Worden mijn buitenlandse zorgkosten vergoed?
Net als in Nederland lopen we in het buitenland het risico om zorgkosten te maken, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Als je ziek wordt, zal je ineens in een vreemd land naar de dokter of het ziekenhuis moeten. Tot in hoeverre ben je hiervoor verzekerd?
Inhoudsopgave
Spoedzorg gedekt
Heb je behoefte aan spoedeisende en noodzakelijke hulp? Dit wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Let wel: Dit is enkel voor zover dit zorg is die in het Nederlandse basispakket zit. Ook gaat de vergoeding alleen tot het in Nederland gangbare tarief. Je zorgkosten in het zouden dus maar gedeeltelijk, of helemaal niet vergoed kunnen worden. Overweeg voor zekere dekking de investering in een aanvullende verzekering.
Declareren
Zelfs als de zorgkosten vergoed worden zou je in een situatie kunnen belanden waarin je éérst zelf de kosten moet bekostigen voor je deze kunt declareren in Nederland. Er is een aantal landen in Europa waar je een “European Health Insurance Card” voor kunt aanschaffen. Deze zorgt ervoor dat de afhandeling van de betaling rechtstreeks gaat naar jouw zorgverzekeraar, die het verder oppakken met buitenlandse zorgaanbieders. Een pasje kun je aanvragen bij je eigen verzekeraar.
Wonen of behandeling in het buitenland
Ook in andere gevallen zou je internationale zorgkosten kunnen maken. Denk aan emigreren, of een behandeling in het buitenland waardoor je eerder geholpen kunt worden. Mocht je in het buitenland gaan wonen, dan zou je je Nederlandse zorgverzekering kwijt kunnen raken. Je zal je dan in het betreffende land moeten verzekeren. Je kunt je hiervoor laten informeren bij je eigen, Nederlandse zorgverzekeraar. Ook zal je al snel terecht komen bij de Sociale Verzekeringsbank en het Zorginstituut Nederland. Deze overheidsinstantie houdt toezicht op een goede uitvoering van onder andere de Zorgverzekeringswet.
Vraag toestemming
Als je voor een medische handeling naar het buitenland wil gaan is het mogelijk dat je zorgverzekeraar dit voor je vergoed. Ook kan het zijn dat je verzekeraar in het betreffende land afspraken heeft met geselecteerde zorgaanbieders. Begin nooit aan een buitenlandse behandeling zonder toestemming van je zorgverzekeraar. Laat je zo goed mogelijk informeren.
Laatste update op 11 november 2014 – 12:49 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
het mag toch niet zo zijn dat wij alle gezonde producten niet meer kunnen nuttigen dit doordat de verzekering moet worden betaald het is haast niet meer op te brengen je moet ook nog kunnen leven en niet alleen overleven De zorg in Nederland word te duur zou het niet verstandig zijn om de menigte te pakken die nu vergeten te betalen want daardoor word het voor ons onbetaalbaar. Succes met je studie