Niet elk ADHD-kind krijgt Ritalin
De laatste jaren blijken huisartsen meer kinderen te diagnosticeren met ADHD. Verhoudingsgewijs echter, worden er niet meer medicijnen voorgeschreven. Uit onderzoek van het Nivel en het Nederlands Huisartsen Genootschap blijkt dat het percentage kinderen dat Ritalin gebruikt de afgelopen jaren gelijk is gebleven.
Het Nivel vindt dat dit een beetje in strijd is met het idee onder de bevolking dat ieder kind dat met ADHD kampt Ritalin voorgeschreven krijgt. Al jaren slikt twee derde van de kinderen met hyperactiviteit dit medicijn, samen met één derde onder degenen met concentratiestoornissen.
In 2008 werd 1,3% van Nederlandse kinderen bestempeld met het label ADHD. In 2012 werd dit 3,2%. ADHD lijkt dus vaker voor te komen, óf huisartsen stellen de diagnose vaker. Ook het percentage onder de meisjes is gestegen, terwijl ADHD bij hen minder vastgesteld wordt.
Sinds vorige week is er nieuwe richtlijn van kracht gegaan voor huisarts omtrent ADHD. Deze moet ervoor zorgen dat medicijnen, zoals Ritalin pas moeten worden voorgeschreven indien alternatieve behandelingen niet werken. Ook zouden kinderen twee keer per jaar gecontroleerd moeten worden, maar dit gebeurt niet altijd.
Wil je weten welke ADHD medicatie wordt gedekt? Lees het hier!
Laatste update op 3 mei 2016 – 03:57 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.