Waarom een collectieve zorgverzekering niet altijd het voordeligst is
67 procent van alle Nederlanders is collectief verzekerd voor zorgkosten, bijvoorbeeld via de werkgever, een vereniging of de gemeente. De meeste verzekerden zijn in de veronderstelling dat ze de best passende deal hebben en stappen om die reden niet over, maar is dat ook zo?
Inhoudsopgave
Wat is een collectieve zorgverzekering?
Een collectieve zorgverzekering is een basisverzekering of een basis én aanvullende zorgverzekering die in samenwerking met een collectief is opgesteld voor een hele grote groep mensen. Je kunt je bijvoorbeeld collectief verzekeren via jouw werkgever, de gemeente of verenigingen en instellingen.
Doordat de zorgverzekering aan een grote groep mensen kan worden aangeboden kom je in aanmerking voor een ‘groepskorting’ van de zorgverzekeraar.
Wel of niet voordelig?
Is een collectieve zorgverzekering nu wel of niet voordelig? Dit hangt af van de afspraken die jij hebt gemaakt in de zorg.
Dure zorgverzekeraar
In sommige gevallen kun je voor een collectieve verzekering het pakket aanpassen op jouw wensen, zeker via je werkgever. Je krijgt dan een extra korting op de zorgverzekering. Klinkt voordelig! Maar dan nog ben je vaak als verzekerde beter af zonder collectieve zorgverzekering. Zo’n collectieve polis geeft namelijk vaak korting op een dure zorgverzekering, terwijl je met een individuele zorgverzekering, ondanks de korting van het collectief, goedkoper uit bent.
Uitgebreid pakket
Collectieve zorgverzekeringen hebben vaak een uitgebreider pakket dan reguliere zorgverzekeringen. Je bent dan weliswaar uitgebreid verzekerd via een collectief, maar in veel gevallen heb je die zorg helemaal niet nodig en betaal je dus, ondanks de korting, veel geld voor de zorgverzekering. Dit geldt voornamelijk voor een collectief via de gemeente.
In veel gevallen is collectieve zorgverzekering daarom niet voordeliger.
Een individuele zorgverzekering is vaak goedkoper of past beter bij jouw situatie.
Collectief verzekeren via de gemeente
Wanneer je een laag inkomen hebt kun je bij sommige gemeentes een gemeentepolis afsluiten. Je krijgt dan korting op de zorgpremie en het eigen risico. Onlangs zijn zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis hier in veel gemeentes mee gestopt, vanwege te weinig inkoopkracht. Rotterdam heeft dit jaar een nieuwe gemeentepolis in het leven geroepen voor álle inwoners van Rotterdam.
Bij een gemeentepolis kiest de gemeente vaak het pakket voor jou. Je kunt dit pakket niet aanpassen aan jouw zorgwensen. De gemeentepolissen hebben vaak een uitgebreid pakket, omdat dit pakket vaak wordt gekozen door mensen met een laag inkomen die veel zorg nodig hebben.
Conclusie
Collectieve zorgverzekeringen zijn in veel gevallen niet goedkoper dan reguliere zorgverzekeringen om de volgende twee redenen:
1. Je krijgt een flinke korting op een dure zorgverzekering, waardoor je met een individuele zorgverzekering zonder korting alsnog goedkoper uit bent.
2. Vaak zijn de collectieve pakketten uitgebreider dan de reguliere pakketten van de zorgverzekeraar. Dit geldt voornamelijk voor pakketten die je via de gemeente afsluit. Je krijgt dus meer zorg voor hetzelfde geld in plaats van dezelfde zorg voor minder geld.
Kijk dus altijd goed naar jouw situatie en bekijk of je die zorg wel nodig hebt of gebruikt. Vergelijk alle zorgverzekeringen op ZorgKiezer.nl.
Laatste update op 20 december 2018 – 10:04 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.