Maandelijks 4000 meldingen van verspilling in de zorg
Sinds de lancering van het Landelijk Meldpunt Verspilling in de Zorg eind mei, zijn er maar liefst 17.000 meldingen gedaan door patiënten en zorgverleners. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid laten weten.
Inhoudsopgave
Veel meldingen over zorg die niet nodig is
De meldingen die zijn binnen gekomen zijn grotendeels van patiënten afkomstig een kwart van de meldingen komt van zorgverleners. Volgens het ministerie is er een goed beeld ontstaan van de verschillende vormen van verspilling. Het meldpunt moet helpen bij het achterhalen van verspillingen om zo samen oplossingen te bedenken om dit tegen te gaan. De meeste meldingen gaan over onnodige zorg, slecht management en medicijnen die niet her te gebruiken zijn.
Medicijnen niet vernietigen
Er wordt op dit moment al gewerkt aan een manier om medicijnen, die teruggebracht zijn naar de apotheek, opnieuw uit te geven aan patiënten. Patiënten die medicijnen over hebben, kunnen deze terugbrengen naar de apotheek. De apotheek vernietigd op dit moment deze medicijnen die vaak nog goed zijn. Zo gaat er voor miljoenen euro’s aan medicijnen verloren. De medicijnen hergebruiken kan een goede manier zijn om kosten te besparen in de zorg.
Laatste update op 1 oktober 2013 – 11:48 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.