Eigen risico gespreid betalen, hoe werkt dat?
Aan het einde van het jaar 385 euro betalen, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar als je veel zorg gebruikt uit de basisverzekering is dit wel de realiteit. In 2017 is het eigen risico namelijk opnieuw 385 euro en deze kosten zijn voor jouw rekening als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Je kan er echter in veel gevallen ook voor kiezen om je eigen risico vooraf gespreid te betalen. Wat zijn de mogelijkheden en welke verzekeraars bieden deze optie aan? ZorgKiezer.nl heeft het voor je op een rijtje gezet.
De meeste zorgverzekeraars bieden jou de mogelijkheid om het eigen risico vooraf gespreid te betalen. Dit kan echter alleen bij het verplicht eigen risico. Als je verwacht dat je hoge zorgkosten gaat maken in 2017 is het wellicht verstandig hierover na te denken. Betaal je dit namelijk vooraf gespreid dan weet je al welke maandelijkse kosten er voor jou extra bijkomen. Heb je aan het einde van het jaar de 385 euro niet volledig gebruikt dan krijg je het openstaande bedrag weer terug van je zorgverzekeraar.
Inhoudsopgave
Welke zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid tot gespreid betalen?
Een aantal zorgverzekeraars biedt jou de mogelijkheid om je eigen risico vooraf gespreid te betalen. Dit wordt dan in tien maandelijkse termijnen afgeschreven.
- Avéro Achmea
- Bewuzt
- CZ
- CZDirect
- De Amersfoortse
- De Friesland Zorgverzekeraar
- Delta Lloyd
- Ditzo
- DSW
- Kiemer Zorgverzekeraar
- OHRA
- Pro Life
- Salland
- Stad holland
- Studenten goed verzekerd
- United Consumers
- Univé
- VGZ
- Zekur.nl
- Zilveren Kruis Achmea
Voorwaarden
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het vooraf gespreid betalen van je eigen risico.
- Je bent op 1 januari 2017 18 jaar of ouder.
- Je hebt geen vrijwillig eigen risico naast je verplicht eigen risico.
Bij Zilveren kruis, Studenten goed verzekerd, Avéro Achmea en Pro Life is er nog een aanvullende voorwaarde dat je de premie en zorgkosten per automatisch incasso betaalt.
Wat is het eigen risico ook alweer precies?
Voordat je gebruik kan maken van de vergoedingen uit de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico. Het eigen risico is gelijk gebleven aan het eigen risico in 2016, namelijk 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet gaan betalen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen:
- Bezoek aan de huisarts
- Verloskundige hulp
- Kraamzorg
- Nacontrole van nier- en leverdonoren
- Ketenzorg COPD en Diabetes melitus
- Zorg uit aanvullende verzekering
- Zorg- en tandkosten voor kinderen tot 18 jaar
- Wijkverpleging
Gratis hulp nodig?
Twijfel je wat het beste voor jou is? Of heb je hulp nodig bij het vergelijken van je zorgverzekering 2017? Bel ons op 020 2611 600. Ons serviceteam staat voor je klaar om jou te helpen en je vragen te beantwoorden.
Laatste update op 29 december 2022 – 15:51 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.