Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Eigen risico in 2016 opnieuw omhoog

Het eigen risico is verplicht bij de zorgverzekeringen. Het eigen risico in 2016 is 385 euro wat inhoudt dat je de eerste kosten tot dit bedrag zelf betaalt. Het eigen risico geldt echter wel alleen voor de basisverzekering. Alles wat vergoed wordt vanuit je aanvullende zorgverzekering komt niet in aanmerking voor dit bedrag. Daarbij komt ook een aantal behandelingen uit de basisverzekering niet in aanmerking voor het eigen risico. Zo is een bezoek aan de huisarts altijd gratis en krijg je kraamzorg ook zonder kosten vergoed. 

eigen risico in 2016

 

Eigen risico opnieuw verhoogd

Het eigen risico in 2016 gaat met tien euro omhoog ten opzichte van vorig jaar en zal 385 euro gaan bedragen. Dit is opnieuw een stijging sinds de invoering van het eigen risico bij het nieuwe zorgstelsel. In 2008 was dit bedrag nog 150 euro per volwassen verzekerden en is nu maar liefst met 157% gestegen tot het bedrag van 385 euro in 2016. Toch valt de stijging van het eigen risico in 2016 mee. De overgang van 2012 naar 2013 liet een stijging in het eigen risico zien van 130 euro.

Besparen op je zorgverzekering met je eigen risico in 2016

Het verplichte eigen risico staat vast en geldt voor iedereen van boven de 18 jaar met een Nederlandse zorgverzekering. Het eigen risico kan je ook gebruiken om je zorgverzekering voordeliger te maken. Hiervoor moet je alleen wel nog iets meer risico nemen. Door het verplichte eigen risico in 2016 te verhogen met een vrijwillig bedrag, draai jij op voor een groter deel van de kosten die je maakt vanuit de basisverzekering. Hiervoor beloont de zorgverzekeraar je vaak met een korting op je maandelijkse premie. Je kan dit maximaal verhogen met 500 euro. Let wel op dat je dit kan betalen als dat nodig is. Voor mensen die veel medische ingrepen verwachten is het wellicht niet verstandig om het eigen risico te verhogen, je weet dan namelijk al van tevoren dat je dit bedrag zal moeten betalen.

Het eigen risico betalen aan je zorgverzekeraar

Als jij zorg hebt gebruikt die uit de basisverzekering vergoedt wordt, zal je eerst het eigen risico moeten aflossen. Het minimale eigen risico in 2016 is 385 euro en dat kan niet worden aangepast. Als je in een keer aan je totale bedrag zit, kan dit voor sommige mensen een probleem worden met betalen. Veel verzekeraars bieden daarom de mogelijkheid aan om het eigen risico gespreid te betalen. Ook is er de mogelijkheid om sowieso gespreid te betalen, of je nou kosten maakt in een jaar of niet. Als dit het geval is zal je dus elke maand extra betalen, maar dit bedrag krijg je aan het einde van het jaar terug als je dit niet voor zorgkosten is verbruikt. Wil je het eigen risico in 2016 aanpassen, dan kan dat tot het einde van het jaar. Vanaf half november kan je de zorgverzekering vergelijken en ook weer overstappen.

Laatste update op 29 december 2022 – 15:52 door Fabian Clemens.

Reactie op “Eigen risico in 2016 opnieuw omhoog

  1. Echte besparing bereik je door geen verzekering af te sluiten bij een van de (naar winst strevende) naturapolisboeren, Een deel van de premie gaat daar immers niet naar de zorg, en wordt zelfs gebruikt om op het recht op zorg te beknibbelen. Neem daarom hoe dan ook een restitutiepolis bij een verzekeraar die zijn geld niet besteed aan het afdwingen van afknijpcontracten met zorgaanbieders, of aan de eigen winst, maar bij een zorgverzekeraar die jou gewoon jouw kosten vergoed.

    En dat kan alleen bij pure restitutieverzekeraars als bijvoorbeeld PNO of ONVZ, want wie daar een polis afsluit, heeft nergens omkijken naar. Hij krijgt alle zorg bij elke zorgaanbieder gewoon wél geheel vergoed (desgewenst door betaling rechtstreeks aan de zorgaanbieder). En de premie is er nauwelijks hoger dan bij de naturapolisboer. Dat kan omdat die verzekeraars geen dure afknijp-onderhandelingen hoeven te voeren, en geen winst in eigen zak steken, of overmatige reserves aanleggen, maar gewoon betalen. Je hebt er niks te maken met gecontracteerde zorg, en je betaalt met een restitutiepolis dus ook geen eigen bijdrage of een deel van de kosten voor “niet-gecontracteerde zorg”. En ter voorkoming van misverstanden: rekeningen hoef je bij ONVZ of PNO nooit voor te schieten of eerst zelf te betalen. Dat zeggen de naturapolisboeren alleen maar om je bang te maken.

    En een student of jongere die – omdat hij toch maar zelden bij een specialist of ziekenhuis moet aankloppen – rustig het hoogste eigen risico kan nemen, is bij die verzekeraars ook nog eens het goedkoopste uit: De zorgtoeslag is voor een student is in dat geval zelfs hoger dan de premie van PNO of ONVZ (78 vs 66 euro).

    Laat je dus niet bij de neus nemen door de graaiers bij ASR, Achmea en Menzis, of hun dochtermaatschappijen (Kijk maar eens hoeveel van het premiegeld door die drie verzekeraars voor eigen gewin op de plank wordt gelegd. Bij ASR en Achmea zijn dat per verzekerde zelfs meer dan twee jaarpremies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344