Ouderen betalen massaal voor gezelschap
De thuiszorg ondergaat flink wat bezuinigingen. Ouderen moet op zoek gaan naar andere vormen van ondersteuning, bedrijven halen hier gretig op in. Het beoogde product “gezelschap tegen betaling” blijkt erg populair te zijn.
Steeds meer ouderen betalen voor gezelschap dat verschillende activiteiten met ze onderneemt. Denk aan spelletjes doen, wandelen of ze vergezellen naar het ziekenhuis. Bedrijven die deze diensten aanbieden krijgen de kans om op te bloeien nu de overheid zich op de achtergrond houdt wat betreft ouderenzorg. Intussen zijn er duizenden ouderen die gebruik maken van dit soort diensten.
Bedrijf Mantelaar zet speciaal studenten geneeskunde in voor gezelschap en lichte zorg voor ouderen. Na succes in Amsterdam zal Mantelaar uitbreiden naar Utrecht en Rotterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht en Leiden.
Inhoudsopgave
Sociale hulp en schaamte
Het vrije nieuwe bedrijf SeniorenStudent krijgt dagelijks nieuwe inschrijvingen. ‘Via een andere dienst, OppasStudent, kregen we de vraag of we ook een leuke student voor hun ouders konden zoeken’, verklaart Anne van Oudheusden, één van de oprichters. SeniorenStudent koppelt studenten en ouderen met dezelfde interesses aan elkaar. De prijs is 12,50 per uur. “Alsof er een kleinkind op bezoek komt dat echt belangstelling heeft”, Aldus van Oudheusden. De oprichtster vindt dat het vragen van sociale hulp net zo vanzelfsprekend zou moeten zijn als huishoudelijke hulp. ‘Waarom zou je je moeten schamen om gezelschap te vragen, terwijl het dat is waaraan veel senioren het meest behoefte hebben? Het is juist dapper als mensen dat durven aangeven.’
Vaak betalen de kinderen van de ouders mee aan dit soort sociale diensten. Die voelen zich bijvoorbeeld schuldig omdat ze ver weg wonen, daardoor krijgen hun ouders niet de zorg die ze in hun ogen verdienen.
Kritisch zijn
Landelijke vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg, Mezzo, gaat in tegen dit soort commerciële bedrijven die hun dienst het label “mantelzorg” opplakken. ‘Mantelzorgers verlenen zorg aan een familielid, vriend of buur. Daaraan zijn geen begin- en eindtijd verbonden, of een uurtarief’, zegt een woordvoerder. ‘Dit zijn gewoon diensten die mensen kunnen inkopen.’ ANBO vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar de betrouwbaarheid van dit soort bedrijven. Hoe beoordelen ze wat voor werknemers ze aannemen? Liane van den Haan, directeur, zegt: ‘De diensten voorzien blijkbaar in een behoefte, goed dat die keuze er is’. ‘Maar het voelt raar om te moeten betalen voor gezelschap. In de ideale maatschappij zou deze behoefte door familie, kennissen en buren vervuld worden.’
ANBO ziet ook vrijwilligersdiensten groeien, onder andere bij lokale online platforms. Een zorgbehoevende wordt hierbij gekoppeld aan een vrijwilliger in de buurt die bijvoorbeeld een boodschap kan doen. Den Haan vertelt: ‘Sommige ouderen vinden het lastig zulke burenhulp te vragen en voelen zich onafhankelijker als ze voor een dienst betalen.’
Laatste update op 11 november 2014 – 13:04 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.