regelmatige menstruatie, een minder heftige menstruatie en een grote betrouwbaarheid om niet zwanger te worden hebt. Daarnaast vind ik het fijn dat je zelf je stopweek kunt bepalen”. Een nadeel vindt zij dat je de pil elke dag moet innemen en dat je dit kunt vergeten, wat dan weer invloed heeft op de betrouwbaarheid van de pil. Verder ervaart Loïs geen bijwerkingen.

“Ik ervaarde heftige stemmingswisselingen door het gebruik en kwam aan in gewicht”

Daarentegen ervaarde Sara van 26 jaar oud wel bijwerkingen door de pil. “Ik ervaarde heftige stemmingswisselingen door het gebruik en kwam aan in gewicht”. Nu gebruikt zij de hormoonring (Nuvaring) en heeft ze hier geen last meer van. Ook Charlene (23) maakte een tijdje gebruik van de pil. “Ik voelde me heel naar van al die hormonen, ik was vaak chagrijnig en down. Daarnaast was mijn huid ook slecht”. Deze bijwerkingen ervaart zij niet meer nu ze het hormoonspiraaltje gebruikt. Tamara Hoekstra (25) vergat de pil erg vaak, waardoor ze wantrouwend werd. “Elke keer dacht ik dat ik zwanger kon zijn”.

Wanneer kun je combinatiepil niet gebruiken?

Voor sommige mensen is de pil niet of minder geschikt. Dit heeft te maken met de extra risico’s die het met zich mee kan brengen. Je kunt de pil beter niet gebruiken als je:

  • Rookt en 35 jaar of ouder bent
  • Rookt en migraine met aura hebt
  • Diabetes hebt met gezondheidsproblemen of steeds hoge bloedsuikers
  • Trombose, longembolie, een hartinfarct of een beroerte hebt gehad
  • Borstkanker hebt gehad of hebt
  • Een gastric-bypass operatie gehad hebt
  • Drager van het BRCA-gen bent
  • Bepaalde medicijnen gebruikt

Als je de pil wil gaan gebruiken kun je een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

 

 

* In verband met de privacy is er gekozen voor een fictieve naam. De echte naam is bij de redactie bekend.

 

 

Laatste update op 10 februari 2021 – 10:54 door Nicole Vlugt.

Reacties op “De combinatiepil: hoe werkt deze anticonceptiepil?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344