Zorgverzekeraars willen uitstel van de Wet langdurige zorg
Zorgverzekeraars Nederland heeft aangegeven uitstel te willen van de invoering van de nieuwe wet voor langdurige zorg. De invoering zou moeten worden uitgesteld tot 1 januari 2016. Hetzelfde zou ook moeten gelden voor de overheveling van de GGZ en de behandelingen van volwassen en kinderen met een zintuigelijke beperking.
De wijzigingen zijn dusdanig groot, dat het gelijktijdig invoeren hiervan niet verantwoord is. Dat geeft Andre Rouvoet voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland aan in een brief aan de Tweede Kamer en aan de Vaste Commissie van VWS. Zorgverzekeraars zijn druk bezig om de overheveling voor te bereiden, maar zij maken zich toch zorgen over het tempo, de gelijktijdigheid en de omvang van deze hervorming in de zorg. Daarnaast maakt Zorgverzekeraars Nederland zich zorgen dat het Kabinet de verantwoordelijkheid voor de wijkverpleging, de langdurige Geestelijke Gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een zintuigelijke beperking te snel in de handen legt van de zorgverzekeraars.
Op 1 januari 2015 verandert er al het een en ander in de zorg. Zo wordt de jeugdzorg volgend jaar al overgeheveld naar de gemeenten. De nieuwe Wet langdurige zorg, maakt gemeenten en zorgverzekeraars veel meer verantwoordelijk voor zorg die mensen thuis krijgen. Het belangrijkste van de hervorming is misschien nog wel dat ervoor gezorgd wordt dat mensen weten waar ze welke zorg vergoed krijgen vanaf 1 januari. Dat is lastig voor elkaar te krijgen als alle zorg tegelijk wordt veranderd.
Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:16 door Daan.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.