Ontevreden over de zorgverzekering; tussentijds overstappen
Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Dat betekent dat je minimaal een basisverzekering moet afsluiten en een eigen risico hebt van 375 euro in 2015. In 2016 zal het eigen risico 385 euro bedragen. Een zorgverzekering kan je zien als een soort jaarcontract die je met de zorgverzekeraar aangaat en tussentijds overstappen kan in principe niet. Je kan slechts eens per jaar overstappen, maar wat zijn de mogelijkheden om tussentijds over te stappen van zorgverzekering of deze aan te passen als je er ontevreden over bent?
Inhoudsopgave
Tussentijds overstappen bij ontevredenheid
Elke maand betaal je zorgpremie aan jouw verzekeraar voor de gekozen zorgverzekering. Als je een behandeling moet ondergaan of bepaalde medicatie krijgt voorgeschreven, wil je dat deze zorgverzekering dit voor jou vergoed. Het kan voorkomen dat het gekozen pakket dit niet vergoed of dat de zorgverzekeraar de vergoeding niet aanbiedt bij de zorgverlener van jouw voorkeur. De zorgverzekering aanpassen of overstappen in een dergelijke situatie lijkt een logische oplossing. Helaas is dit niet mogelijk en zal je moeten wachten tot het einde van het jaar om de zorgverzekering aan te passen naar de juiste dekking of om over te stappen. Bij ontevredenheid over de premie of uitgekeerde bedragen door de zorgverzekeraar, zal je ook moeten wachten tot het einde van het jaar voor je kan overstappen. Het jaarcontract is niet zomaar te beëindigen. Een uitzondering hierop is als de zorgverzekeraar het contract tussentijds verandert. Bijvoorbeeld midden in het jaar de vergoedingen aanpast of de premie wijzigt ten nadele van jou. Dit gebeurt in de praktijk echter zelden, waardoor tussentijds overstappen of wijzigen vrijwel niet mogelijk is.
Als je het niet eens bent met de beslissing die de zorgverzekeraar heeft genomen, kan je ook een klacht indienen. Elke zorgverzekeraar biedt een klachtenprocedure aan en dit is terug te vinden op de website van de zorgverzekeraar zelf. Kom je er met de zorgverzekeraar niet uit, dan kan je terecht bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).
Wanneer wel tussentijds overstappen?
Er zijn een paar situaties waarbij het wel mogelijk is om tussentijds het bestaande pakket te wijzigen bij de zorgverzekeraar. Deze uitzonderingen hebben wij op een rijtje gezet.
- Je wordt 18 jaar en moet nu zelf jouw zorgverzekering gaan betalen
- Uit militair dienstverband komen en je moet je nu opnieuw verzekeren
- Verhuizen vanuit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering
- Je komt uit de gevangenis en moet je nu opnieuw verzekeren
- Je gaat in Nederland werken
- Scheiden van je partner (als je samen op één polis stond)
- Het collectief waarbij je verzekerd bent, wordt beëindigd
- Als je zwanger bent (niet bij alle zorgverzekeraars mogelijk)
Hulp bij wijzigen of overstappen
Vanaf half november moeten de zorgverzekeraar alle pakketten en premies voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. Als je ontevreden bent over je huidige zorgverzekering, kan je dan weer vergelijken en overstappen. Ben je op dit moment wel tevreden over je zorgverzekeraar, dan blijft het verstandig om de nieuwe offerte voor 2016 even onder de loep te nemen. Als je zorgbehoefte anders is geworden of als je wil besparen op de premie, kan het wijzigen of overstappen van zorgverzekering nuttig zijn.
Laatste update op 4 januari 2023 – 11:50 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.