Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Stoptober, helpt de zorgverzekeraar jou stoppen met roken?

stoppen met roken

Stoppen met roken is voor veel rokers het moeilijkste dat er is door de heftige verslavende effecten van tabak. In 28 dagen kan het lukken, dat is de boodschap van het jaarlijks terugkerende Stoptober. Stoptober wordt in 2021 voor de achtste keer gehouden. De maand is een initiatief van onder meer het ministerie van Volksgezondheid, het Longfonds, de Hartstichting en KWF. Jaarlijks doen meer dan 50.000 Nederlanders mee. Zij proberen om vier weken lang te stoppen met roken en dat vervolgens vol te houden.

Stoptober

Waarom in 28 dagen stoppen met roken?

Het Trimbos-instituut doet onafhankelijk onderzoek naar alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Zo constateerde zij dat in 2020 20,2% van de bevolking van 18 jaar en ouder rookte. Dat is een grote verbetering ten opzichte van 2014 waarin nog 25,7% van de volwassenen rookte. Er is dus een vermindering in het aantal rokers, maar het blijkt dat nog veel rokers moeite hebben om te stoppen. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. In 2020 heeft ruim een derde van de rokers in de 12 maanden daarvoor een serieuze poging om te stoppen ondernomen. Dat komt omdat roken zeer verslavend is. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Preventieakkoord

De overheid wil samen met maatschappelijke organisaties bereiken dat er in 2040 door minder dan 5% van de volwassenen en 0% van de jongeren en zwangere vrouwen wordt gerookt. Dat hebben zij staan in het Preventieakkoord. Het Preventieakkoord is een lange-termijn afspraak tussen de overheid en maatschappelijke organisaties. De overheid heeft hiermee een plan uitgewerkt waarmee zij willen bijdragen aan het gezonder maken van Nederland. In het Preventieakkoord staan onder meer de volgende maatregelen rond roken en tabak: Tabak uit het zicht en meer rookvrije omgevingen, accijnsverhogingen, voorlichtingscampagnes en ondersteuning van rokers die willen stoppen met roken. Zo wordt de verkoop van tabak de komende jaren stapsgewijs verminderd. Voor de komende jaren betekent dat:

  •               2022: Verbod op alle sigarettenautomaten, bijvoorbeeld in cafés en snackbars
  •               2023: Verbod op de online verkoop van tabak
  •               2024: Verbod op de verkoop van tabak bij supermarkten
  •               Na 2030: inzet is verdere gefaseerde afbouw van de verkoop van tabak. Eerst bij tankstations en vervolgens bij tabaks- en gemakswinkels.

Begeleiding bij stoppen met roken

Vanuit het Preventieakkoord vloeit de de vergoeding van het stoppen met roken vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt alleen voor bewezen methoden en middelen, zoals: persoonlijke coaching, groepstrainingen, voorgeschreven medicijnen, en voorgeschreven nicotine vervangende middelen. Het Trimbos Instituut zegt dat de kans op stoppen stukken hoger ligt met begeleiding van professionals. Begeleiding door middel van gesprekken hebben vaak meer succes dan alleen zelfhulpmateriaal. De basisverzekering dekt de kosten één keer per jaar, je betaalt hier geen eigen risico over Er zijn verschillende vormen van begeleiding, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het de succeskans bij stoppen vergroot:

  • Individuele gesprekken, zoals met de huisarts of een in roken gespecialiseerde coach
  • Groepstrainingen
  • Telefonische ondersteuning

Als zorgverleners bewezen effectieve interventies aanbieden, kunnen zij zich inschrijven in het Kwaliteitsregister. Rokers die hulp zoeken bij stoppen kunnen adressen voor begeleiding in de buurt vinden met behulp van de sociale kaart.

Medicatie niet altijd vergoed

De medicatie krijg je alleen vergoed als je deze onderdeel is van het stoppen met roken programma. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld uw huisarts of een geregistreerde coach, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding. Medicijnen zijn bedoeld voor het verminderen van de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken. Zo wordt het makkelijker om gestopt te blijven. Je huisarts kan medicijnen voorschrijven. Voorbeelden van medicatie en nicotine vervangende middelen die worden vergoed vanuit de basisverzekering zijn:

  • Nicotine vervangende middelen -Nicotinepleisters, smelttabletten, zuigtabletten en kauwgom.
  • Medicijnen – Bupropion (Zyban), varenicline (Champix) en nortriptyline (Nortrilen)

Let op: een vrijstelling van het eigen risico voor medicatie geldt enkel als iemand dit combineert met gedragsmatige begeleiding en zich daarmee specifiek richt op stoppen met roken.

Aanvullend verzekeren

Als één stoppen met roken programma niet genoeg blijkt te zijn. Of als je een ander soort programma, zoals de Allen Carr-training, wilt volgen dan kan je bij sommige verzekeraars aanvullend verzekeren. Ook bestaan er methoden zonder wetenschappelijk bewijs, zoals acupunctuur, hypno- en lasertherapie. Deze krijgen geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen is er eventueel wel een vergoeding mogelijk.

Zorgverzekering 2022

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2022 bekend. Benieuwd of je bij een andere zorgverzekeraar beter af bent? Wij helpen je daarbij. Je kan nu alvast je wensen invullen voor jouw zorgverzekering van volgend jaar. De top 3 met de zorgverzekeringen die het beste aansluiten bij jouw (nieuwe) wensen krijg je dan van ons. Je ontvangt dit per e-mail zodra alle nieuwe pakketten bekend zijn. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering 2022 kan ook. Wij houden alles voor je bij. Heb je een vraag, dan kan je ons ook bereiken op 020 2611600.

Laatste update op 12 oktober 2021 – 11:44 door Claire Langenhoff.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344