Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?
Nog een paar maanden en de definitieve keuze voor een zorgverzekering moet gemaakt zijn. Met de informatie in dit blogbericht helpen wij jou de beste keuzes te maken. Welke soort polis kies je? Is het verstandig om een extra eigen risico te nemen? Dit zijn twee van de belangrijke vragen die jij jezelf eerst moet stellen om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt.
Traditioneel is DSW de eerste verzekeraar die de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend maakt. Zij hebben de premie voor 2016 verhoogd met 3, 75 euro naar 98,75 euro per maand. Dit hoeft nog niets te zeggen over de strategie van de overige verzekeraars. DSW is één van de kleine verzekeraars waar de grote zorgverzekeraars hun premies niet op afstemmen. Welke keuzes moet je maken voor 2016?
Inhoudsopgave
Welke soort polis kies je? Natura, restitutie of budget?
De dekking bij alle zorgverzekeraars is gelijk, tenminste voor wat betreft de basisverzekering. Er kan toch onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende soorten verzekeringen. Je moet de verzekering kiezen die het beste bij jou past. Wat houden de verschillende verzekeringsvormen in?
- Natura zorgverzekering
Verzekerden met een natura zorgverzekering moeten naar een zorgverlener die is gecontracteerd door de zorgverzekeraar. Als de verzekerden bijvoorbeeld naar een ziekenhuis gaan waar geen contract mee is afgesloten, wordt de rekening niet volledig vergoed. - Restitutieverzekering
Verzekerden hebben de vrije keuze naar welke zorgverlener ze gaan. De rekening kan naar de verzekerde gestuurd worden in plaats van naar de verzekeraar. De verzekerde kan de rekening doorsturen naar de verzekeraar. - Budget zorgverzekering
De budgetpolis is eigenlijk een goedkopere variant van de natura verzekering. De verzekeraar heeft voor deze verzekeringsvorm maar een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd.
Kiezen voor een verhoogd eigen risico?
Het eigen risico gaat volgend jaar stijgen van 375 naar 385 euro. In ruil voor een premiekorting kun je ervoor kiezen om het eigen risico met 100 tot 500 euro extra te verhogen. Dit geeft je een premiekorting, waarvan de omvang van de korting verschilt per verzekeraar. Als je weinig medische kosten gaat maken in 2016, kan je ervoor kiezen om een extra eigen risico te nemen. Je zou dit kunnen overwegen als je dit jaar en voorgaande jaren nauwelijks medische kosten hebt gemaakt. Realiseer je wel dat je met één medische behandeling het totaal aan eigen risico al verschuldigd kunt zijn.
Kiezen voor een aanvullende polis? Ja of nee?
In de basisverzekering is de meest essentiële medische zorg verzekerd. Voor een uitgebreidere dekking kun je een aanvullende polis afsluiten, maar heb je dat nodig? Om jezelf daar een idee van te kunnen vormen, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen zien wat je voorgaande jaren geclaimd hebt en welke van deze kosten verhaald zijn op de aanvullende zorgverzekering. Je moet alleen voor de aanvullende zorgverzekering kiezen als er voor jou belangrijke dekkingen in zitten.
Hoe vergelijk je zorgverzekeringen met elkaar?
Je kunt zorgverzekeraars heel eenvoudig online met elkaar vergelijken. Zodra de premies voor 2016 bekend zijn, kun je via onze vergelijkingstool alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Aan de hand van rapportcijfers kun je de verzekeraars ook met elkaar vergelijken op dekking, klantoordeel en vrije zorgkeuze.
Ga je dit jaar overstappen?
Ben je benieuwd of je kan besparen op je zorgverzekering? Of ben je gewoonweg niet tevreden? Overweeg dan een andere zorgverzekeraar. Overstappen van zorgverzekering kost je weinig moeite en wordt door de verzekeraars onderling geregeld en op elkaar afgestemd.
Laatste update op 4 januari 2023 – 11:49 door Fabian Clemens.