Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eigen risico 2022 – hoe zit dat precies?

Eigen risico

Het eigen risico is elk jaar een belangrijk onderwerp bij de zorgverzekering. Blijft het eigen risico in 2022 gelijk? Gaat deze omlaag of toch omhoog? Het eigen risico blijft in 2022 gelijk aan het afgelopen jaar. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten die je uit de basisverzekering maakt, zelf moet betalen. Wij leggen je uit wat het eigen risico is.

Eigen risico

Geschiedenis van het eigen risico

Het eigen risico in de zorg is in 2008 ingevoerd. Het was de vervanging van de no-claim regeling waarbij mensen die minder dan 255 euro aan zorgkosten maakte, het bedrag dat ze niet gebruikt hadden terug kregen van de verzekeraar. De no-claim regeling uit 2006 werd als onrechtvaardig gezien ten opzichte van de chronisch zieken en gehandicapten en is daarom in 2008 vervangen door het eigen risico. Bij het eigen risico betaal je de zorgkosten tot aan het vastgesteld bedrag zelf. Het doel van het eigen risico is om de zorgverzekering betaalbaar te houden en om mensen bewuster te maken van de kosten voor zorg.

Ontwikkeling van het eigen risico.

Ieder jaar wordt de hoogte van het eigen risico vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Deze wordt in de miljoenennota vastgesteld en tijdens Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. In 2008 was het verplichte eigen risico nog vastgesteld op 150 euro. Vanaf 2016 staat het eigen risico vast op 385 euro. Ook in 2022 blijft het verplichte eigen risico vast te staan op 385 euro.

Voor wie geldt het verplichte eigen risico?

Het eigen risico is verplicht voor iedereen van boven de 18 jaar met een basisverzekering. Je kan je niet verzekeren voor het eigen risico en je betaalt deze kosten voor zorg die je krijgt uit de basisverzekering, je betaalt nooit eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering. Kinderen onder de achttien jaar zijn gratis meeverzekerd bij één van de ouders en hoeven geen eigen risico te betalen.

Vrijwillig eigen risico

Het vrijwillige eigen risico is zoals het woord zegt, vrijwillig. Dit is een bedrag aan eigen risico waarmee je het verplichte eigen risico kan verhogen. Dit wordt meestal gedaan door mensen die niet of nauwelijks gebruik maken van zorg vanuit het basispakket. Met het verhogen van het vrijwillige eigen risico verlaag je de premiekosten van de zorgverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premiekosten. Het vrijwillig eigen risico kan met 100 tot 500 euro worden verhoogd. Dat bedrag komt bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro.

Let op: bij het verhogen van het eigen risico neem je dus meer risico. Mocht je onverwachts gebruik moeten maken van zorg uit de basisverzekering dan moet je dat wel kunnen betalen.

Wanneer moet ik eigen risico betalen?

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering moet je eerst het eigen risico betalen. Als je het eigen risico volledig betaald hebt, worden verdere behandelingen uit het basispakket vergoed door de zorgverzekeraar. Er is een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen, waaronder:

  • Huisartsenzorg inclusief de huisartsenpost;
  • Kraamzorg en verloskundige hulp;
  • Nacontrole bij een orgaandonatie;
  • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
  • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar;
  • Wijkverpleging;
  • Bruikleen van hulpmiddelen van de thuiszorg.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico en de eigen bijdrage lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Een eigen bijdrage kan ook voor de aanvullende verzekering gelden. Het kan dus zijn dat je zowel je eigen risico als de eigen bijdrage moet betalen. Je betaalt altijd eerst de eigen bijdrage over de zorgkosten en daarna het eigen risico.

De eigen bijdrage geldt voor allerlei zorgsoorten, waaronder: zittend ziekenvervoer, bepaalde medicijnen en hoortoestellen. De eigen bijdrage geldt iedere keer wanneer je gebruik maakt van de betreffende zorg.

Zorgverzekering 2022

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2022 bekend. Vanaf dat moment kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Wil je als eerste op de hoogte zijn zodra de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor ons Premie Alert!

Laatste update op 21 augustus 2024 – 15:09 door Fabian Clemens.

Reacties op “Eigen risico 2022 – hoe zit dat precies?

    1. Het zijn niet de zorgverzekeraars die bepalen hoe hoog het eigen risico is in een jaar maar de 2e kamer. Voor zover mij bekend is is er 1 zorgverzekeraar die een afwijkend bedrag hanteert te weten 375 euro Dat id DSW / Stad Holland in Schiedam

  1. voor velen is zorgverzekering een zorgenkind aan het worden. Premies blijven omhoog gaan, maar eigenrisico blijft hetzelfde. veel mensen stappen dan ook over op basis verzekering met gevolgen van dien als ze rekening krijgen van gebruik gemaakte diensten, omdat het niet anders kon. Vooral mensen met een minima inkomen en of bijstandsniveau kunnen de premies niet op brengen. en die mensen worden altijd overal de dupe van. Alsof ze er altijd wat aan kunnen doen dat ze daar in beland zijn. Er mag van mij best wat meer nagedacht worden over onderwerp zorgpremies en eigen risico’s. We hoeven tenslotte niet Amerika achter na te gaan. waar je alleen maar rijk en arm kent en geen tussenweg.

  2. Blijft ongelofelijk dat mensen met een chronische aandoeningen altijd meer kosten heeft dan mensen die dat niet hebben. Ik hoor de politiek blijvend zeggen, dat wij in dit land met z’n alle de zorgkosten dragen, terwijl dat eigenlijk al sinds 2008 niet meer van toepassing is. Vaak zijn het de armere mensen in onze samenleving die ook het meest ongezond zijn, en juist deze groep, deze kosten gewoonweg niet kunnen opbrengen zonder nog ongezonder te leven en moeten bezuinigen op voedsel… schandalig…

    1. Maar is het ook niet zo dat de armere mensen zorgtoeslag krijgen en de jan modaal zoals ik niet. Dat is ook €1200.00 per jaar

  3. Ik ga ook alleen over naar basisverzekering, kan het gewoon domweg niet meer betalen. Mocht ik ziek worden wil ik geen behandeling, dat is ook niet meer te betalen. Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt je in Nederland wel dat je voor zorg en behandelingen kunt betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344