Het eigen risico, wat is dat eigenlijk?
Iedereen die 18 jaar of ouder is, heeft een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Voor het eerst sinds jaren blijft deze gelijk aan het eigen risico van het voorafgaande jaar. Ook in 2017 zal deze 385 euro bedragen. Naast dit verplicht eigen risico bestaat er ook de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico af te sluiten, maar wat is nu precies het eigen risico en hoe werkt het?
Inhoudsopgave
Het eigen risico
Vanuit de basisverzekering worden er een aantal zaken vergoed. Hierbij geldt dat je een eigen risico van 385 euro hebt, maar wat houdt dit nu precies in?
De eerste kosten die komen kijken bij behandelingen vanuit de basisverzekeringen dien je zelf te betalen tot een bedrag van 385 euro. Als dit punt bereikt is, worden de verdere behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt niet voor alle behandelingen. Zo is een bezoek aan de huisarts bijvoorbeeld altijd gratis. Daarnaast geldt het eigen risico niet voor behandelingen die vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering. Een voorbeeld hiervan is een bezoek aan de tandarts. Hiervoor sluit je een aparte tandartsverzekering af.
Mocht je het eigen risico in een keer moeten gebruiken en wil je liever niet dat het hele bedrag in een keer wordt afgeschreven? Dan zijn er enkele zorgverzekeraars die de mogelijkheid bieden om het eigen risico gespreid te betalen.
Wat houdt het vrijwillig eigen risico in?
Naast het verplicht eigen risico heb je ook de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je maandelijkse premie voor de zorgverzekering afneemt. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100 euro tot een maximum van 500 euro per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij je verplicht eigen risico van 385 euro. Je kunt hiervoor kiezen wanneer je niet of nauwelijks gebruikt maakt van de zorg die onder de basisverzekering valt.
Is een eigen bijdrage hetzelfde als het eigen risico?
Nee, een eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Naast het verplicht eigen risico geldt er voor bepaalde vergoedingen vanuit zowel de basis als de aanvullende verzekering een wettelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage betaal je per behandeling of medicijn, ook als je het eigen risico al verbruikt hebt.
Het verloop van het eigen risico
Het eigen risico is in 2008 ingevoerd en in de daaropvolgende jaren flink gestegen. Opvallend genoeg blijft het eigen risico in 2017 gelijk aan het eigen risico van 2016. In de afgelopen 8 jaar is het eigen risico van maar liefst 150 euro naar 385 euro gestegen. De grootste stijging heeft plaatsgevonden tussen 2012 en 2013. Deze bedroeg maar liefst 130 euro. In 2012 was het eigen risico namelijk 220 euro en steeg in 2013 naar 350 euro.
De toekomst van het eigen risico
Er zijn een aantal politieke partijen die het eigen risico willen verlagen of zelfs volledig willen laten afschaffen. Deze partijen geven aan dat niet iedereen geld genoeg heeft om het eigen risico te kunnen betalen als zij naar het ziekenhuis moeten. Daarnaast denken zij dat als het eigen risico al volledig betaald is, mensen niet meer terughoudend zijn met zorg. Vaak willen mensen nog datzelfde jaar terecht bij de zorgverlener, omdat het eigen risico toch al betaald is.
Het afschaffen van het eigen risico zal echter zorgen voor grote gaten in de zorgbegroting die opgevuld dienen te worden met andere inkomsten.
Zorgverzekeraars vergelijken
Uiterlijk 19 november worden alle premies voor de zorgverzekering 2017 bekend gemaakt. Dit houdt in dat je vanaf dat moment alle pakketten met elkaar kunt vergelijken. Overstappen kan dan ook weer eenvoudig via ZorgKiezer.nl. Met behulp van de ZorgVergelijker kun je gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Wil je hulp bij het overstappen van zorgverzekering? Het serviceteam van ZorgKiezer staat ook dit jaar klaar om je telefonisch te helpen met het kiezen van en nieuwe zorgverzekering in 2017.
Laatste update op 14 oktober 2016 – 11:28 door .