Ongezond gebit, ongezond lichaam. Feit of fabel?
Een tijd geleden kopte het Parool dat ze bij Ajax verstandskiezen trekken voor beter voetbal. Het zou blessures voorkomen en bestrijden. En ook de Duitse krant Bild wist het zeker: twee rotte kiezen belemmerden het herstel van Robben begin 2019. Is het poetsen, flossen en stoken van je tanden, nóg belangrijker dan we denken? Heeft een ongezond gebit invloed op de rest van je lichaam?
Inhoudsopgave
Ons gebit is belangrijk
Ons gebit is een belangrijk deel van het lichaam. We leren al vroeg dat goede verzorging gaatjes of andere gebitsaandoeningen voorkomt. Twee keer per dag je tanden poetsen en regelmatig tandenstokers gebruiken helpen je al een stuk op weg. Maar, de gevolgen van een slecht gebit gaan verder dan we dachten. Onschuldige problemen door bijvoorbeeld een gevoelige kies of bloedend tandvlees kunnen veranderen in flinke infecties en ontstekingen.
Poetsen met houtskool
Tanden poetsen is al ruim 7000 jaar oud. Vroeger gebruikten mensen takjes van een boom of plant met speciale geneeskracht. Jaren later poetsten ze hun gebit met zoutoplossingen die ze op hun vingers smeerden. De Egyptenaren waren niet tevreden en bedachten een poeder van eierschalen, botjes, of puimsteen. De tandpoeder van de Grieken en Romeinen bestond uit weer een andere samenstelling: gemalen boombast en houtskool. Een slimme innovatie van de Grieken was het toevoegen van kruiden aan het mengsel. Dit hielp tegen een slechte adem. De eerste echte tandpasta ontstond in 1824, gemaakt door een Amerikaanse drogist.
Wat zegt de wetenschap?
Een groeiend aantal artsen ziet een verband tussen gebitsaandoeningen en andere ziektes in het lichaam. Bacteriën in je gebit kunnen zich via de mond verspreiden naar de bloedstroom van het lichaam. Zo krijgen bacteriën een kans om belangrijke organen te infecteren. In 2016 deden wetenschappers aan de Universiteit van Helsinki onderzoek naar het verband tussen onbehandelde tand- en tandvleesproblemen én overige gezondheidsklachten. Hieruit bleek dat patiënten met onbehandelde tand- en tandvleesproblemen maar liefst drie keer meer kans hadden op hart- en vaatziekten.
Uit andere onderzoeken blijkt dat er ook een verband is tussen gebitsaandoeningen en ziektes zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen. De Harvard School of Public Health ontdekte dat vooral mannen met een slecht gebit een grotere kans lopen op problemen met de alvleesklier. Ontstoken tandvlees wordt zelfs voorzichtig als één van de oorzaken genoemd voor de mysterieuze ziekte van Alzheimer. Onderzoekers vonden de belangrijkste bacterie bij chronische tandvleesaandoeningen in de hersenen van patiënten.
Tips voor een stralend gebit
Een gezond gebit heeft geen gaatjes, bloedt niet en ruikt niet. Maar er kunnen altijd problemen ontstaan zoals teruggetrokken tandvlees, gaatjes, verkleuring of tandplak. Poets daarom twee keer per dag je tanden met een hand- of elektrische borstel, om tandplak en gaatjes te voorkomen. Vul dit aan met het reinigen tussen je tanden. Gebruik flosdraad, ragertjes en tandenstokers, af en toe een mondspoeling en een tongschraper. Doe je dit dagelijks? Goed bezig! Maar wist je dat eten en drinken de gezondheid van je gebit ook beïnvloedt? Te veel aan suikers, zuren of tussendoortjes tasten je tandglazuur aan. Plan daarom maximaal zeven eetmomenten in; drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.
Poets je tanden!
Onze conclusie? Verhoogd risico op ziektes door een ongezond gebit is een feit. Kortom: er zijn genoeg redenen om je gebit de beste verzorging te geven. Dus poets (minimaal twee minuten!), flos en stook er op los. Jij blij, je tandarts blij én je portemonnee blij. Deel jij alvast de tandenstokers uit bij het Nederlands Elftal?
Laatste update op 27 november 2019 – 16:12 door Emma-Jane Tolenaar.
In mijn macrobiotische periode haalde ik bij de dieetwinkel een zwart poeder. Voor zover ik het weet was het een mengsel van auberginepoeder en zeezout. Lekker smaken deed het niet, maar mijn tanden werden er wel mooi wit van. Het heette Dentie. Tegenwoordig poets ik mijn tanden met kurkuma, met een eender resultaat. Je krijgt er ook een frisse mond van.
Ik geloof zelf ook dat mondgezondheid erg belangrijk is voor de rest van je lichaam en andersom. Wanneer ik ziek ben, merk ik soms ook dat ik sneller last heb van mijn tandvlees. Ik vind het van groot belang om goed te poetsen en regelmatige naar de tandarts te gaan voor controles.
Ik werd despotisch opgevoed op het gebied van mondverzorging. Wellicht heb ik daarom nog altijd een goed gebit. Mijn moeder van 91 heeft overigens ook haar eigen tanden nog. Flossen heb ik overigens nooit aan gewild, en mijn tandarts heeft het er ook niet over. Ik poets en spoel wel goed en grondig.