Ben ik eigenlijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten?
Door de crisis komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Het onderzoek ‘Zo betaalt Nederland‘ van GGN, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, liet zien dat consumenten met de zorgverzekering het vaakst in de problemen komen. Een terechte vraag die ons dan ook vaak gesteld wordt is ‘Ben ik verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?’.
De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.
Slechts twee groepen kunnen onder de verplichting van een basisverzekering uit. Dat zijn:
- Mensen met gemoedsbezwaren
- Mensen in militaire dienst
Inhoudsopgave
Wat zijn gemoedsbezwaren?
Sommige mensen hebben vanuit geloof- of levensovertuiging bezwaar tegen het afsluiten van een zorgverzekering. Zo vinden sommige gelovigen dat een zorgverzekering in strijd is met ‘Gods voorzienigheid’. Zij stellen dat God ‘geeft en neemt’ en dat niks toevallig gebeurt. Vanuit die overtuiging weigeren zij een zorgverzekering af te sluiten.
Ongeveer 11.000 mensen sluiten uit geloof- of levensovertuiging geen zorgverzekering af. Deze mensen moeten wel een ontheffing van het betalen van premie aanvragen. In plaats van premie betaalt deze persoon dan een bijdrage over zijn loon.
Zorgverzekering voor 2014 afsluiten?
In september worden de eerste premies van zorgverzekering 2014 bekendgemaakt. Als in november alle premies bekend zijn, kun je ook weer overstappen. ZorgKiezer.nl zegt je oude verzekering op en zorgt voor de aanmelding bij je nieuwe zorgverzekeraar.
Laatste update op 27 mei 2013 – 17:22 door Claire Langenhoff.